Premierul Ucrainei, Oleksi Honcharuk, și-a înaintat demisia președintelui Volodimir Zelenski care o va lua în considerare, a precizat președinția, potrivit Reuters. Anunțul vine după ce presa locală a difuzat o înregistrare audio în care premierul ar fi sugerat că președintele habar nu are economie.

Premierul Ucrainei, Oleksi HoncharukFoto: Hotnews

UPDATE 11.50: Premierul se adresează acum Parlamentului, făcând un apel la unitate și acuzând manipularea și atacurile informatice, scrie Reuters.

El a reafirmat că îl respectă mult pe președintele Zelenski.

În schimb, liderul partidului președintelui a declarat că Parlamentul îi acceptă demisia, dacă și Zelenski este de acord.

"Am preluat funcția pentru a duce la îndeplinire programul președintelui. El reprezintă pentru mine un model de deschidere și decență. (...) Cu toate acestea, pentru a înlătura orice dubii legate de respectul și încrederea în președinte, i-am înmânat scrisoarea cu privire la demisia mea, pentru a o prezenta Parlamentului”, a scris premierul pe Facebook.

Anunțul vine pe fondul publicării unor comentarii critice la adresa președintelui Zelenski, care i-au fost atribuite premierului.

Concret, este vorba despre înregistrări care au fost făcute publice în această săptămână și care vizează o ședință din decembrie la care au participat membrii guvernului și înalți oficiali din cadrul băncii naționale.

Potrivit presei locale, participanții la reuniune au discutat despre modul în care ar trebui să-i explice recentele evoluții economice președintelui, fost actor de comedie care a câștigat suprinzător alegerile prezidențiale de anul trecut.

Honcharuk, 35 de ani, ar fi auzit spunând că explicațiile trebuie să fie cât se poate de simple pentru că ”Zelenski are o înțelegere foarte primitivă a economiei”.