Trei doctori sunt judecați pentru crimă pentru că au ajutat o femeie de 38 de ani să moară, acesta fiind primul caz judiciar de acest gen de la legalizarea eutanasiei, în 2002, în Belgia, scrie Reuters.

Medicii, a căror identitate nu a fost făcută publică, sunt acuzați că, în mod ilegal, au otrăvit-o pe Tine Nys, în vârstă de 38 de ani, în aprilie 2010. Procurorii de caz susțin că femeia nu îndeplinea condițiile prevăzute de lege pentru a fi eutanasiată.

Cei trei, care trebuiau să semneze pentru îndeplinirea procedurii, sunt medicul care i-a administrat injecția letală, fostul medic curant al femeii și un psihiatru.

Păriniții și surorile femeii, care au fost prezenți în momentul în care aceasta a murit asistat, au acuzat amatorismul medicilor și au mai precizat că femeia nu suferea de o boală mintală incurabilă, așa cum prevede legea.

Legea din Belgia permite adulților să ceară să fie eutanasiați cu condiția să sufere de o boală gravă fizică sau psihică, care duce la o afecțiune incurabilă și serioasă. În 2014, legea a fost completată, fiind introdusă această procedură și pentru copiii aflați în stadii terminale ale unor boli.

Majoritatea pacienților care aleg moartea asistată sunt diagnosticați cu cancer. În Olanda vecină, un doctor a fost achitat în septembrie, după ce a fost acuzat că nu a respectat prevederile legale cum trebuie în obținerea consimțământului de la o femeie bolnavă de Alzheimer.