VIDEO Zeci de magistrați au ieșit pe treptele palatelor de justiție din București, Cluj sau Iași, solidari cu judecătorii din Polonia: "Polish judges fight for their independence"

de Mona Hera     HotNews.ro
Vineri, 10 ianuarie 2020, 14:32 Actualitate | Esenţial


magistratii romani, solidari cu cei din Polonia
Foto: Facebook Revista Forumul Judecătorilor
Zeci de magistrați au ieșit vineri pe treptele palatelor de justiție în București și în alte câteva orașe, în semn de solidaritate cu magistrații polonezi, care vor protesta sâmbătă la Varșovia printr-un marș al tăcerii, față de "încercările sistematice din ultimii doi ani ale Guvernului și Parlamentului de a limita independența instanțelor și a judecătorilor și de a-și extinde influența asupra funcționării sistemului judiciar".Acțiunile de solidaritate cu magistrații polonezi au avut loc de la ora 12.00, la București, Cluj-Napoca, Brașov, Iași, Târgoviște și Piatra Neamț, potrivit reprezentanților Forumului Judecătorilor din România. În aceste orașe, câteva zeci de judecători și procurori au ieșit în fața palatelor de justiție, ținând în mâini coli albe cu mesaje precum "România e solidară cu Polonia. Judecătorii polonezi militează pentru independența justiției", "Polish judges fight for their independence".

Magistrații din Polonia reclamă "încercările sistematice din ultimii doi ani ale Guvernului și Parlamentului de la Varșovia de a limita independența instanțelor și a judecătorilor și de a-și extinde influența asupra funcționării sistemului judiciar". Sâmbătă, magistrații polonezi vor protesta la Varșovia printr-un marș al tăcerii.

Apelul dat publicității de Asociația judecătorilor din Polonia IUSTITIA:

 • "În ultimii doi ani în Polonia, guvernul și legislativul au încercat în mod sistematic să limiteze independența instanțelor și independența judecătorilor. De asemenea, au făcut mult pentru a-și extinde influența asupra funcționării sistemului judiciar.

 • Decembrie 2019 a adus un set destul de nou de provocări pentru judecătorii din Polonia. Sunt cele mai dificile din întreaga istorie a sistemului judiciar de după 1989. Acestea sunt: ​​intensa activitate a comisiei de disciplină cu privire la judecători, aducând acuzații disciplinare în legătură cu procedura de emitere a unor hotărârii judecătorești sau chiar cu privire la soluția pronunțată, campanie tot mai extinsă de calomniere a judecătorilor, atacuri fără precedent ale reprezentanților Executivului împotriva Președintelui Curții Supreme și a judecătorilor Curții Supreme care se ocupă de problemele legate de punerea în aplicare a hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene din 19 noiembrie 2019, și nu în ultimul rând modificări rapide a Legii privind sistemul instanțelor comune, respectiv Legii Curții Supreme și altor acte. Toate acestea se adaugă unui sistem de presiune care se face asupra sistemului judiciar, nevăzut și de neimaginat în cercul statelor civilizate și ne îndepărtează nemilos de civilizația vest-europeană.

 • În ultimii 15 ani am funcționat cu mândrie ca judecători europeni, făcând un efort greu de armonizare a dreptului național cu dreptul european în domeniul jurisprudenței. Activitatea noastră de zi cu zi a fost și este făcută cu respectarea principiilor directoare ale dreptului, care sunt piatra de temelie a Comunității Europene. Dar adoptarea modificărilor propuse, combinată cu intensificarea măsurilor represive împotriva judecătorilor, constituie un atac la adresa drepturilor ce aparțin tuturor cetățenilor din Polonia. Totodată, se pune în discuție însăși funcționarea noastră în cadrul Uniunii Europene, amenințând în mod evident coerența Comunității noastre. De aceea, noi nu putem sta deoparte.

 • Este motivul pentru care apelăm la judecătorii și profesioniștii dreptului din toate țările europene: susțineți-ne cu prezența dvs. în timpul marșului pentru apărarea statului de drept, pe 11 ianuarie 2020, ora 15.00, la Varșovia! Împreună cu noi, arătați-vă dezacordul față de distrugerea statului de drept, regulă fundamentală pentru toate țările europene! Sprijiniți protestul nostru împotriva atacurilor asupra dreptului fundamental al fiecărui cetățean: dreptul la o instanță independentă și corectă care decide cazurile în conformitate cu legea, înțeleasă ca un sistem armonios al dreptului european și cel național. Fiți alături de noi în acest moment special!

 • Se spune că democrațiile mor în tăcere. Cu toate acestea, există momente în care tăcerea are puterea de a striga mii de oameni și în care cuvintele sunt inutile. Tot ce trebuie să faceți este să fiți cu noi. În astfel de momente devenim toți legături într-un mare lanț care poate ajuta la oprirea atacului asupra justiției independente din Polonia, a cărui consecință va fi, evident, slăbirea comunității europene. Prin urmare, să stăm unii lângă ceilalți! Haideți să mergem împreună în tăcere în Varșovia, din Piața Krasiński de la Curtea Supremă până pe strada Wiejska, lângă clădirea Sejmului Republicii Polone, îmbrăcați în robe care sunt un simbol al profesiei noastre în slujba legii și societăților din Europa. Să arătăm că valorile și principiile statului de drept sunt fundamentele profesiei fiecărui jurist, indiferent de granițele naționale. Subliniem cu tărie că marșul este apolitic, nu este o declarație pentru nicio forță politică din țară și nu are scopul de a critica acțiunile vreunui partid politic anume. Unicul său scop este de a face autoritatea legislativă conștientă de consecințele dramatice ale intrării în vigoare a legilor adoptate în Parlament și a măsurilor represive luate împotriva reprezentanților sistemului judiciar din Polonia.

 • Să facem totul pentru ca acesta să nu fie ultimul moment în care judecătorii vor putea să își exprime în mod public poziția pentru apărarea valorilor pe care le deservesc în întreaga lor viață profesională, fără teamă de consecințe. Invităm fiecare jurist care se ocupă de valorile europene să participe la marșul de la Varșovia, 11 ianuarie 2020. Începem la ora 15.00, în Piața Krasiński, chiar în fața Curții Supreme". (Sursa: Juridice.ro)

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1720 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  probabil (Vineri, 10 ianuarie 2020, 14:53)

  victor L [utilizator]

  ca au iesit si completele din cazul Tandarei :P
 • 0 (6 voturi)    
  Sarmanii (Vineri, 10 ianuarie 2020, 14:58)

  ruskimushki [utilizator]

  nu-si dau seama ca acei "oropsiti juzi" polonezi sunt aia care tranteau condamnari la moarte si la ocna, care refuza sa ancheteze tortionarii din politia secreta, care fac disparute crimele comunistilor si azi tolaniti in functii cheie.
  De-ar sti...
  Dar oare nu stiu ? Acesti buni judecatori sunt milosi cu cel avut, cu cel baban, cu cel "cu familie". Atunci cand a ta familie e facuta carne de mici, acest bun x sau y jude cu lacrimi in ochi dispune sentinte de-ti vine sa fi fost si tu parte din carosabil.
  Acesti buni judecatori nu judeca sutele de mii de rapiri, de intemnitari arbitrare, de schilodiri, acesti buni juzi ii achita pe cei care l-au ucis pe Ursu de pilda, il absolva de vina pe militianul ce iradia oameni pusi s-astepte in sala. Acesti juzi cumsecade nu dispun anchetarea crimelor de tip genocid, exhumarea detinutilor impuscati la margine de codru, "burghezo-mosieri imperialisti" care nu vroiau sa dea pamantul hotilor de cai de la partid.
  Acesti judecatori "protesteaza" in semn de solidaritate cu insasi tagma lor. Si nu e peiorativ spus, e un grup care nu are drept interes suprem aflarea adevarului, ci pastrarea unor privilegii.
  Aia din Polonia stiu, si de aceea se victimizeaza, la ordin si cu sprijinul fatis al comunistilor bruxellezi. Stiu ca vor plati pentru crimele comise, in special in timpul legii martiale.
 • +6 (6 voturi)    
  daca tot sunt solidari (Vineri, 10 ianuarie 2020, 15:00)

  mos ion roata [utilizator]

  sa se pensioneze la aceiasi varsta precum magistratii polonezi adica la 65 de ani
 • +4 (4 voturi)    
  or fi (Vineri, 10 ianuarie 2020, 15:08)

  martel55 [utilizator]

  aia de au anchetat cazul Caracal sau au dat solutii in cazul Tandarei...ca mai nou jsutitie europeana insemana sentinte in favoarea infractorilor, inventarea a tot feluld e drpeturi pentru nfractori (despagubiri ca au stat la mititica)sau chiar modificari de legi prin decizii judecatoresti, neconstitutionale, totul in favoarea nfractorilor
 • +3 (3 voturi)    
  Bate șaua să priceapă iapa.... (Vineri, 10 ianuarie 2020, 16:00)

  fdaniel [utilizator]

  Îi doare-n kr de Polonia; e doar o amenințare către Guvern în problema pensiilor speciale și nesimțite.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by