Premierul Ludovic Orban vine cu noi explicații legate de posibilitatea creșterii vârstei de pensionare până la 70 de ani, spunând că va fi opțiunea oamenilor dacă vor să se pensioneze sau să își continue activitatea încă cinci-șapte ani. El a susținut că este vorba despre "o chestiune opțională, nu de o creștere a vârstei de pensionare" și că nu a fost stabilit momentul în care va fi dată o reglementare în acest sens.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

Orban a declarat vineri, la finalul discuțiilor cu președintele Klaus Iohannis la Cotroceni, că acest subiect "s-a născut din decizia Guvernului de a nu mai permite cumularea pensiei cu salariul în instituții publice".

"Sigur că există un punct de vedere destul de clar al nostru că ar fi bine să se dea posibilitatea în anumite domenii, educație, cultură, sănătate, unde oamenii au capacitatea efectivă de a exercita profesiile și la o vârstă mai mare decât vârsta de pensionare, să se dea posibilitatea ca să își continue activitatea o bună perioadă de timp, cinci-șapte ani de zile, fără să mai fie nevoie de decizia unui conducător de instituție, director de școală. Să fie opțiunea oamenilor”, a declarat Ludovic Orban, citat de Mediafax.

El a ținut să sublinieze că este vorba despre "o chestiune opțională, nu de o creștere a vârstei de pensionare" și că nu a fost stabilit momentul în care va fi dată o reglementare în acest sens: "E un punct de vedere, nu am stabilit momentul în care vom emite o reglementare în acest sens. Este vorba de o chestiune opțională, nu de o creștere a vârstei de pensionare. Dacă omul dorește să își continue activitatea profesională încă o perioadă de timp să poate să facă lucrul acesta”.

Reamintim că vicepremierul Raluca Turcan a declarat, miercuri, că Guvernul nu exclude introducerea posibilității ca angajații să opteze pentru a lucra până la vârsta de 70 de ani, însă susține că România nu este pregătită pentru acest lucru.

"În momentul de față nu cred că România este pregătită pentru pensionarea obligatorie la 70 de ani. Însă, cred că se impune o discuție în spațiul public ca dacă persoanele doresc să opteze pentru creșterea vârstei de pensionare atunci să o facă, dar nu cred că vom ajunge în curând la o creștere obligatorie a vârstei de pensionare.

Subiectul acesta a fost deja lansat în dezbatere publică, se lucrează la un proiect, dacă vă aduceți aminte există și în Camera Deputaților un astfel de proiect ca să poți să optezi pentru a putea lucra până la 70 de ani. Dacă se va ajunge la concluzia că există o susținere pentru această idee este posibil să luăm această măsură. În momentul de față nu cred că poate fi pusă problema pensionării obligatorii la 70 de ani", a afirmat Raluca Turcan.

Joi, ministrul Muncii Violeta Alexandru a susținut că "suntem departe de a lua o decizie" în ceea ce privește o posibilă creștere a vârstei de pensionare la 70 de ani. Ea a spus că sunt analizate și tendințele la nivel european, urmând să fie scoase în dezbatere publică mai multe variante în ceea ce privește vârsta pensionării.