Fostul ministru Daniel Chițoiu a fost pus sub învinuire pentru ucidere din culpă de către procurorii Parchetul Tribunalului Argeș în cazul accidentului rutier în care a fost implicat în 26 decembrie și care s-a soldat cu decesul a două persoane, a declarat pentru HotNews.ro procurorul Cătălin Arsene.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Daniel Chițoiu a fost pus sub învinuire pentru ucidere din culpă. A refuzat să dea declarații la audieri, prevalându-se de dreptul la tăcere", a declarat pentru HotNews.ro procurorul Cătălin Arsene de la Parchetul Tribunalului Argeș.

Fostul ministru Daniel Chițoiu a fost citat pentru joi la Parchetul Tribunalului Argeș, unde a stat mai puțin de jumătate de oră, fiind citat în dosarul în care era începută urmărirea penală in rem pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

"Nu pot să dau declarații acum. Colaboram cu presa, dar trebuie îndeplinite procedurile”, le-a spus Chițoiu jurnaliștilor, la intrarea la audieri.

Nici la plecarea de la Parchet el nu a dat declarații jurnaliștilor, răspunzând monosilabic la câteva întrebări.

Chestionat dacă el este cel care a sunat la 112 pentru a anunța producerea accidentului, secretarul general al ALDE a răspuns da. A fost întrebat și dacă a vorbit cu familiile victimelor, spunând că nu. Întrebat dacă vorbea la telefon înainte de impact, Daniel Chițoiu a răspuns negativ.

De asemenea, întrebat cum explică faptul că a ieșit din mașină pe picioare și i-a însoțit pe polițiști, apoi a fost luat cu targa și dus la spital, Daniel Chițoiu a răspuns: "Mi-am revenit în momentul acela".

Luni, Parchetul General a anunțat că dosarul privind accidentul rutier în care a fost implicat Daniel Chițoiu a fost preluat de Parchetul Tribunalului Argeş de la Parchetul Judecătoriei Pitești, "având în vedere intensa reflectare în mass-media" a acestui caz și "calitatea de membru în organele de conducere ale unei formaţiuni politice a unuia din șoferii implicaţi în accident".

"Dispoziţia de preluare a cauzei penale la unitatea de parchet ierarhic superioară are în vedere intensa reflectare în mass-media de la nivel naţional şi local, ca urmare a consecinţelor grave ale accidentului rutier cercetat – două persoane decedate şi două cu vătămări corporale şi a calităţii de membru în organele de conducere ale unei formaţiuni politice a unuia din conducătorii auto implicaţi în accident", a transmis Parchetul General.

Instituția preciza că la acel moment în cauză era dispusă începerea in rem a urmăririi penale pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. "În perioada imediat următoare, printre actele de urmărire penală ce se vor efectua în cauză, raportat la natura faptelor cercetate, de către procuror sau de organele de urmărire penală ale poliţiei judiciare, delegate în acest sens de procuror, se va proceda inclusiv la citarea părţilor sau, după caz a moştenitorilor acestora, pentru audiere, în vederea administrării cu celeritate a mijloacelor de probă", mai spunea Parchetul General.

Daniel Chițoiu a fost externat în 2 ianuarie de la Spitalul Floreasca, unde a fost internat câteva zile în Secția de Terapie Intensivă. El a ieșit din spital prin spatele clădirii, evitându-i pe jurnaliștii aflați în fața unității medicale. Surse judiciare spuneau că Daniel Chițoiu ar urma să fie audiat după externare, existând suspiciunea că fostul ministru vorbea la telefon în momentul producerii accidentului.

Anchetatorii cred că mașina condusă de secretarul general ALDE ar fi pătruns pe contrasens, iar imediat după producerea accidentului au existat declarații verbale contradictorii. În plus, poziția mașinilor nu conducea către o ipoteză clară asupra vinovăției.

Mergând pe firul evenimentului, anchetatorii au ajuns la o primă concluzie, și anume că Daniel Chițoiu, care era singur în mașină, ar fi pătruns pe contrasens, afirmau surse judiciare.

Accidentul a avut loc în 26 decembrie în localitatea Zamfirești din Argeș, unde o mașină a pătruns pe contrasens și s-a lovit frontal de un alt autoturism. O femeie de 73 de ani și un bărbat de 82 de ani au murit în urma impactului, iar alte două persoane au fost rănite. Imediat după accident, Chițoiu a fost văzut ieșind din mașină și însoțind un polițist, iar ulterior el a fost preluat cu o targă și dus la Spitalul Floreasca din Capitală, după ce ar fi avut mai multe coaste rupte.