Judecătorii și procurorii vor ieși în fața palatelor de justiție din țară, vineri, în semn de solidaritate cu magistrații polonezi, care vor protesta la Varșovia printr-un marș al tăcerii, față de "încercările sistematice din ultimii doi ani ale Guvernului și Parlamentului de a limita independența instanțelor și a judecătorilor și de a-și extinde influența asupra funcționării sistemului judiciar".

Sute de magistrati protesteaza pe treptele Palatului de Justitie din BucurestiFoto: Facebook / Ionel Stoica

Forumul Judecătorilor din România a anunțat că judecătorii și procurorii români vor ieși vineri, de la ora 12.00, în fața palatelor de justiție din țară, în semn de solidaritate cu magistrații polonezi care în 11 ianuarie vor organiza un marș de protest la Varșovia.

Judecătorul Cristi Danileț a scris, joi, pe Facebook, că magistraților din Polonia li se vor alătura colegi din toată Europa, care, îmbrăcați în robe, vor merge de la Curtea Supremă într-un marș al tăcerii către Palatul Parlamentului din Varșovia.

"Sunt revoltați de legile recente prin care au fost demiși șefii de instanțe și au fost obligați să se pensioneze, de procedurile prin care au început să fie urmăriți disciplinar pentru soluțiile date și de campaniile mediatice agresive împotriva judecătorilor, dar mai ales a celor de la instanța supremă. Noi, în România, ne exprimăm solidaritatea, ieșind în fața Palatelor de Justiție mâine, vineri, la ora 12", a scris Cristi Danileț.

Magistrații din Polonia reclamă "încercările sistematice din ultimii doi ani ale Guvernului și Parlamentului de la Varșovia de a limita independența instanțelor și a judecătorilor și de a-și extinde influența asupra funcționării sistemului judiciar".

Apelul dat publiciății de Asociația judecătorilor din Polonia IUSTITIA:

  • "În ultimii doi ani în Polonia, guvernul și legislativul au încercat în mod sistematic să limiteze independența instanțelor și independența judecătorilor. De asemenea, au făcut mult pentru a-și extinde influența asupra funcționării sistemului judiciar.

  • Decembrie 2019 a adus un set destul de nou de provocări pentru judecătorii din Polonia. Sunt cele mai dificile din întreaga istorie a sistemului judiciar de după 1989. Acestea sunt: ​​intensa activitate a comisiei de disciplină cu privire la judecători, aducând acuzații disciplinare în legătură cu procedura de emitere a unor hotărârii judecătorești sau chiar cu privire la soluția pronunțată, campanie tot mai extinsă de calomniere a judecătorilor, atacuri fără precedent ale reprezentanților Executivului împotriva Președintelui Curții Supreme și a judecătorilor Curții Supreme care se ocupă de problemele legate de punerea în aplicare a hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene din 19 noiembrie 2019, și nu în ultimul rând modificări rapide a Legii privind sistemul instanțelor comune, respectiv Legii Curții Supreme și altor acte. Toate acestea se adaugă unui sistem de presiune care se face asupra sistemului judiciar, nevăzut și de neimaginat în cercul statelor civilizate și ne îndepărtează nemilos de civilizația vest-europeană.

  • În ultimii 15 ani am funcționat cu mândrie ca judecători europeni, făcând un efort greu de armonizare a dreptului național cu dreptul european în domeniul jurisprudenței. Activitatea noastră de zi cu zi a fost și este făcută cu respectarea principiilor directoare ale dreptului, care sunt piatra de temelie a Comunității Europene. Dar adoptarea modificărilor propuse, combinată cu intensificarea măsurilor represive împotriva judecătorilor, constituie un atac la adresa drepturilor ce aparțin tuturor cetățenilor din Polonia. Totodată, se pune în discuție însăși funcționarea noastră în cadrul Uniunii Europene, amenințând în mod evident coerența Comunității noastre. De aceea, noi nu putem sta deoparte.

  • Este motivul pentru care apelăm la judecătorii și profesioniștii dreptului din toate țările europene: susțineți-ne cu prezența dvs. în timpul marșului pentru apărarea statului de drept, pe 11 ianuarie 2020, ora 15.00, la Varșovia! Împreună cu noi, arătați-vă dezacordul față de distrugerea statului de drept, regulă fundamentală pentru toate țările europene! Sprijiniți protestul nostru împotriva atacurilor asupra dreptului fundamental al fiecărui cetățean: dreptul la o instanță independentă și corectă care decide cazurile în conformitate cu legea, înțeleasă ca un sistem armonios al dreptului european și cel național. Fiți alături de noi în acest moment special!

  • Se spune că democrațiile mor în tăcere. Cu toate acestea, există momente în care tăcerea are puterea de a striga mii de oameni și în care cuvintele sunt inutile. Tot ce trebuie să faceți este să fiți cu noi. În astfel de momente devenim toți legături într-un mare lanț care poate ajuta la oprirea atacului asupra justiției independente din Polonia, a cărui consecință va fi, evident, slăbirea comunității europene. Prin urmare, să stăm unii lângă ceilalți! Haideți să mergem împreună în tăcere în Varșovia, din Piața Krasiński de la Curtea Supremă până pe strada Wiejska, lângă clădirea Sejmului Republicii Polone, îmbrăcați în robe care sunt un simbol al profesiei noastre în slujba legii și societăților din Europa. Să arătăm că valorile și principiile statului de drept sunt fundamentele profesiei fiecărui jurist, indiferent de granițele naționale. Subliniem cu tărie că marșul este apolitic, nu este o declarație pentru nicio forță politică din țară și nu are scopul de a critica acțiunile vreunui partid politic anume. Unicul său scop este de a face autoritatea legislativă conștientă de consecințele dramatice ale intrării în vigoare a legilor adoptate în Parlament și a măsurilor represive luate împotriva reprezentanților sistemului judiciar din Polonia.

  • Să facem totul pentru ca acesta să nu fie ultimul moment în care judecătorii vor putea să își exprime în mod public poziția pentru apărarea valorilor pe care le deservesc în întreaga lor viață profesională, fără teamă de consecințe. Invităm fiecare jurist care se ocupă de valorile europene să participe la marșul de la Varșovia, 11 ianuarie 2020. Începem la ora 15.00, în Piața Krasiński, chiar în fața Curții Supreme". (Sursa: Juridice.ro)