Iranul nu va mai respecta niciun fel de limite privind îmbogățirea uraniului, renunțând astfel la ultimele angajamentele pe care le mai respecta din Acordul nuclear semnat în 2015, relatează euronews și BBC News. SUA s-au retras din acest acord încă din 2018.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anunțul a fost făcut duminică seara, la finalul ședinței guvernului de la Teheran, și vine după ce un oficial iranian susținea că Teheranul ia în calcul adoptarea unor măsuri și mai aspre ca urmare a escaladării tensiunilor din regiune, după uciderea generalului iranian Soleimani într-un raid american, la Bagdad.

Astfel, Iranul îşi va continua programul nuclear fără nicio limitare, inclusiv fără o limitare a îmbogăţirii uraniului.

Totuși, va fi menţinută cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi Iranul ar putea reveni la respectarea angajamentelor asumate în cadrul acordului nuclear dacă SUA vor ridica sancţiunile împotriva Teheranului, se arată în declarația guvernului iranian.

Acordul nuclear încheiat între Iran şi marile puteri, în 2015, viza împiedicarea Iranului să obţină bombe nucleare.

Preşedintele american Donald Trump a fost de la bun început împotriva acordului semnat de predecesorul său Barack Obama. În ciuda unor critici la nivel internațional și, mai ales european, Trump a dispus a retragerea SUA din acord în 2018.

Noile tensiuni create de uciderea de către SUA a generalului Qassem Soleimani au grăbit decizia Teheranului de a nu mai respecta limitările din acord.