Europa Liberă: Viața de biciclist în București. Poliția: cel mai des, e vina lor când fac accidente
Autoritățile nu fac însă nimic pentru a schimba această realitate. Nu există infrastructură pentru bicicliști, iar educația pentru mersul cu bicicleta în trafic este ucisă din fașă: România este singura țară din lume unde, sub 14 ani, este interzis să mergi cu bicicleta pe stradă, conform Strategiei naționale de încurajare a utilizării bicicletei.
CITEȘTE CONTINUAREA PE EUROPA LIBERĂ

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
Sunt un pericol real pentru ei, pentru pietoni si pentru masini. Biciclistii ar trebui sa plateasca RCA. Ati vazut pe cineva platind oglinzile rupte la masini?! Sau zgarieturile produse cand merg kamikaze?
Dar biciclisti care trec nestingheriti pe biciclete pe trecerile de pietoni? Nu sunt pasibili de ceva amenzi?
Altfel numai pretentii si gura mare....
Ca de obicei, Romania e de rasul lumii.
- benzi dedicate transportului public
- vehicule moderne (nu neapărat turcești) și suficiente
- park&ride gratuite la toate intrările din oraș
- piste de biciclete sigure, pe toate marile artere (ca pe calea Victoriei), prioritare față de zona auto, in locurile unde sunt gîtuiri (ocolirea de la Ateneu trebuia făcută cu prioritate pentru bicicliști și cu dificultate pentru auto) - mersul pe bicicletă presupune un mic efort (greu de înțeles pentru unii că e și foarte sănătos), dar trebuie răsplătit prin siguranță (protejare de restul carosabilului) și eficiență (cel mai scurt și rapid traseu). Asta se poate obține în mulți ani de preocupări constante - calea Victoriei arată că se poate. Trebuie în primul rînd voință politică, imposibil de găsit la o primăreasă preocupată doar de paranghelii, furăciuni și plecăciuni evlavioase
De mirare e insa incompetenta jurnalistilor care scriu despre o problema pe care o cunosc doar din masina.
Adevarul este insa ca Bucurestiul e un oras pentru masini, nu pentru oameni.
Testul elementar este plimbarea unei mame cu copilul de mina prin orice cartier de blocuri, unde trotuarele sint doar pentru masini.
E greu de vazut unde se grabesc bucurestenii cu masinile lor: e clar insa, cei mai multi se pregatesc pentru spitale, vor fi hipertensivi de la 40 de ani si diabetici de la 50. Fireste ca nu-i decit treaba lor: nimeni si nimic nu-i va intoarce din drum daca ei asta vor.
La cum evolueaza datele referitoare la poluare, biciclistii vor renunta curind si singuri, chiar fara vreo interdictie legala, fiindca este evident ca mergem pe modelul Chinei, nu pe cel al Europei.
Vom mai face miscare ca hamsterii, pedalind sau alergind de zor in spatii inchise iar in strada vom iesi doar cu masti.