Consiliul de administraţie al Liceului Special "Moldova“ Târgu Frumos a stabilit primele măsuri în cazul persoanelor cu responsabilităţi în incidentul din 15 decembrie, care s-a soldat cu mortea unei fetiţe nevăzătoare în vârstă de opt ani. Ea a decedat după ce a căzut pe scările școlii. Directorul liceului a primit avertisment, iar pedagogului i s-a micşorat salariul cu 5% pe trei luni. Dosarul îşi continuă însă drumul la Parchet, scrie Ziarul de Iași.

Astfel, în urma audierii rapoartelor comisiilor de cercetare, cea mai "aspră“ sancţiune a fost aplicată pedagogului, adică o micşorare cu 5% a salariului, practic cu câteva zeci de lei, timp de trei luni, iar directorul unităţii a fost sancţionat cu avertisment.

Decizia a fost luată la nivelul unităţii şcolare, Consiliul de Administratie al unității fiind forul abilitat de lege sa ia astfel de decizii, aşa cum specifică metodologia în vigoare, autorităţile superioare, precum ISJ sau CJ, neputând decât contesta decizia, fără a putea interveni asupra acesteia, în sensul înăspririi, ci doar al anulării. În urma analizării rezultatelor cercetărilor realizate de două comisii, una care a avut în componenţă doar cadre didactice de la unitatea şcolară în cazul cercetării pedagogului, şi una care a fost formată de cadre didactice şi de către un inspector şcoar în cazul directorului, Consiliul de administraţie al şcolii a fost cel care a ales modalitatea de sancţionare a persoanelor considerate vinovate în acest caz.

De asemenea, conform declaraţiilor reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, incidentul a fost surprins de camerele de luat vederi ale şcolii, imaginile fiind analizate de către consiliul de administraţie, ajungând ulterior la Parchet, care face cercetări în acest caz.

"În urma acestui incident am solicitat fonduri pentru montarea de plase de protecţie în locurile indentificate ca având risc de accidentare şi am înălţat balustradele scărilor“, a susținut Liceului Special "Moldova“ Târgu Frumos, Margareta Pristavu.

Incidentul în care fetiţa de 8 ani - nevăzătoare, aflată în clasa pregătitoare - a decedat a avut loc în 15 decembrie 2019, într-o zi de duminică. Fetiţa a rămas nesupravegheată după ce pedagogul care trebuia să aibă grijă de copii a plecat după un supliment alimentar pentru elevi. Eleva a căzut de la etajul al doilea pe scări şi a fost transportată în stare gravă la Spitalul de Neurochirurgie, decedând a doua zi. În acest caz există şi o anchetă penală.