Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, afirmă că în structurile de specialitate se continuă monitorizarea şi evaluarea situaţiei din Orientul Mijlociu, astfel încât la nivel instituţional să poată fi luate măsurile care se impun.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Pentru militarii români (...) au fost luate măsurile necesare pentru relocare şi, de asemenea, a fost oprită pentru moment executarea misiunilor. De asemenea, împreună cu partenerii şi ceilalţi membri ai contingentelor participante s-au pus în aplicare planurile specifice pentru o astfel de situaţie. În acest moment, la nivelul structurilor de specialitate sigur că s-a analizat, se analizează şi se continuă monitorizarea şi evaluarea situaţiei, astfel încât la nivel instituţional să putem fi în măsură să luăm măsurile care se impun. Ca atare, vă pot garanta că toate instituţiile care au responsabilităţi pe acest segment sunt la datorie”, a declarat ministrul Apărării într-o intervenţie telefonică, miercuri seara, la Antena 3, informează Agerpres.

Potrivit acestuia, „pare că situaţia oarecum capătă un anumit trend de a se continua discuţiile şi găsi o soluţie diplomatică”.

„Eu cred că este important să liniştim oarecum opinia publică, pentru că tot ceea ce s-a întâmplat azi-noapte, revin, este o acţiune care s-a întâmplat într-un anumit context şi ca răspuns specific pentru o anumită acţiune. (...) Pare că situaţia oarecum capătă un anumit trend de a se continua discuţiile şi găsi o soluţie diplomatică”, a punctat ministrul Apărării.

El a subliniat în intervenţia sa importanţa scutului de la Deveselu pentru „apărarea antirachetă a întreg spaţiului aliat”.

„În ceea ce priveşte ameninţarea strictă (...), sigur că există, iar faptul că aţi deschis emisiunea cu relevanţa scutului de la Deveselu, tocmai acest lucru trebuie să îl menţionăm, că în acest moment pentru un anumit segment, pentru că nu trebuie să supralicităm tot ceea ce poate să facă această structură, dar pe segmentul pentru care este destinat poate să asigure apărarea antirachetă a întreg spaţiului aliat pe raza de acţiune care i se cuvine”, a arătat ministrul Apărării.

Nicolae Ciucă a spus că „relevanţa acestei facilităţi este cât se poate de evidentă”.

„Decizia care s-a luat în urmă cu mai mulţi ani astăzi produce efecte şi ne dă încredere că participarea României la dezvoltarea acestei componente a sistemului Aegis Ashore este cât se poate de importantă şi a fost o decizie bazată pe o viziune care urma să aibă efecte în timp. (...) Scutul de la Deveselu are o destinaţie pur defensivă, iar baza este o bază românească în întregime în care funcţionează acest sistem de apărare Aegis al Alianţei Nord-Atlantice. Sigur, facilitatea de sprijin şi tot ceea ce este în interiorul bazei aparţine Armatei Române, dar tot ceea ce înseamnă elementul specific de luptă aparţine armatei americane. Sistemul este parte integrată a sistemului NATO de apărare antirachetă şi, din această perspectivă, funcţionarea acestuia este esenţială pentru Alianţa Nord-Atlantică. Faptul că România găzduieşte acest sistem este de la sine înţeles că nu are o relevanţă doar pentru această regiune, el este destinat pentru întreg spaţiul aliat”, a mai afirmat ministrul Apărării.