Guvernul va adopta o ordonanță de urgență, pentru a asigura intrarea în vigoare a înghețării indemnizației demnitarilor, încetarea detașărilor din mediul privat în zona publică, interzicerea cumulului pensie - salariu în sectorul public și plafonarea punctului de amendă, după ce PSD a atacat la Curtea Constituțională legea privind corectarea OUG 114, a anunțat luni premierul Ludovic Orban. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat ulterior, la începutul ședinței de guvern, că ordonanța de urgență se află pe ordinea de zi suplimentară a ședinței.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prim-ministrul a afirmat că a luat această decizie după ce PSD a atacat la Curtea Constituțională Legea de corectare a OUG 114, amânând astfel intrarea în vigoarea a acestui act normativ, care prevedea, printre altele:

  • înghețarea în 2020 la nivelul anului 2019 a indemnizației demnitarilor
  • încetarea detașărilor din mediul privat în zona publică
  • interzicerea cumulului pensie - salariu în sector public
  • plafonarea punctului de amendă la nivelul existent anterior, fără a ține cont de creșterea salariului minim cu 7,2%
  • prorogarea termenului de intrare în vigoare a art 200 din Codul Administrativ privind pensiile speciale pentru primari, președinți de consilii județene etc

"Toate aceste măsuri stau la baza construcției bugetare și trebuie adoptate cât mai rapid, altfel riscă să afecteze negativ execuția bugetară”, a spus Ludovic Orban, după o reuniune a conducerii PNL.

Ludovic Orban a spus și la începutul ședinței de Guvern că trebuie rezolvată această problemă generată de demersul PSD la CCR, iar ministrul Finanțelor a spus că ordonanța de urgență este pe ordinea de zi suplimentară.

"După cum știți, o serie de măsuri de reformă, o serie de măsuri pe care le considerăm necesare, cum ar fi înghețarea salariilor demnitarilor, prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, adică amânarea cu un an de zile (...), interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sectorul public, o măsură perfect justificată. De asemenea, încetarea detașărilor în instituțiilor publice din afara instituțiilor publice, practicată pe scară largă de guvernările anterioare, plafonarea punctului de amendă care este legat de salariul minim. Sunt și alte măsuri care nu pot intra în vigoare din cauză că PSD a atacat la CCR legea de corectare a OUG 114”, a spus Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.

Premierul a anunțat că ordonanța de urgență va cuprinde și anularea taxei de 2% aplicată companiilor din energie.

"În această lege sunt multe prevederi care creează un impact asupra Legii bugetului de stat și Legii bugetului asigurărilor sociale de stat (...) Ca atare, este vitală adoptarea acestor prevederi sub formă de ordonanță de urgență”, a adăugat Orban.

PSD a atacat la CCR legea, pe fond, doar pentru prevederea privind cumulul pensiei cu salariul în sectorul public, dar împiedică astfel intrarea în vigoare a tuturor prevederilor legii, în condițiile în care legea nu poate merge la promulgare până când nu se pronunță Curtea.

În aceste condiții, în ședința de Guvern care va începe luni la ora 16,00 se va dezbate și „cel mai probabil vom adopta o ordonanță, fie de urgență, fie simplă, astfel încât să asigurăm intrarea în vigoare imediată a acestor prevederi din legea privind corectarea OUG 114”, a precizat premierul Orban.