Guvernul reglementează circulația cu trotinete electrice: deplasarea pe trotuar interzisă / Aproape 200 de accidente în care au fost implicați trotinetiști în ultimii trei ani

de D.D.     HotNews.ro
Miercuri, 15 ianuarie 2020, 19:09 Actualitate | Esenţial


trotinetă în București
Foto: Hotnews
​Pentru a folosi o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acestuia trebuie să aibă cel puțin 14 ani. Aceste mijloace de transport se pot deplasa doar pe pistele special amenajate, iar în cazurile în care acestea nu există, circulația lor este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h. Circulația pe trotuar este interzisă. Condițiile sunt prevăzute într-un proiect de ordonanță de modificare a legislației privind circulația pe drumurile publice, în a cărei notă de fundamentare se precizează că între 2016 și 2019 conducătorii de trotinete au fost implicați în 192 de accidente, în care unul a murit, iar 37 au fost răniți grav.

Potrivit proiectului pus în dezbatere publică de MAI, trotineta electrică este definită ca „vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roți, articulat cu o bară în partea din față folosită ca dispozitiv de direcție, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu un motor electric”.

Circulația pe trotuare este interzisă pentru trotinetele electrice, așa cum sunt ele definite în lege. Astfel, potrivit proiectului: „sunt asimilate pietonilor persoanele care conduc un scaun rulant de construcție specială, cele care conduc vehicule destinate exclusiv tragerii sau împingerii cu mâna, cele care se deplasează pe patine sau dispozitive cu role fără mijloace de autopropulsie, precum și cele care conduc vehicule a căror viteză maximă prin construcție nu depășește 6 km/h și sunt echipate cu un motor electric”.

Dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, bicicletele și trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h, se arată în document.

Potrivit proiectului, pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. De asemenea, ca și în cazul bicicletelor și mopedelor, trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare, dispozitive reflectorizant-fluorescente.

În nota de fundamentare a actului normativ se arată că din cercetarea legislației rutiere a altor state europene cu privire la circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice s-a relevat:
 • este interzisă în state precum: Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord;
 • este permisă în state precum: Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Italia, Franța și Olanda;
 • nu este reglementată încă în Bulgaria, Grecia, Polonia, Spania, Ungaria și Croația.
 • în Germania, cei care conduc trotinete electrice trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani, nu au voie să meargă cu o viteză mai mare de 20 km/h și nu le este permis accesul pe trotuar sau în zonele pietonale.
 • în Austria, trotinetele electrice sunt încadrate la categoria biciclete și biciclete electrice și pot circula pe piste de biciclete, cu excepția cazului când nu este amenajată o asemenea pistă, viteza maximă admisă fiind de 25 km/h.
 • în Belgia, regulile aplicabile sunt diferențiate în funcție de viteza cu care se deplasează utilizatorul. Viteza maximă permisă este de 18 km/h.
 • în Danemarca, circulația se desfășoară exclusiv pe piste de biciclete cu viteza maximă de 20 km/h. Este interzisă circulația trotinetelor pe timpul nopții.
 • în Italia, viteza de deplasare a trotinetelor electrice este permisă până la 20 km/h.
 • în Olanda, trotinetele electrice se pot deplasa pe pistele de biciclete și intră în categoria mopedelor speciale, cu viteză constructivă maximă de 45 km/h, însă, pentru a fi utilizate pe drumurile publice, altele decât pistele de biciclete, fiecare model trebuie supus unui proces de avizare, la cererea producătorului, importatorului, comerciantului, derulat de către Ministerul Infrastructurii cu sprijinul tehnic al RDV (echivalentul Registrului Auto Român).
 • în Franța, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe pistele pentru biciclete, iar în lipsa acestora, numai pe drumurile publice unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h. Este interzisă circulația trotinetelor electrice în afara localităților, cu excepția pistelor pentru biciclete.
La nivel național, în perioada 2016 – 2019, au fost înregistrate 192 de accidente rutiere cu implicarea conducătorilor de trotinete electrice. În urma acestor evenimente, un conducător de trotinetă electrică a decedat, 37 au fost răniți grav, iar 156 răniți ușor, se mai arată în document.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17687 vizualizari

 • -4 (42 voturi)    
  Inutil (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 19:38)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  De e mai trebuie o asa lege de vreme ce orium, pe trotuare nu pot circula trotinete pentru ca sunt parcate masini?
  • +1 (11 voturi)    
   Domnule, (Joi, 16 ianuarie 2020, 12:11)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   nu intelegi ca sunt extreeeeem de periculoase? In trei ani (cate or fi fost in ultima suta de ai?) au fost aproape (!!!) 200 de accidente!!! Si chiar un mort!!! Trotinetist. Omorat de altii, nepericulosi!!! In comparatie cu numarul total de accidente rutiere, este enorm! Intre 8000 (mii) si 10000 (mii) pe un singur an!!! Si cca. 3000 (mii) de morti/an!!! Concluzie logica: trotinetele sunt cel mai mare pericol!!! Da prosti mai suntem, mamaaaaa!!!
   • +1 (5 voturi)    
    36 de morti doar de sarbatori (Joi, 16 ianuarie 2020, 14:22)

    I [utilizator] i-a raspuns lui unins

    cu masina. da aia nu e interzisa.
 • -5 (45 voturi)    
  Pacat (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 20:10)

  cetateanulmodern [utilizator]

  Pacat.In loc sa incurajam mobilitatea eco o restrictionam.Unde sa circuli pe strazile noastre cu trotinetele alea, te calca toti....iar piste de biciclete canci... Sa nu uit sa-mi dezinstalez aplicatiile...
  • +3 (3 voturi)    
   Din contra!.. (Joi, 16 ianuarie 2020, 17:01)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui cetateanulmodern

   Pana acum nu exista nici o lege pentru deplasarea pe trotinete electrice. Practic, in fata legii erai (si inca mai esti, ca e doar proiect de ordonanta) pieton cand mergeai cu 25km/h pe o trotineta electrica, deci nu aveai voie nici pe pista de biciclete, nici pe carosabil. Daca te lovea o masina, era vina ta 100% si pe trotuar oricum nu aveai prioritate, deci orice accident era vina ta.
   Cu acest proiect de lege, primesti niste drepturi. Eu cred ca e mai bine asa. Acum presiunea se va muta pe administratia publica locala (primarii) sa faca piste separate de biciclete/trotinete sau se va umple prima banda de trotinetisti care merg legal. Si, din pacate, vor muri din ce in ce mai multi...
 • -4 (26 voturi)    
  Primăria în schimb face ZERO (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 20:13)

  nick24 [utilizator]

  piste pt biciclete ( acum și trotinete)!!!
  Există multe trotuare care nu sunt circulate de pietoni decât f rar. De de n-ar avea voie bicicletele și trotinetele pe aceste trotuare? De ce le bagă în traficul și așa blocat al străzilor din București?
  De ce nu se limitează viteza pe trotuar la 15 km/h și cu mențiunea că pietonii au prioritate?
  Nu e în regulă pt că nu se protejează viața trotinetiștilor, ba din contră!
  • +10 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 16 ianuarie 2020, 3:28)

   [anonim] i-a raspuns lui nick24

  • -1 (1 vot)    
   Trotuarul de la televiziune (Joi, 16 ianuarie 2020, 19:49)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   și până la Podul Băneasa e liber tot timpul!
   E absurd să nu lași bicicletele și trotinetele pe avest trotuar și să îi scoți pe carosabil, mai ales că sunt o mulțime de grătare de canale ÎN CARE SE BLOCHEAZĂ ROATA DE TROTINETĂ!
 • -9 (19 voturi)    
  :)) (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 20:15)

  Werwolf1 [utilizator]

  Practic au rezolvat problema expunandu-i pe trotinetari la alte accidente ( mai multe si mai grave): piste nu au si pe soselele din oras daca e loc sa se mearga cu mai mult de 50 (chiar daca asta e limita), se va merge cu mai mult de 50 cu siguranta. Si dupa cum am vazut baetii nu se mai feresc nici de tramvaie daramite de o saracie de trotineta. I-au trimis pe pustani in mijlocul strazii. Bravoooooo! Io credeam ca cei mai limitati sunt baetii cu trei trandafiri dar ce sa vezi ? Vad ca nu isi mai bate nimeni capul cu pistele de biciclete. Nu ies bani de acolo, este? Mai bine te scoti cu Otokare si tramvaie de la turcaleti. Ce bani sa iasa de pe urma unor dungi trase pe jos?
 • -6 (34 voturi)    
  Hai ca asta e buna (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 20:32)

  Andrei18 [utilizator]

  Auzi ... 200 de accidente in 3 ani. in 3 ani cred ca au murit mai multi innecandu-se cu carnati. ce facem reglementam carnatii?

  Si nu se precizeaza ca cel mai probabil aia accidentati grav nici macar nu erau pe trotuar. II trimiti pe astia cu trotineta pe sosea ca sa avem ce ocolii in trafic. Sa vezi atunci cate trotinete implicate in accidente vor fii.
  • +19 (25 voturi)    
   Usor cu gramatica ca loveste rau (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 21:56)

   Confuzu [utilizator] i-a raspuns lui Andrei18

   se scrie:
   ineca (un singur N)
   sa avem ce ocoli (nu ocolii)
   vor fi (nu fii)

   trotinetele electrice nu au ce cauta pe trotuar, viteza de deplasare e prea mare si cei care le folosesc prea nesimtiti

   nu s-au inregistrat mai multe accidente pentru ca niciun pieton nu se duce la politie sa raporteze ca l-a lovit unul cu trotineta electrica care a disparut pentru ca mergea cu mai mult de 20km pe trotuar
   • +1 (11 voturi)    
    Am si masina si trotineta electrica. (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 23:23)

    eGerula [utilizator] i-a raspuns lui Confuzu

    Ma gandeam sa las masina acasa si sa folosesc trotineta sa merg la serviciu. Pe strada nu ai cum sa circuli cu trotineta ptr ca strazile noastre sunt jalnice. Las trotineta acasa si merg cu masina.
    • +1 (9 voturi)    
     despre (Joi, 16 ianuarie 2020, 9:51)

     costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui eGerula

     p[oti sa mergi cu metroul sau STB, daca n-ai atunci muta-te cu serviciul sau locuinta
 • +12 (22 voturi)    
  next (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 21:12)

  Remarque [utilizator]

  Acum asteptam cu maxim interes reglementarea circulatiei masinilor pe trotuar. Si suntem multi!
 • -6 (24 voturi)    
  Masinile pe trotuar (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 22:02)

  MariusVasilescu [anonim]

  Bine ca circulatia masinilor e permisa pe trotuar. Noaptea mintii. Si sa interzici copiilor sa mearga pe trotineta, la fel. Conjuratia imbecililor. In loc sa favorizezi mobilitatea eco, ii lasam pe toti blocati in masini poluante in trafic.
  • +14 (20 voturi)    
   E permis cu trotineta (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 22:21)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui MariusVasilescu

   Copiii au voie cu trotineta pe trotuar, doar sa nu fie electrica.
   • -11 (19 voturi)    
    Asa e cand raspunzi fara sa citesti legea (Joi, 16 ianuarie 2020, 3:48)

    MariusVasilescu [anonim] i-a raspuns lui AdrianBorza

    Prietene, hai sa citim impreuna, vad ca singur e greu.

    Intai
    ORDONANŢA nr.43 din 28 august 1997
    privind regimul juridic al drumurilor

    Art. 2. - (1) Drumurile fac parte din sistemul naţional de transport.

    (2) Drumurile sunt căi de comunicaţie terestră special amenajate pentru circulaţia vehiculelor şi pietonilor.

    (3) Fac parte integrantă din drum: podurile, viaductele, pasajele denivelate, tunelurile, construcţiile de apărare şi consolidare, trotuarele, pistele pentru ciclişti, locurile de parcare şi staţionare, plantaţiile rutiere, indicatoarele de semnalizare rutieră şi alte dotări pentru siguranţa circulaţiei, precum şi terenurile care fac parte din zona drumului, mai puţin zonele de protecţie.

    Mai departe
    Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice art. 70 pct. 2

    "Pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani."

    Intelegi sau trebuie sa iti traduc ceva din limba romana precum lui Dancila?
 • +18 (22 voturi)    
  Era de asteptat (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 22:13)

  CataF [utilizator]

  Atata timp cat multi din cei ce detin sau inchiriaza asa ceva nu au cei sapte ani de-acasa...circulatia pe trotuar nu e posibila. Am patit de cateva ori, pieton fiind sa fiu depasit pe trotuar de cativa "trotinisti" care circulau cu o viteza foarte mare, m-au depasit razant gen "hai sa iti arat ce tare e trotineta mea" si nici macar nu s-au sinchisit sa reduca putin viteza cand le-am strigat sa o lase mai incet ca e periculos. Aceste specimene odata coborate in strada poate vor avea mai multa grija fata de masini. Pe strada insa mi se pare periculos pentru asa ceva. Mai ales ca strazile noastre nu sunt cele mai bune, sunt multe sleauri mai ales pe marginea strazii de la traficul greu, si te poate arunca foarte usor daca nu esti atent. Pista de biciclete e alegerea cea mai buna. Pacat ca nu avem destui kilometri...
 • -1 (21 voturi)    
  Interesant... (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 22:21)

  Gabu [utilizator]

  Doar ce vin din Munchen unde am inchiriat de pe trotuar mai multe tipuri de trotinete electrice... Subliniez: de pe trotuar! Ce prostii spuneti aici? De ce n-ai putea merge pe trotuar cu o trotineta electrica? Pentru a incurca circulatia pe strada? Bunul simt spune ca n-o sa mergi cu 25 Km/Hr pe trotuar, intr-o zona aglomerata. E suficient sa legiferezi faptul ca esti raspunzator in cazul provocarii unui accident datorat vitezei prea mari pe trotuar.
  Aceasta nu e altceva decat o alta lege scrisa pe genunchi de catre persoane care n-au folosit in viata lor o trotineta electrica...
  • +9 (17 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 16 ianuarie 2020, 3:33)

   [anonim] i-a raspuns lui Gabu

   • +2 (6 voturi)    
    Asa se vede Bucurestiul de la Cuca Macai? (Joi, 16 ianuarie 2020, 17:13)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui

    Iti recomand sa vizitezi capitala si te opresti 5 minute pe colt la magazinul Unirea. Vei descoperi cine sunt "smecherii eco". Vei descoperi ca sunt tineri din toate mediile sociale care folosesc in Bucuresti trotinete electrice. Si tiganusii de 10 ani au un telefon mobil si stiu cum sa porneasca o trotineta Lime.
    "Neciopliti"? Pai o tara intreaga isi trimite anual "reprezentantii" la Bucuresti - in parlament, la facultati, in piete, la cersit... Iti place sau nu, asta e Romania.

    ps: Judetul Arges, comuna Cuca, sat Măcăi.
  • +2 (8 voturi)    
   bine ai venit (Joi, 16 ianuarie 2020, 9:57)

   costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui Gabu

   ai inchiriat de pe trotuar, dar pe unde ai mers cu ea ? ca pe trotuat nu ai voie , vezi mai sus, ca scrie cum e in germania. bunul simt este poate in germania, dar in romania el nu prea este, pe trotuar circula in viteza trotinetisti ziua si noapte cu viteza si culmea te mai si claxoneaza sa te dai la o parte, tu , pieton, niste ne - simtiti.
  • +2 (2 voturi)    
   da (Joi, 16 ianuarie 2020, 14:25)

   I [utilizator] i-a raspuns lui Gabu

   dar nu mai trebuie sa legifereze nimic. Exista lege care zice ca daca omori pe oricine in orice situatie poti face puscarie. Nu trebuie sa specifice clar trotinetele, sau flexul de taiat fier sau alte cele. Dar altele sunt motivele pentru care politicienii sunt speriati de trotinete.
 • +8 (14 voturi)    
  vrem piste de biciclete. (Miercuri, 15 ianuarie 2020, 22:54)

  hopsinoi [utilizator]

  .
 • +2 (8 voturi)    
  da biciclete , nu trotinete (Joi, 16 ianuarie 2020, 8:32)

  nedumeritul [utilizator]

  Deci avem voie cu biciclete pe trotuar, dar cu trotinete nu ?
  • +2 (8 voturi)    
   sic (Joi, 16 ianuarie 2020, 9:54)

   costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui nedumeritul

   pe trotuar doar pietoni, biciclete si trotinete pe drum,
   • +2 (2 voturi)    
    sic (Joi, 16 ianuarie 2020, 14:54)

    MariusVasilescu [anonim] i-a raspuns lui costelo999

    Si masini tot pe trotuar sic
 • +3 (3 voturi)    
  da (Joi, 16 ianuarie 2020, 14:23)

  I [utilizator]

  daca va intrebati de unde asemenea legi dure si de unde atat prigoana pe o jucarie, sa stiti ca multi parlamentari sunt importatori de masini sau au service-uri, magazine de piese. De aia nu le vor pe drum. Ca sa dea oamenii banii acolo la firmele lor, pe masini.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by