Profesorul român condamnat la 8 ani de închisoare în China pentru un presupus prejudiciu de 80 de dolari și încarcerat de peste 5 ani va fi adus în România, a anunțat joi Ministerul Justiției.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit Ministerului Justiției, instituția a fost anunțată joi că autoritățile chineze au aprobat transferarea lui Marius Balo în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani de închisoare.

Ministerul Justiției spune că a obținut de la autoritățile chineze acordul de transferare a profesorului clujean, urmând ca autoritățile române să facă demersuri pentru aducerea acestuia în țară, în cel mai scurt timp.

În 1 octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj a dispus transferarea lui Marius Balo în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare.

Marius Balo s-a stabilit în China în 2010, fiind angajat ca expert în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang din Beijing. Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

Cazul lui Marius Balo a fost prezentat în iulie 2019 de către avocatul acestuia, Eugen Iordăchescu, care declara într-o conferinţă de presă că Balo, profesor universitar şi antreprenor clujean, se află închis de peste 5 ani într-o închisoare din China, unde este chinuit şi forţat să lucreze 12 ore pe zi, fiind condamnat la 8 ani pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 de dolari.

"Procurorii chinezi au susţinut că Marius Balo a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără ca acesta să ştie că suma provenea din comiterea unei infracţiuni. În exact aceeaşi situaţie s-a aflat şi un cetăţean britanic, care primise aceeaşi sumă de bani, dar care a fost eliberat fără să petreacă vreo zi în închisoare, în urma intervenţiei eficiente a Ambasadei Marii Britanii în China. Situaţia românului a fost însă radical diferită, în loc de victimă a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el un infractor”, explica avocatul clujean.

Eugen Iordăchescu afirma că Marius Balo a fost ţinut timp de doi ani şi jumătate în arest preventiv, ceea ce în China înseamnă "o cuşcă de 16 m pătraţi, în care se mai aflau 12 cetăţeni chinezi, fără să vadă lumina soarelui, de unde era scos de două ori pe lună şi, legat de mâini şi de picioare într-un scaun de metal, era ameninţat de gardieni să recunoască faptele în faţa judecătorului, pentru a-i inspira milă”.

"În 24 martie 2016, Marius Balo a fost condamnat pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi ulterior încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai. De asemenea, a fost condamnat la plata unei amenzi de peste 61.000 de lei”, a precizat avocatul.

Eugen Iordăchescu a criticat "impotenţa” instituţiilor statului român şi "nepăsarea” acestora cu privire la soarta unui cetăţean român aflat într-o stare dificilă.