​Op-Ed ​Comisarul european Nicolas Schmit: Toți lucrătorii trebuie să aibă un salariu echitabil care să asigure un nivel de trai decent

de Nicolas Schmit     HotNews.ro
Joi, 16 ianuarie 2020, 7:23 Actualitate | Esenţial


Nicolas Schmit, comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale
Foto: Comisia Europeana
Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a transmis HotNews.ro un comentariu în contextul publicării, pe 14 ianuarie, a comunicării privind construirea unei Europe sociale puternice pentru tranziții juste si a lansarii unei consultari cu partenerii sociali – întreprinderile și sindicatele – cu privire la chestiunea salariilor minime echitabile pentru lucrătorii din UE:

„​Schimbările climatice, distrugerea mediului natural și dezvoltarea tehnologică au generat un răspuns fără precedent din partea comunității internaționale în ultimii ani. Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut. Pe măsură ce industria devine treptat mai ecologică și digitală, viețile profesionale a milioane de europeni se vor schimba. Îmbătrânirea populației și creșterea speranței de viață prezintă, de asemenea, noi provocări pentru sistemele noastre de sănătate și de protecție socială.

Indicatorii sociali actuali sunt pozitivi — cifrele privind șomajul sunt la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată în UE, iar 7 milioane de persoane au fost scoase din situația de sărăcie și excluziune socială în ultimii zece ani. Cu toate acestea, inegalitățile persistă, iar multe dintre aceste persoane continuă să se confrunte cu dificultatea de a face față cheltuielilor de zi cu zi. Nu toți copiii și tinerii au acces la o educație sau la o asistență medicală de calitate. Femeile sunt în continuare subreprezentate la locul de muncă, iar carierele lor sunt mult mai fragmentate. De asemenea, eliminarea diferenței de remunerare între femei și bărbați rămâne în continuare un obiectiv greu de atins. În prezent, diferenţa de remunerare dintre femei şi bărbaţi este de 16 % în Europa şi de 3.5% în România.

Prin Pactul ecologic european al președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, Europa și-a exprimat ambiția de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Schimbarea va crea noi oportunități de afaceri, dar ne va impune, de asemenea, să ne schimbăm modelele de producție, obiceiurile de consum, modul în care ne deplasăm și ceea ce mâncăm. Aceasta presupune dezvoltarea unor noi industrii, inovatoare și competitive, a unor modalități noi de a munci, precum și a unor competențe noi.

În același timp, evoluția inteligenței artificiale și a roboticii presupune schimbarea multor parcursuri profesionale și chiar eventuala dispariție a altora. Locurile de muncă pe platforme online și munca la cerere perturbă deja multe modele de afacere. Protecția socială în cadrul noii dinamici trebuie să fie o garanție chiar și, mai ales, pentru cei care au locuri de muncă vulnerabile.

Sunt necesare acțiuni atât la nivelul UE, cât și la nivel național, care să permită dezvoltarea viitoarelor forțe de muncă. Trebuie să ne asigurăm că toți lucrătorii din UE dispun de mijloacele necesare pentru a profita de oportunități și pentru a face față provocărilor lansate de aceste tranziții. Economia socială de piață inovatoare și favorabilă incluziunii, trebuie să pună oamenii pe primul loc, oferindu-le locuri de muncă de calitate, și un salariu adecvat. Accesul la oportunități de recalificare și de actualizare a competențelor va fi esențial în această privință. Nicio persoană, nicio regiune și nicio țară nu poate fi lăsată în urmă în Uniunea noastră.

Noua Comisie Europeană, care și-a început mandatul în decembrie, a identificat deja domenii în care acțiunea la nivelul UE va fi indispensabilă, însă nu și suficientă. Prin susținerea Pilonului european al drepturilor sociale în noiembrie 2017, instituțiile europene și liderii UE s-au angajat să plaseze echitatea în centrul vieții de zi cu zi. Acest set de 20 de drepturi și principii promovează egalitatea de șanse și locuri de muncă pentru toți, condiții de muncă echitabile și protecție socială și incluziune în toate politicile noastre. Acum este momentul să trecem de la angajamente la acțiune. Comisia Europeană tocmai a lansat o dezbatere cu toate țările, regiunile și partenerii sociali din UE, solicitând tuturor părților interesate să își prezinte opiniile cu privire la calea de urmat și invitându-le să se unească într-o viziune comună asupra valorilor pilonului UE. Această dezbatere va contribui la pregătirea Planului de acțiune pentru punerea în aplicare a pilonului.

Începem cu o reflecție asupra unui posibil cadru european pentru salariile minime. Toți lucrătorii trebuie să aibă un salariu echitabil care să asigure un nivel de trai decent. Cu toate acestea, multe persoane care lucrează în UE încă riscă să alunece în sărăcie. Pentru a atenua această situație, trebuie ajungem la un punct de vedere comun care să promoveze standarde înalte de stabilire a salariilor, stimulând în același timp convergența economică și socială treptată în UE, promovând sistemele de negociere colectivă și respectând autonomia partenerilor sociali. Orice propunere legislativă va avea în vedere că salariile minime trebuie să fie stabilite în conformitate cu specificațiile naționale, prin contracte colective de muncă sau prevederi legale.

Evenimentele recente au dovedit că provocările globale sunt prea mari pentru a le face față singuri. Acest lucru se aplică și când vine vorba de viitorul piețelor forței de muncă și contribuția acestora la o Europă competitivă, sustenabilă și echitabilă. Trebuie să depunem în continuare eforturi pentru a atinge cele mai înalte standarde, astfel încât toți europenii să poată trăi cu demnitate și ambiție.”
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2736 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Ce înseamnă „salariu echitabil”? (Joi, 16 ianuarie 2020, 11:18)

  hic sunt leones [utilizator]

  cum e echitabil pentru angajator să-i plătească angajatului un salariu mai mare decât valoarea muncii sale?
  Ce înseamnă „trai decent”?
  Cum să fie decent să plătești statului 40% taxe pe muncă?
  Cum să fie decentă obligația de a contribui la un sistem de pensii care nu returnează pensionarului sau descendenților absolut toți banii pe care îi are în grijă?
  Cum să fie decent ca asigurarea (de sănătate) să coste în funcție de venituri și nu în funcție de risc (asigurarea locuinței - tot obligatorie și plătită tot către stat - de ce nu costă tot în funcție de venituri)?
  Așa că marș, mă, d-aci cu prostiile voastre de politicieni idioți.
 • 0 (4 voturi)    
  UE SE DESTEAPTA !? (Joi, 16 ianuarie 2020, 11:20)

  jidanul [utilizator]

  Celor de la UE le vine mintea la cap si poate UE chiar devine o uniune, in adevaratul sens al cuvantului. Celor din UE le trebuie curaj, inventivitate si inovativitate sa aseze UE, pe o baza unica si solida toate tarile membre si sa capaciteze la maximum potentialul fiecarei tari, in toate domeniile. Dupa stabilirea unui salariu minim in toata UE, trebuie stabilita o fiscalitate comuna, un DAE si comisioane, unice pentru tot UE, moneda unica, euro, sa devina moneda unica si sa circule in tot UE, sa se elimine Schengen-ul si circulatia persoanelor sa fie libera in tot UE, doar cartea de identitate s.a.m.d.
  • +2 (2 voturi)    
   Da, tovarase, sa fie Uniunea Sovietelor Europene (Joi, 16 ianuarie 2020, 12:16)

   xolv [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   visul umed al lui Lenin si Trotsky.
   • +2 (2 voturi)    
    E NORMAL ? (Joi, 16 ianuarie 2020, 13:12)

    jidanul [utilizator] i-a raspuns lui xolv

    E normal ca UE, daca este o uniune, sa aiba in circulatie 5, 6, 7 monede nationale plus euro ? E normal sa existe tari Schenge si non-Schengen ? UE e o pseudo-uniune pentru ca tarile sunt prea fragmentate. O unine trebuie sa aiba o baza, o legislatie comuna, in fiecare domeniu, aplicata in toate tarile membre. UE e ca un sat in care sunt 27 de case, toate aceste case platesc acelasi pret pe kW pentru energie, acelasi pret pe mp la impozit, platesc acelasi pret pe mc de apa, platesc cu aceasi moneda. Trebuie ca si uniune sa avem o fundatie, o legislatie comuna, pana si pe steagul UE fondul (fundatia) e albastru pentru toti si stelele (tarile) sunt toate colorate cu galben. Trebuie sa devenim legati structural, legal, fiscal, salarial, administrativ s.a.m.d. Asta este o uniune. Azi, UE este un continuu hais-cea, uni muma altii ciuma si tot asa
  • +1 (1 vot)    
   Schengen e tocmai dreptul liber de circulatie (Joi, 16 ianuarie 2020, 22:25)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui jidanul

   ...intre statele membre
   In Romania , 85-90% dintre angajati au salariul sub mediu si doar 10-15% peste.
   Cresterea salariului minim la 60% din cel mediu duce la cresterea in cascada a salariului mediu: -
   - prima data minim ajunge la 3120 (+40%), dar apoi
   -mediul ajunge la probabil 6500 conservator (+25%),
   -apoi anul urmator minimul trebuie sa fie 3900 (+25%), - mediul creste la 7500 (+15%) iar
   - minimul il urmeaza la 4500 (+15%)
   - mediul creste si el la macar 8000 (+7%)
   - la fel si minimul - 4800 (+7%)
   - mediu la 8300 (+4%)
   - minim la 5000 (+4%)

   Daca intre timp nu incepem sa cumparam numai produse romanesti, dam faliment la greu...
 • 0 (2 voturi)    
  Incepeti cu Romania (Joi, 16 ianuarie 2020, 12:29)

  consumator2 [utilizator]

  De la est spre vest cu echitatea!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by