Procurorii DIICOT au făcut percheziţii în Bucureşti şi în Ilfov, în baza a trei mandate europene de anchetă emise de autorităţile franceze în cadrul unei operaţiuni desfăşurate simultan în nouă state din Uniunea Europeană, într-un dosar vizând destructurarea unei grupări care importa mașini din Germania și Franța. Prejudiciul este estimat la aproximativ 12 milioane de euro.

Potrivit DIICOT, în perioada 2016-2018 a fost constituit un grup infracţional organizat care a falsificat documente pentru a evita plata taxei pe valoarea adăugată (TVA) în cadrul unor importuri de autoturisme din Germania în Franţa.

În urma cercetărilor făcute de autorităţile franceze s-a stabilit că în această activitate infracţională au fost implicate mai multe persoane fizice și firme din România care, împreună cu ceilalţi membri ai grupului infracţional, au creat un carusel prin care au achiziţionat mai multe autoturisme de lux, preponderent din Germania şi livrate direct în Franţa, deşi scriptic treceau prin firme "fantomă" din alte state, printre care şi România. Deși pe parcursul operațiunilor TVA nu era plătită, pe baza unor declarații de TVA completate în fals se eluda plata acestuia către bugetul statului francez.

Prejudiciul estimat în acest dosar este de aproximativ 12 milioane de euro. La perchezițiile făcute în România au fost identificate şi ridicate mai multe bunuri de valoare (ceasuri şi bijuterii), precum şi suma de 17.500 euro. La sediul DIICOT - structura centrală au fost duse pentru audieri cinci persoane.