Sute de mii de oameni îmbrăcați în negru au ieșit în stradă, duminică, în Iran pentru a întâmpina sicriul cu rămășițele generalului Qasem Soleimani, ucis în atacul cu dronă lansat de SUA la Bagdad, scrie BBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

În Avhaz, iranienii au început să se bată cu pumnii în piept și să strige ”Moarte Americii”, după asasinarea omului care pentru ei era unul dintre cei mai influenți din Orientul Mijlociu și al doilea cel mai puternic om din Iran.

Oamenii s-au adunat încă de duminică dimineața pe străzile din Ahvaz, situat în sud-vestul Iranului, unde a ajuns sicriul cu trupul neînsuflețit al generalului. Agenția de presă iraniană a prezentat înregistrări ale sicriului învelit în steagul Iranului, coborât dintr-un avion, în timp ce fanfara militară cânta un marș funerar, Teheranul decretând trei zile de doliu.

În Teheran, membrii parlamentului au strigat ”Moarte Americii” mai multe minute în timpul ședinței. "Trump, aceasta este vocea națiunii iraniene, ascultă”, a spus liderul forului legislativ, Ali Larijani.

Liderul suprem al Iranului, Ayatolahul Khamenei, care era un apropiat al generalului, a avertizat asupra unei ”răzbunări dure”. Acesta va oficia o slujbă specială luni, fiind așteptat să se roage la catafalcul generalului, la Universitatea din Teheran.

Ceremonia va fi urmată de o procesiune prin Capitală, urmând ca trupul generalului să fie apoi depus în orașul Qom și îngropat în orașul natal Kerman, marți.

În timp ce în Iran este doliu, în Irak și Siria oamenii au ieșit în stradă pentru a sărbători moartea generalului, văzut ca un ajutor al dictatorului Bashar al-Assad.