Guvernul a adoptat, luni, o hotărâre prin care agentul guvernamental al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) va fi numit și eliberat din funcție prin ordin al ministrului Afacerilor Externe, nu prin ordinul premierului așa cum prevede legea în vigoare, potrivit Mediafax.

„Numirea și eliberarea din funcție a Agentului guvernamental pentru CEDO se aprobă de către prim-ministru, la propunerea ministrului afacerilor externe, cu avizul ministrului justiţiei. Agentul guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului este numit şi eliberat din funcţie prin ordin al ministrului afacerilor externe. Numirea şi eliberarea din funcţie a Agentului guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului se comunică Grefei Curţii Europene a Drepturilor Omului de către Misiunea Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei”, prevede modificarea adusă articolului 2 din HG nr. 868/ 2003 privind organizarea şi funcţionarea Agentului guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

O altă prevedere din hotărârea adoptată de Executiv luni arată că agentul guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului are rang de director general în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.