Sute de judecători și procurori români au semnat o scrisoare de „susținere necondiționată” pentru colegii lor polonezi în contextul marșului organizat pentru independența sistemului judiciar din Polonia, relatează Mediafax citând cotidianul The Guardian.

Magistratii au iesit in strada in PoloniaFoto: Captura YouTube

„Susținerea este extrem de importantă pentru noi, cei care o prețuim. Suntem judecători europeni, suntem parte din Europa, iar acest lucru îl confirmă”, a declarat Monika Frackowiak, judecătoare în cadrul unui tribunal districtual polonez.

Judecători din 22 de țări europene, inclusiv din România, au participat sâmbătă la manifestațiile cunoscute sub denumirea de "Marșul celor 1.000 de robe", pentru a își arăta susținerea pentru independența sistemului judiciar.

Camera inferioară a Parlamentului polonez a aprobat luna trecută un proiect de lege prin care judecătorii care contestă reformele guvernului pot fi penalizați.

Două asociații de magistrați denunță lipsa de reacție a CSM în privința situației din Polonia

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție își manifestă, într-un comunicat remis sâmbătă seara, „indignarea față de lipsa de reacție a CSM, ca organism colectiv, în privința situației magistraților din Polonia”.

„Mai multe consilii judiciare din diverse state europene au reacționat ieri și astăzi în favoarea magistraților polonezi, inclusiv Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova. Din nefericire, pe această listă nu se regăsește Consiliul Superior al Magistraturii din România”, arată asociațiile citate.

Redăm integral comunicatul remis cele două asociații de magistrați:

„Subscrisele asociații salută Marșul celor 1000 de robe (marșul magistraților și avocaților din întreaga Europă), desfășurat astăzi, 11 ianuarie 2020, la Varșovia, exprimându-și, și pe această cale, solidaritatea față de colegii din Polonia.

În sprijinul acestora, Biroul Executiv al Rețelei Consiliilor Judiciare din Europa (în care Consiliul Superior al Magistraturii din România nu mai este reprezentat din anul 2019, după mai bine de 10 ani de prezență neîntreruptă), a emis la 10 ianuarie 2020 o Declarație, reiterând că ”independența judecătorilor este esențială pentru garantarea drepturilor cetățenilor Uniunii Europene, pentru respectarea reciprocă a valorilor comune ale Uniunii Europene, pentru încrederea reciprocă dintre judecătorii Uniunii Europene și reprezintă o condiție prealabilă esențială pentru recunoașterea reciprocă a hotărârilor în Uniunea Europeană. Fără independența judiciară, Uniunea Europeană va înceta, în cele din urmă, să mai existe ca un spațiu comun pentru democrație și statul de drept.”

În ultimii ani, Biroul Executiv al Rețelei Consiliilor Judiciare din Europa și-a exprimat în mod repetat îngrijorările serioase cu privire la evoluțiile privind independența sistemului judiciar din Polonia, spre exemplu, prin declarațiile din 30 ianuarie 2017, 17 iulie 2017, 13 octombrie 2017, 5 decembrie 2017 și 17 septembrie 2018, remarcând faptul că nu au fost luate măsuri pentru a atenua preocupările exprimate sau pentru a remedia problemele de sistem identificate și de Comisia de la Veneția, Curtea de Justiție a Uniunii Europene or alte organisme internaționale relevante.

La 17 septembrie 2018, Rețeaua Consiliilor Judiciare din Europa a suspendat actualul Consiliu pentru Sistemul Judiciar din Polonia (KRS, echivalentul CSM din România) din calitatea de membru al Rețelei, deoarece a considerat că nu îndeplinește condiția de a fi ”independent față de puterea executivă din statul respectiv”, arătând expres, între altele, că ”majoritatea membrilor KRS (14 din 25) sunt fie membri ai Partidului Dreptate și Justiție, fie membri ai guvernului, fie sunt aleși de Parlament la recomandarea Partidului Dreptate și Justiție, în cadrul KRS deciziile luându-se cu majoritate simplă”.

În aceste condiții, mai multe consilii judiciare din diverse state europene au reacționat ieri și astăzi în favoarea magistraților polonezi, inclusiv Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova.

Din nefericire, pe această listă nu se regăsește Consiliul Superior al Magistraturii din România, a cărui majoritate nu a fost capabilă să acorde un simplu mandat de reprezentare doamnei judecător Andrea Chiș, prezentă la Marșul celor 1000 de robe de la Varșovia, susținută cu titlu individual de sute de judecători și procurori români, de subscrisele asociații și de o minoritate din cadrul CSM.

Lipsa de reacție a Consiliului Superior al Magistraturii, ca organism colectiv, în privința situației magistraților din Polonia, este stupefiantă, dar se înscrie în șirul unor atitudini nenumărate în care CSM a refuzat să-și îndeplinească rolul de garant al independenței justiției în România ori s-a manifestat cu întârziere, în momente de inutilitate evidentă, așa cum a constatat, spre exemplu, ultimul Raport MCV.

În acest context, pare inexplicabilă vizita efectuată de un membru al CSM, doamna Simona Camelia Marcu, în luna septembrie 2019, la actualul Consiliu pentru Sistemul Judiciar din Polonia, în condițiile în care acesta era suspendat de aproximativ 1 an din Rețeaua Consiliilor Judiciare din Europa din motive de lipsă de independență a membrilor săi, mai sus indicate. Nu există un material informativ pe care magistrații români și opinia publică să îl poată consulta și deduce scopul și necesitatea acestei vizite.

Presupunând însă că astfel s-ar fi adunat și alte informații necesare și suficiente, este cu atât mai gravă lipsa unei reacții, ca organism colectiv, în privința situației magistraților din Polonia.

În concluzie, observăm un regres considerabil al Consiliului Superior al Magistraturii din România, vizibil inclusiv prin nealegerea reprezentanților săi în cadrul Biroului Executiv al Rețelei Consiliilor Judiciare din Europa, în anul 2019.”

Asociația Forumul Judecătorilor din România

- judecător Dragoș Călin, co-președinte

- judecător Lucia Zaharia, co-președinte

Asociația Inițiativa pentru Justiție

- procuror Bogdan Pîrlog, co-președinte

- procuror Sorin Lia, co-președinte