Noi imagini din satelit surprind urmările atacurilor iraniene de miercuri asupra bazei aeriene Ain al-Asad din Irak, rachetele distrugând șapte clădiri, care adăpostesc personalul militar american.

Atac cu racheteFoto: Flickr

Două imagini furnizate de compania de satelit Planet Labs Inc. arată cinci puncte de impact al rachetelor în acea parte a bazei.

Dimensiunea pagubelor poate fi măsurată comparând fotografiile realizate după atacul de miercuri, cu imagini din data de 25 decembrie anul trecut.

Cel puțin trei dintre structuri par a fi hangare pentru întreținerea aeronavelor. Unele dintre clădiri sau structuri au dispărut complet. Din celelalte au mai rămas doar părți.

„Au vizat partea americană a bazei. Au vrut să o lovească și au lovit-o”, a declarat Jeffrey Lewis, de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury din Monterey, California, potrivit Mediafax.

Iranul a lansat, în cursul nopții de marți spre miercuri, un atac masiv cu rachete balistice asupra forțelor conduse de SUA în Irak, a anunțat Armata americană, ceea ce ar putea declanșa o nouă escaladare a situației în confruntarea dintre Statele Unite și Teheran, transmite Reuters.

Atacurile cu rachetă, revendicate de Teheran, intervin la cinci zile după asasinarea, la Bagdad, a puternicului general iranian Qassem Soleimani, din ordinul președintelui american Donald Trump, un raid ce stârnește temeri în lumea întreagă privind o conflagrație regională, în special pe teritoriul Irakului, prins la mijloc între sponsorii săi americani și cei iranieni.

Președintele american Donald Trump a declarat, miercuri, la Casa Albă, după atacurile iraniene asupra bazelor militare utilizate de americani în Irak, că va cere NATO să se implice mai mult în Orientul Mijlociu și a anunțat noi sancțiuni imediate împotriva Iranului. Iranul a revendicat responsabilitatea pentru atacul cu rachete balistice, ca reacție a atacului american care l-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani, arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu.