Teologul Radu Preda a fost eliberat din funcţia de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, decizia fiind luată marți de premierul Ludovic Orban, potrivit Monitorului Oficial.

Radu Preda, fost presedintele executiv al IICCMERFoto: Facebook/ Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

Orban l-a demis pe Preda imediat ce a primit, marți, o notă de informare de la corpul de control al premierului privind documentarea efectuată la acest institut.

Radu Preda era șef al IICCMER din martie 2014, el fiind numit în funcție de premierul de atunci, Victor Ponta.

Mai multe documente obținute de site-ul Să fie lumină, dar și mărturiile unor actuali și foști angajați sau colaboratori ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, arătau, într-un articol publicat în noiembrie anul trecut, o instituție a statului român - fundamentală în misiunea ei istorică – adusă într-o criză profundă sub conducerea unuia dintre cei mai cunoscuți teologi ortodocși români, Radu Preda.

După un mandat de mai bine de cinci ani, Preda lasă în urmă un institut fără cap, măcinat de probleme, care funcționează din inerție. Cariera clericală a teologului Radu Preda a fost, aparent, mult mai importantă pentru el decât funcția publică de la IICCMER, scria Să fie Lumină în materialul ce poate fi citit aici.