​Parlamentul European a atras atenția asupra drepturilor cetățenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie, exprimându-și temerea că acestea ar putea fi prejudiciate de către guvernul lui Boris Johnson, după Brexit.

Parlamentul EuropeanFoto: Captura video

Potrivit draftului unei rezoluții, care ar urma să fie votată de plenul Parlamentului European și care a fost dezbătută marți, aprobarea acordului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană depinde de asigurările date de Londra cu privire la respectarea acestor drepturi în ceea ce privește aplicațiile pentru șederea în UK.

Potrivit programului privind formularele în vederea șederii, europenii vor fi obligați să se înregistreze pentru a putea continua să trăiască în Marea Britanie, scrie euronews.

Moțiunea Parlamentului European exprimă o îngrijorare serioasă legată de soarta cetățenilor europeni care nu vor reuși să respecte termenul limită pentru completarea formularelor, acesta fiind 30 iunie 2021. Anul trecut, ministrul britanic al afacerilor interne, Brandon Lewis, a sugerat că cei care nu vor respecta acest termen pot fi, teoretic, deportați.

În același timp, guvernul de la Londra este acuzat că nu protejează cetățenii europeni de eventuale discriminări din partea angajatorilor și a patronilor, și atrage atenția asupra faptului că o infrastructură inadecvată pentru înregistrarea forumlarelor ar putea constitui o vulnerabilitate pentru cetățenii respectivi.

Pe de altă parte, moțiunea cere statelor membre UE să asigure drepturile britanicilor care trăiesc pe continent, în special libera circulație și dreptul la vot.

Rezoluția urmează să fie votată miercuri.