- Sondaj HotNews.ro: Credeți că ar fi ok majorarea la cerere a vârstei de pensionare?
SONDAJ Credeți că ar fi ok majorarea la cerere a vârstei de pensionare?

INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
Pensia se primeste incepand cu luna urmatoare de la deces, cu conditia ca persoana sa fie in viata.
Gata si cu gaura de la buget din cauza unora care nu mai folosesc la nimic.
Știe cineva cât este dezechilibrul dintre fondul și plata pensiilor?
Ca ei sunt multi altii care nu se lasa de munca doar pentru ca au o varsta.
Da, sunt anumiti medici, profesori, eventual directori sau patroni d efirme care muncesc la 70 de ani, dar marea majoritate?!
caci deja de la 50 nu prea iti mai gasesti loc de munca....
Desi sunt si batrani care pot munci fizic pana la varste inaintate si pe de alta parte, tineri care obosesc de la batut un cui (asta daca sunt in stare) sau de la traversat strada pe jos.
Problema cu bugetul este că niciodată nu se realizează venitul propus, deci subvenția va fi în realitate mai mare.
O posibilă soluție este ca BNR să lase liber cursul leului și inflația să rezolve problema.
Nu poti sa-mi spui ca un ofiter trebuie sa se pensioneze la 45 de ani cind cel mai apropiat conflict de el a fost cind s-a dus beat la nevasta..
darr mai corect e asa: ai nevoie de 30 de ani in campul muncii ca sa iei pensie si se calculeaza IN FUNCTIE DE CAT AI CONSTRIBUIT (nu cu puncte de pensie etc, ci cat ai contribuit). de acolo te pensionezi cand vrei!
dar primesti cat ai constibuit
problem solved!
dar nu se poate asa ca sindicatele tocmai critica pilonu 2 ca na...
Realitatea este că nu rezolvi nimic dacă apelezi la teoria contributivității. Mulți pensionari au contribuit cu zeci de ani în urmă, când nivelul de trai era mai mic și contribuția mai mica (15%!). Plus că azi sunt mult mai puțini salariați.
Da, teoretic ar trebui sa primească fiecare proporțional cu cât a plătit. Dar practic, ăștia sunt români cu drept de vot, care merg la vot și aleg.. și nu vor alege pe cineva care le scade pensiile, chiar dacă unii înțeleg de ce.
MAI si MAPN nu vireaza contributii la buget, dar nici nu consuma din bugetul fondului national de pensii. Deficitul la fondul de pensii este acelasi, indiferent de pensiile militarilor si politistilor. Mai raman doar cateva mii de magistrati, cu impact minor asupra deficitului de miliarde.
Daca ar fi si punctul de pensie ancorat fata de inflatie si cresterea salariului mediu (era lege, nimieni nu o aplica - PSD vrea sa stie pensionarul de la cine a "primit", de parca ar fi venit Veorica cu bani de acasa).
Pentru ca atatia si atati "speciali" sa se poata pensiona la 45 de ani, este clar ca noi "ordinarii" trebuie sa muncim si sa platim contributia pentru pensie nu doar pina la 65, ci pina la 70 de ani si chiar mai mult!
Dar sunt unele nedumeriri:
- UNDE sa muncim? Deja la 50+ nu te mai angajeaza nimeni!
- daca muncim pina la 70-, tinem blocate locurile de munca, UNDE se mai angajeaza tinerii?!
In primul rand, nu este adevarat. Cunosc o gramada de persoane peste 50 de ani care lucreaza in privat si isi gasesc usor loc de munca.
O prima problema reala este ca sunt multi "seniori" care nu stiu sa faca nimic util in 2020. Daca nu ai tinut pasul cu tehnologia, e normal sa nu-ti gasesti loc de munca. Solutia este ca statul roman sa ofere subventii pentru formarea permanenta. Chestia asta s-a mai facut, prin fonduri europene, dar fraierii nu au inteles oportunitatea si au irosit timpul si banii. Deci solutia este sa ti se ofere o varianta de reconversie profesionala sau specializare, dar facuta cap-coada, cu examene finale - daca le pici, platesti cursul din buzunar.
A doua problema reala este ca multi "seniori" au o igiena personala precara si nu ma refer doar la apa si sapun, ci la alimentatie si miscare. Nimeni nu vrea un angajat de 50 de ani care este obez, abia se misca, are nspe probleme de santate si va sta mai mult in concediu de sanatate decat la munca. Speranta de viata sanatoasa la romani este cu 10 ani mai mica decat in vestul Europei si problema este la pacienti, care nu fac nimic sa previna, ci doar se indoapa cu pastile pe retete compensate cand deja e prea tarziu.
2. "UNDE se mai angajeaza tinerii?!"
O falsa problema. Daca sunt mai multi angajati, economia creste si oportunitatile de angajare cresc. La polul opus, cu cateva milioane de pensionari potentiali angajati, dar care freaca menta si au venituri de mizerie, cresc doar importurile de medicamente.
Sunt, insa, constient ca, la romani, munca (cuvant orig. maghiara) este chin, povara, tristete etc..
Pe cifre, ce conteaza pentru sistemul de pensii, pentru viitorul pensionar, este speranta de viata la varsta de pensionare.
Este adevarat ca in medii generice sperantele se naruie, dar daca ne uitam mai atent, la cei care ating varsta de pensionare, la cei care au avut un loc de munca, un venit decent, un nivel de trai rezonabil, sperantele cresc foarte mult. Daca pe de-asupra nu ai fumat, daca ai facut miscare, daca nu te-ai indopat ca porcul, daca nu te-ai imbatat zilnic, ai sanse foarte mari sa prinzi 90 de ani.
2.sistemul de pensii CLACHEAZA din cauza pensiilor NECONTRIBUTIVE.
SOLUTII vazute de mine(nu am multe informatii)
a.NU M-AS ATINGE DE PENSIILE CONTRIBUTIVE..
b.la anumite categorii de pensii speciale as pune conditia de varsta-sunt categorii ca nu au aceasta conditie..
c.la anumite categorii de pensii speciale AS CRESTE VARSTA DE PENSIONARE-nu la toate si nu mult-
aici sunt varste diferite.
ex in epoca de aur!!!! militia se pensiona la 55 de ani.
d.as regla sistemul pensiilor speciale in sensul crearii unui sistem care sa excluda aberatiile ex pensie speciala de 20000 euro lunar la 55 de ani( 60 de bucati in RRomania).
limitat la 30000 lei. cu derogari prin parlament. -nu prin ordin de ministru.
sindicatele sa sprijine si pilonul II .
cu siguranta mai sunt si alte masuri decente si cu bun simt.
Tatăl meu a fost angajat - în mediul privat - încă 5 ani după vârsta de pensionare și i-a fost recalculat continuu dreptul la pensie, având în vedere perioada suplimentară lucrată.
Dacă el nu a avut nevoie de o lege care să-i permită să muncească suplimentar, noi de ce am avea?
Dacă legea are de fapt scopul de a rezolva o situație care-i privește exclusiv pe angajații la stat, nu ne prea interesează.
Deci alegi intre a munci mai mult pentru un nivel de trai mai bun si a munci mai putin pentru un nivel de trai mai prost. Fiecare cat il duce capul. Desigur, daca nu ti-a placut niciodata munca, vei fugi de ea cu prima ocazie.
Cine-i tâmpit să-și amâne ieșirea la pensie când poate foarte frumos să încaseze și banii aferenți, și salariul, iar valoarea pensiei oricum i se recalaculează, având în vedere salariile obținute după vârsta de pensionare standard?
Dacă însă legea este făcută pentru angajații la stat, pe mine nu mă interesează (chiar dacă ar fi normal să fie atacată la CC).
Posibilitatea de a opta pentru pensionare la 70 de ani va fi mult mai tentanta pentru doua categorii de cetateni:
1. Pentru cei cu pensii (foarte) mici, care au si o sanatate (mult) mai precara decat cei cu un nivel de trai ridicat.
2. Pentru "baronii" de toate felurile (din administratie, din spitale, din universitati, etc.).
In cazul celor de la punctul 1, DISPERAREA de a avea un venit care sa le asigure SUPRAVIETUIREA ii va face sa isi inrautateasca si mai mult sanatatea precara, scurtandu-le si mai mult speranta de viata.
P.S. Speranta medie de viata in UE este de aproximativ 81 de ani (fata de aproximativ 75 de ani in Romania - statistica din anul 2017), cu o speranta de viata de 83,4 ani in Spania. In Spania, varsta de pensionare este de 65 de ani si 3 luni (in anul 2015), atat pentru barbati cat si pentru femei. In Spania, varsta de pensionate va fi de 67 de ani in 2027. Fara cuvinte!
https://tinyurl.com/rhc2uxm
https://en.wikipedia.org/wiki/Retirement_in_Europe
P.P.S. In comunism, din "dragoste" pentru munca (in special pentru cea de "proletar", slab calificata ;-) ), un "cincinal" dura "4 ani si jumatate". In Romania anului 2019, tot din "dragoste" pentru munca, promitem sa optam pentru marirea perioadei petrecute "in campul muncii" cu inca un "cincinal", pentru a contribui in mod patriotic la reducerea "deficitului fortei de munca". Traisca politicienii cu idei "salvatoare", in frunte cu ... :-)
Nu este "statistica mea", este statistica Comisiei Europene - Baza de date Eurostat:
"Desi speranta de viata la nastere in Romania a crescut cu mai mult de patru ani in perioada 2000-2017 (de la 71,2 ani la 75,3 ani), aceasta ramane printre cele mai scazute din Uniunea Europeana si cu aproape sase ani sub media UE, conform unui raport publicat de Comisia Europeana."
https://www.1asig.ro/pictures/xprimm/sperantadeviata_m.jpg
Sunt mai multe motive pentru care avem "mai multe milioane de pensionari decat milioane de salariati":
1. Milioanele de romani care au plecat din Romania nu au fost cei aflati in pensie ci cei apti de munca. Motivele pentru care acestia au parasit tara ar trebui sa ii preocupe pe politicieni, nu atragerea "in campul muncii" de "forte proaspete" din categoria 65+ (ani, nu Kg ;-) ).
2. Exista multi romani care au iesit la pensie inainte de a implini varsta standard de pensionare, romani care intra in categoria "milioane de pensionari" (indezirabili ;-) ).
3. Avem multi romani (prea multi tineri) care nu muncesc, cu toate ca sunt departe de varsta la care "mai au de trait doar 6-7 ani". Acestia sunt mai numerori decat batranii sanatosi si cu pofta de munca. Nu am auzi de solutii REALISTE care sa ii faca pe acestia sa isi doreasca sa munceasca in Romania (pentru a isi asigura un viitor prosper, nu pentru a trai la limita subzistentei).
P.S. Daca ne dorim o Romanie prospera, in care sa iti doresti sa traiesti, sa faci copii ("forta de munca" proaspata ;-) ) si in care sa nu iti fie groaza ca imbatranesti, nu cresterea (chiar optionala) a varstei de pensionare este solutia corecta.
De exemplu, un medic care iese la pensie la 65 de ani are o pensie relativ mica, dar salariul este, sa zicem, de 3 ori mai mare. Acum legea il obliga sa iasa la pensie la limita de varsta (65 de ani). Daca este necesar, poate si doreste sa lucreze in continuare, va avea cadrul legal sa lucreze pana la 70 de ani. La fel la profesori si alte categorii de bugetari interesati, cand pensia este mult mai mica decat salariul. Nu se refera la sectorul privat, unde se poate munci pana la orice varsta si unde se poate cumula pensia cu salariul.
Propunerea guvernului este binevenita.
- doar la stat
- doar cine vrea
- in contextul in care nu se mai poate cumula pensia cu salariul la stat
insa postacii natarai abereaza cu spume la gura despre pensionarea obligatorie la 70 ani si alte nazdravanii :)