Ludovic Orban a declarat că există mai multe variante pentru a se reveni la alegerea primarilor în două tururi, fie prin adoptarea unui proiect de lege în Parlament, fie prin asumarea răspunderii de către Guvern sau prin ordonanță de urgență, potrivit Mediafax.

Iohannis si OrbanFoto: Facebook PNL

„PNL susține alegerea primarilor în două tururi. Am depus un proiect de lege care este în dezbaterea Camerei Deputaților. Am căutat să ajungem la vot final, pentru acolo există un numră de 173-174 de deputați care ar putea să voteze acest proiect de lege. PSD a scos de la naftalină Comisia de cod electoral, i-a prelungit cu trei luni activitatea și a trimis proiectul alegerii primarilor în două tururi. De fapt sunt mai multe, unul PNL, unul USR și unul PMP. Vom încerca să aducem în plenul Camerei Deputaților să încercăm să producem o mobilizare. Mai avem la dispoziție 2 variante, fie angajarea răspunderii, fie o ordonanță de urgență. V-am spus care sunt posibilitățile pe care le avem la dispoziție”, a afirmat Ludovic Orban, joi la Realitatea Plus.

Premierul a mai spus că PNL are ca obiectiv ca acest tip de alegeri să fie folosit la alegerile locale de anul acesta.

„V-am spus soluțiile pentru ca primarii să fie aleși printr-un vot democratic, legitim. Noi ne dorim ca alegerile locale de anul acesta să se bazeze pe alegeri democratice și primarii să fie aleși în două tururi. PNL asta susține și acesta e obiectivul nostru să legiferăm ceea ce își doresc oamenii, nu ce își doresc potentații. Iar oamenii își doresc peste 85% ca alegerea primarilor să se facă în două tururi, pentru a conferi o legitimitate solidă”, a conchis Orban.