Fostul şef al DIPI Gelu Oltean şi iubita acestuia, Vanessa Youness, rămân în arest preventiv, Curtea de Apel Braşov respingând contestaţiile formulate de ei privind decizia Tribunalului Braşov. Fostul șef al serviciului secret din Ministerul de Interne Gelu Oltean este acuzat de către procurorii DIICOT că organiza ședințe de șamanism la care se consuma Ayahuasca și la care luau parte zeci de persoane.

DIICOT - ritualuri 4Foto: DIICOT

Decizia, luată luni de instanţa de apel, este definitivă.

"Respinge contestaţiile declarate de inculpaţii Oltean Gelu Marin, Youness Amal-Vanessa şi Lishman Thomas Ivor Mowbray împotriva încheierii de şedinţă (...) din data de 7 ianuarie 2020 pronunţată de Judecătorul de Drepturi şi Libertăţi de la Tribunalul Braşov, (...) pe care o menţine. Obligă inculpaţii să plătească statului sumele de câte 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Onorariul interpretului de limba engleză în sumă de 46,30 lei se suportă din fondurile MJ", se arată în soluţia postată pe portalul instanţelor de judecată, scrie Agerpres.

Gelu Oltean, fost şef al DIPI, a fost reţinut de către procurorii DIICOT Braşov, alături de concubina lui şi de un cetăţean britanic, într-un dosar de trafic de droguri de mare risc. Ulterior, cei trei au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Braşov, pentru 30 de zile, la solicitarea procurorilor DIICOT, măsura preventivă fiind prelungită în 7 ianuarie.

Potrivit DIICOT, fostul şef al DIPI Gelu Oltean ar fi organizat împreună cu iubita sa, Vanessa Youness, şi cu cetăţeanul britanic Thomas Lishman şedinţe de şamanism la care participau zeci de persoane și se consuma Ayahuasca.

Procurorii spun că în 9 decembrie s-au sesizat din oficiu că un cetățean britanic (T. I. M. L.) urmează să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie 2019, împreună cu inculpata Y. A.V. o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu Ayahuasca, băutură tradițională folosită de triburi amerindiene și care are ca bază DMT - dimethyltryptamine. Evenimentul era organizat la o clinică din Răcari (Dâmbovița) prin intermediul a două companii globale internaţionale, într-un loc care urma să fie comunicat ulterior participanților.

Ce spun procurorii DIICOT:

  • Inculpatul își promova evenimentele de acest gen prin intermediul unui website, folosind ca acoperire o firmă de turism înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, situată în Marea Irlandei.
  • Pentru participarea la evenimentul din România, participanții trebuiau să achite suma de 550 de euro de persoană dacă acceptau să fie cazați în camere pentru două persoane sau 1.100 de euro de persoană dacă participantul dorea să fie cazat singur, iar sumele de bani trebuiau virate într-un cont indicat de către organizator.
  • Înscrierea participanților se efectua prin completarea mai multor date personale pe respectivul website și ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.
  • În urma cercetărilor s-a stabilit că cele două companii organizează retreat-uri care au fost interzise de comunitatea internaţională deoarece pun în pericol vieţile participanţilor, iar substanţele halucinogene utilizate în cadrul ritualurilor sunt interzise.

Procurorii au făcut percheziții la clinica din Răcari, iar în imobil au fost identificate spaţii de cazare în clădirea principală a clinicii, unde se aflau 42 de persoane, printre care şi cele trei persoane arestate în acest caz. În urma percheziţiei au fost ridicate trei kilograme Ayahuasca, precum şi două kilograme de fragmente vegetale care conţin aceleaşi substanţe.