Un proiect de lege privind controversata secție de anchetare a magistraților va fi lansat în dezbatere publică până la 1 februarie, a declarat, miercuri, ministrul Cătălin Predoiu. El a spus că efectele "intervenției" legate de Secția specială sunt delicate și trebuie cântărite cu atenție. Guvernul a adoptat, în 27 decembrie, Memorandumul înaintat de Ministerul Justiţiei prin care se propune desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Următorul pas este un proiect de lege care să fie pus în dezbatere publică (...). Este o perioadă dificilă la Ministerul Justiției cu aceste interviuri (pentru conducerea marilor parchete -n.r.), care absorb 8-10 ore pe zi, dar ne vom descurca astfel încât în perioada următoare să lansăm în dezbatere acest proiect. Am discutat cu specialişti din minister diverse opţiuni tehnice cu privire la acest proiect, studiem, nu este simplu, chiar dacă este vorba până la urmă de câteva articole care reglementează Secţia specială. Efectele intervenţiei sunt delicate şi trebuie să le cântărim cu atenţie legat de dosarele care s-au generat, de competenţele care sunt în joc, de garanţiile pe care trebuie să le oferim celor care se tem că s-ar putea întâmpla abuzuri în viitor, dar şi de necesitatea de a avea un aparat care cu adevărat se poate ocupa de infracţionalitate, de corupţie", a declarat Predoiu.

Întrebat când va fi lansat un astfel de proiect privind Secția specială, Predoiu a spus că speră ca până la 1 februarie.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, declara marţi că soluţiile tehnice referitoare la desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) vor fi discutate cu Consiliul Superior al Magistraturii, atunci când va fi elaborat un proiect de lege pe această temă.

El a spus că Memorandumul adoptat la finalul anului trecut reprezintă poziţia Guvernului cu privire la Secția specială, "plecând de la modul defectuos în care a fost reglementată această secţie, plecând de la ineficienţa constatată, cred, destul de uşor în intervalul scurs de la înfiinţarea ei şi până astăzi".

Guvernul a adoptat, în 27 decembrie 2019, Memorandumul înaintat de Ministerul Justiţiei prin care se propune desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Următorul pas ar urma să fie elaborarea de către Guvern a unui proiect de lege pe să îl înainteze Parlamentului.

Cătălin Predoiu afirma, în ședința de Guvern din 27 decembrie, că structura de parchet "iese din principiile de funcționare” ale Ministerului Public și a fost criticată și de forurile europene chiar înainte de a fi înființată. "Ce a urmat a confirmat temerile”. El a atras atenția că OUG prin care se înființa Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost criticată de forurile europene. Instituțiile europene au recomandat României să renunțe la înființarea structurii de parchet.

Deși s-a discutat despre o decizie a CCR care spune că SIIJ e constituțională, Predoiu a spus că CCR s-a pronunțat la compatibilitatea cu Constituția și nu la partea de funcționalitate a Secției, "care e în afara jurisdicției CCR”. "E o instituție sui generis care iese din principiile de funcționare ale Ministerului Public, prin faptul că s-a creat o categorie de cetățeni care ar putea beneficia de o imunitate de jurisdicție, respectiv procurorii din cadrul SIIJ. Ar putea conduce la posibilitatea procurorilor de a participa la ședințele de judecată să fie oprită”, a spus ministrul.

Premierul Ludovic Orban declara că propunerea făcută de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, prin Memorandumul care recomandă soluția desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), este una corectă. Măsura se află și în programul de guvernare, a punctat premierul.

În memorandumul prezentat Executivului, Cătălin Predoiu aduce în discuție recomandările forurilor europene în legătură cu Secția. În concluzii, ministrul Justiției precizează că soluția este desființarea SIIJ.

Forma memorandumului prezentat la ședința Guvernului din 27 decembrie nu mai este aceeași cu cea inițială, despre care Executivul a discutat și în ședința din 6 decembrie. În prima variantă a documentului, Cătălin Predoiu vorbea despre desființarea Secției de anchetare a magistraților sau "regândirea radicală a modului de funcționare și organizare a acesteia”.