Dosarul privind accidentul rutier provocat de fostul ministru Daniel Chițoiu și soldat cu decesul a două persoane a fost preluat de Parchetul Tribunalului Argeş, a anunțat luni Parchetul General. Instituția precizează că este începută urmărirea penală in rem (cu privire la faptă) pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă și că decizia de preluare a dosarului "are în vedere intensa reflectare în mass-media" a acestui caz și "calitatea de membru în organele de conducere ale unei formaţiuni politice a unuia din șoferii implicaţi în accident".

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit Parchetului General, în 30 decembrie conducerea Parchetului Tribunalului Argeş a dispus preluarea dosarului în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, în legătură cu accidentul care a avut loc în 26 decembrie, în jurul orei 12:10, pe DN7, în apropierea localităţii Zamfireşti, județul Argeş.

Iniţial, dosarul a fost înregistrat la Parchetul Judecătoriei Pitești.

"Dispoziţia de preluare a cauzei penale la unitatea de parchet ierarhic superioară are în vedere intensa reflectare în mass-media de la nivel naţional şi local, ca urmare a consecinţelor grave ale accidentului rutier cercetat – două persoane decedate şi două cu vătămări corporale şi a calităţii de membru în organele de conducere ale unei formaţiuni politice a unuia din conducătorii auto implicaţi în accident", argumentează Parchetul General.

Instituția precizează că la acest moment în cauză este dispusă începerea in rem a urmăririi penale pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

"În perioada imediat următoare, printre actele de urmărire penală ce se vor efectua în cauză, raportat la natura faptelor cercetate, de către procuror sau de organele de urmărire penală ale poliţiei judiciare, delegate în acest sens de procuror, se va proceda inclusiv la citarea părţilor sau, după caz a moştenitorilor acestora, pentru audiere, în vederea administrării cu celeritate a mijloacelor de probă", mai spune Parchetul General.

Daniel Chițoiu a fost externat în 2 ianuarie de la Spitalul Floreasca, unde a fost internat câteva zile în Secția de Terapie Intensivă. El a ieșit din spital prin spatele clădirii, evitându-i pe jurnaliștii aflați în fața unității medicale. Surse judiciare spuneau că Daniel Chițoiu ar urma să fie audiat după externare, existând suspiciunea că fostul ministru vorbea la telefon în momentul producerii accidentului.

Anchetatorii cred că mașina condusă de secretarul general ALDE ar fi pătruns pe contrasens, iar imediat după producerea accidentului au existat declarații verbale contradictorii. În plus, poziția mașinilor nu conducea către o ipoteză clară asupra vinovăției.

Mergând pe firul evenimentului, anchetatorii au ajuns la o primă concluzie, și anume că Daniel Chițoiu, care era singur în mașină, ar fi pătruns pe contrasens, afirmau surse judiciare.

„La acest moment se desfășoară cercetări in rem (faţă de faptă, principiu juridic ce stă la baza activităţii de cercetare penală), în urma evenimentului rutier care s-a soldat cu decesul a două persoane şi rănirea altor două, fiind întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, conform art. 192 si 196 din Codul Penal. Activitatea de cercetare penală se desfăşoară sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, cercetările fiind în curs la acest moment”, anunța Poliția Argeș.

Accidentul a avut loc în 26 decembrie în localitatea Zamfirești din Argeș, unde o mașină a pătruns pe contrasens și s-a lovit frontal de un alt autoturism. O femeie de 73 de ani și un bărbat de 82 de ani au murit în urma impactului, iar alte două persoane au fost rănite.