Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, i-a îndemnat pe credincioşii veniţi să ia agheasmă luni, la slujba de Bobotează oficiată în Piața Sfatului din Sibiu, să nu se mai înghesuie, spunându-le că va fi distribuită tuturor apă sfințită. "De ce trebuie să ne dăm în spectacol de fiecare dată?", a spus mitropolitul, după ce oamenii s-au înghesuit, iar o parte dintre ei au doborât gardurile de protecție instalate de jandarmi.

inghesuiala la Boboteaza, la SibiuFoto: Turnul Sfatului

Piața Mare a Sibiului aproape a fost plină luni la prânz, cu ocazia slujbei de sfințire a Agheasmei Mari de Bobotează, primii credincioși sosind în piață cu aproape o oră înainte de eveniment. La finalul slujbei, o parte dintre ei, dornici să ia apă cât mai repede, s-au înghesuit și au doborât gardurile de protecție instalate de jandarmi, în pofida asigurărilor venite de pe scenă din partea preoților, scrie Turnul Sfatului.

"De ce trebuie să ne dăm în spectacol de fiecare dată? (...) Vă rog! (...) Noi nu plecăm de aici până nu luaţi toţi", a spus mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, citat de Agerpres.

Cei 60 de preoţi prezenţi în Piaţa Mare şi jandarmii au distribuit 17.000 de sticle cu agheasmă, de câte jumătate de litru, ceea ce înseamnă 8 tone şi jumătate de apă sfinţită. Credincioşii care au venit cu sticle goale de acasă, au putut luat Aghiasmă Mare din patru butoaie de câte 500 de litri.

Mitropolitul Ardealului le-a explicat enoriaşilor că au primit "apa vieţii veşnice" şi că au fost binecuvântaţi ca să primească "harul lui Dumnezeu". "Duceţi acasă bucurie în casele dumneavoastră împreună cu harul acesta, harul Iordanului şi după aceea să avem curaj, putere în noul an, în aşa fel încât fim bucuroşi şi să dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate. Amin", a încheiat predica de Bobotează, Mitropolitul Ardealului.

IPS Laurenţiu Streza a mai spus, în predica de Bobotează, "să ne fie teamă să fim altfel decât doreşte Dumnezeu".

La procesiunea de Bobotează din Sibiu s-au reunit la Catedrala Mitropolitană preoţii din toate parohiile cu credincioşi. Aceştia au plecat de la Catedrala Mitropolitană spre Piaţa Mare, unde a fost oficiată slujba şi s-a împărţit Aghiasma Mare.