Tăriceanu, o nouă pledoarie pentru menținerea Secției speciale: A combate corupția prin încălcarea independenței magistraților va genera în final o corupție și mai mare

de MH     HotNews.ro
Duminică, 5 ianuarie 2020, 11:58 Actualitate | Esenţial


Tariceanu
Foto: InquamPhotos / George Călin
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, îl critică dur pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru decizia de desființare a Secției de anchetare a magistraților, el susținând că corupția este "un fenomen care trebuie combătut de noi toți și nu doar de câțiva aleși de sistem și puși pe un soclu de pe care taie și spânzură". El mai spune că, în loc să se gândească la desființarea Secției speciale, Predoiu "ar trebui să vadă întâi cum a fost posibil ca, în spatele unei unități discret ascunsă la DNA, să se ajungă ca în doar 6 luni peste jumătate din magistrații României să aibă un dosar pe numele lor".

Într-un mesaj postat duminică pe Facebook, fostul președinte al Senatului susține că, neavând argumente proprii, ministrul Justiției apelează la "așa ne-a spus GRECO, așa ne-a spus Comisia Europeană, așa ne-au recomandat X și Y".

Mesajul integral postat de Tăriceanu:
 • "Dezaprob încăpățânarea pe care ministrul Justiției o afișează atunci când vine vorba de desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Mă enervează și mai mult faptul că, neavând argumente proprii, apelează la: așa ne-a spus GRECO, așa ne-a spus Comisia Europeană, așa ne-au recomandat X și Y (de obicei persoane sau instituții din afara României). Corupția este un fenomen care trebuie combătut zi de zi, ceas de ceas. Trebuie combătută de noi toți și nu doar de câțiva aleși de sistem și puși pe un soclu de pe care taie și spânzură.

 • Oricât de tare ne-ar durea acest flagel el nu poate fi contracarat cu încălcarea legii, cu abuzuri și în final cu prețul distrugerii independenței justiției. A combate corupția prin încălcarea independenței magistraților, prin implicarea serviciilor de informații în procesul penal, prin supravegherea masivă a populației, prin influențarea rezultatului unui proces penal, va genera în final o corupție și mai mare. Și cine ne va apăra de aceasta atunci când judecătorii o să fie din nou la mâna procurorilor și a generalilor din servicii?

 • În loc să se gândească la desființarea Secției Speciale, dl Predoiu ar trebui să vadă întâi cum a fost posibil ca, în spatele unei unități discret ascunsă la DNA, să se ajungă ca în doar 6 luni peste jumătate din magistrații României să aibă un dosar pe numele lor. Să investigheze cum a fost posibil ca aceste dosare să fie clasate în mod misterios și rapid în momentul în care trebuiau transferate la noua Secție de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Clasarea lor rapidă, probabil de frica de a nu se descoperi că erau dosare doar cu subiect dar fără obiect, ne face să credem că, în cea mai mare parte, aceste dosare au fost făcute doar cu scop de șantaj, de a ține judecătorii agățați cu ele și a li se “arăta pisica” atunci când DNA-ul avea vreun interes.

 • În loc să desființeze Secția Specială, dl Predoiu ar trebui să vină cu reglementări care să scoată din sistem procurorii ai căror acuzați sunt achitați definitiv de către instanțe. Să vină cu reglementări care să statueze că un magistrat avansează pe scara ierarhică doar dacă în cariera lui nu sunt cauze infirmate ulterior de instanțe superioare sau europene. Nimeni nu trebuie să avanseze în carieră având în dulapuri schelete care îl urmăresc și îl fac să nu mai fie liber în decizii!

 • Dacă dl Predoiu nu poate face asta, din varii motive, ar trebui măcar să dea șansa celor care au suferit abuzuri ale procurorilor să se poată întoarce direct și imediat asupra celor care le-au distrus viața, familia, reputația, afacerea. Pe modelul “ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”.

 • Problemele reale din justiție nu se pot rezolva băgându-ne capul în nisip și nici apelând la soluții de import, ci găsindu-le rezolvarea în interior".

Ministrul Justiției a atras atenția că OUG prin care se înființa Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a fost critificată de forurile europene. Instituțiile europene au recomandat României să renunțe la înființarea structurii de parchet.

Deși s-a discutat despre o decizie a CCR care spune că SIIJ e constituțională, Predoiu punctează că CCR s-a pronunțat la compatibilitatea cu Constituția și nu la partea de funcționalitatea Secției, "care e în afara jurisdicției CCR”. "E o instituție sui generis care iese din principiile de funcționare ale Ministerului Public, prin faptul că s-a creat o categorie de cetățeni care ar putea beneficia de o imunitate de jurisdicție, respectiv procurorii din cadrul SIIJ. Ar putea conduce la posibilitatea procurorilor de a participa la ședințele de judecată să fie oprită”, a spus ministrul.

Premierul Ludovic Orban declara că propunerea făcută de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, prin Memorandumul care recomandă soluția desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ), este una corectă. Măsură se află și în programul de guvernare, a punctat premierul.

În memorandumul prezentat Executivului, Cătălin Predoiu aduce în discuție recomandările forurilor europene în legătură cu Secția. În concluzii, ministrul Justiției precizează că soluția este desființarea SIIJ.

Forma memorandumului prezentat la ședința din Guvernului din 27 dembrie nu mai este aceeași cu cea inițială, despre care Executivul a discutat și în ședința din 6 decembrie. În prima variantă a documentului, Cătălin Predoiu vorbea despre desființarea Secției de anchetare a magistraților sau "regândirea radicală a modului de funcționare și organizare a acesteia”.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2870 vizualizari

 • +18 (20 voturi)    
  Infractor care se apara cu munitatea parlamentara (Duminică, 5 ianuarie 2020, 12:09)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Si seful unei grupari de hoti cu numele de ALDE
 • +19 (21 voturi)    
  Ce spune... (Duminică, 5 ianuarie 2020, 12:11)

  ElDiablo [utilizator]

  ...unu care a luat mita milioane de euro si se ascunde de justitie in spatele imunitatii parlamentare, este egal cu zero si nici macar n-ar trebui sa faca subiectul unei stiri.
 • +19 (21 voturi)    
  Se putea? (Duminică, 5 ianuarie 2020, 12:20)

  Cataleya [utilizator]

  Tariceanu e constient ca daca ALDE nu mai intra in Parlament, el risca sa fie anchetat pt ca isi pierde imunitatea.
  De-aia latra ca bezmeticul, si el si Vosganian si multi altii care au scapat de justitie doar datorita protectiei mafiei parlamentare.
 • +15 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 5 ianuarie 2020, 12:23)

  [anonim]

 • +16 (18 voturi)    
  nesimtit (Duminică, 5 ianuarie 2020, 12:32)

  Ilidia [utilizator]

  Acest nesimtit, salvat de mana justitiede catre colegii lui "sparlamentari"., are tupeul sa vorbeasca despre justitie...
 • +11 (13 voturi)    
  Tariceanu a dat aviz negativ. (Duminică, 5 ianuarie 2020, 12:52)

  alibaba_zeul_meu [utilizator]

  O fi consultativ ori nu... i l-o fi cerut cineva ori nu...
 • +13 (15 voturi)    
  Bună întrebare ! (Duminică, 5 ianuarie 2020, 13:15)

  asavreau [utilizator]

  Dar Tăriceanu nu răspunde la ea.Cum este posibil ca peste jumătate din magistrați să aibă dosar de corupție!.Este simplu.Peste jumătate sunt corupți,dovada fiind termenele prelungite și amânate repetat pentru judecare,încât multe fapte se prescriu.Cu alte cuvinte,magistrații în loc să-i judece pe infractori,taie frunze la câine,se fac că lucrează și-i fac scăpați pe infractorii cu afinități politice.Dar nu numai,că și cu maneliștii la fel fac.Tăriceanu este vinovat pentru-că nu a făcut nimic pentru desființarea acestor practici.Putea da o lege în care se stabileau limite de judecare a unui caz,termene de amânare(câte) și alte subterfugii juridice.Cum ar fi transferul unui proces de la o instanță la alta.
 • +14 (14 voturi)    
  Nimic special! (Duminică, 5 ianuarie 2020, 13:16)

  fdaniel [utilizator]

  Nu e nevoie de nimic "special"! Nici pensii, nici sectii, nici amenzi, nici scutiri...
  Trebuie doar ca sistemele existente sa functioneze bine si corect.
  Orice "special" inseamna o exceptie de la niste reguli simple si functionale iar exceptiile deschid multe portite.
  Dar sigur asta e si scopul :(
  Daca Justitia ar fi independenta, profesionista si neutra, ar aplica legea oricarui cetatean roman, fiel el tractorist, procuror, curva sau judecator. Sau parlamentar ....
 • +14 (16 voturi)    
  / (Duminică, 5 ianuarie 2020, 13:28)

  GemstonePig [utilizator]

  BEEP! BEEP! BEEEP! Masina de gunoi a sosit domnule Tariceanu, va urcati singur in cos sau va basculam noi la alegerile din vara?
 • +11 (11 voturi)    
  Cand 90% din corupti sunt liberi cu tot cu averil (Duminică, 5 ianuarie 2020, 13:40)

  madskillz [utilizator]

  Stau si ma intreb de ce doar jumatate din aparatul de justitie ar avea dosare, si nu 100%.

  Cloaca din acest stat sta intr-o politie si o justitie nefunctionala. Sau aproape nefunctionala, e buna ce-i drept la condamnat oamenii care fura de foame. Furi doi carnati sa duci la copii, iei 5 ani. Furi 7 miliarde, cat Dragnea si copiii lui, iei 3 si jumatate cu permisie.

  Desigur, au avut grija in Constitutie sa scrie ca nu avem voie sa ne facem singuri dreptate, ca sa se simta in siguranta.
 • +12 (14 voturi)    
  Daca acest SIIJ .... (Duminică, 5 ianuarie 2020, 14:05)

  astronaut [utilizator]

  era ceva sanatos , eficient si mai ales pentru a fi ceva care sa contracareze CORUPTIA la nivel inalt , ( sa nu uitam ca este creatia politicului romanesc , adica ceva ORIGINAL) fii sigur Dle Tradator , ca masura nu era DEZAVUATA de catre toate forurile DE DREPT ale UE si respectiv COMISIA DE LA VENETIA , dar nu s-a 'ntamplat asa dimpotriva v-au CRITICAT TOATE FORURILE DE DREPT , s'atunci cum e, pentru cine ati infiintat aceasta sectie , va spunem noi cetatenii pentru voi CORUPTII, CRIMINALI POLITICI , PENTRU INTIMIDAREA JUDECATORILOR CARE VA JUDECA !
 • +12 (16 voturi)    
  Auzi, Taricene,? (Duminică, 5 ianuarie 2020, 14:23)

  mircea_cjn [utilizator]

  Cand tu te ascunzi in spatele Senatului, care nu incuviinteaza trimiterea ta in fața judecății, mai ai tupeul să dai lecții de justiție?
  • -3 (11 voturi)    
   Necitirea produce analfabeti...functionali (Duminică, 5 ianuarie 2020, 16:02)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui mircea_cjn

   Necitirea produce analfabeti...functionali. Da' romanii sunt mandri de asta si dau plusuri prostiei.

   Am vazut mai multi necititi d'astia care recita dupa fituica statului paralel cum ca parlamentarii ar avea imunitate, alta decat cea a declaratiilor si impotriva arestarii/perchezitionarii fara condamnare, cum ar vrea procurorii, sa faca circul catuselor cerut de prostimea #rezist.

   Atr 72 din Constitutie e clar ca vaca: "Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală..."

   Daca Mirciul care zice ca "Senatul nu incuviinteaza trimiterea sa in fata judecatii..." - si alti Mirci de mai sus- l-ar fi citit, nu ar fi zis exact invers. Da' cand informatiile se iau exclusiv din bula de FaceBuci si aia e alimentata de securistii statului paralel, asta rezulta.

   Singura "imunitate" a senatorilor si deputatilor e chiar INCOMPETENTA, LENEA si INDOLENTA procurorilor care stau cu curul pe dosare, lucru constatat atat de sefuta lor veche, Kovesi, cat si de seful lor adevarat, pana nu de mult, jigodia suprema, Basescu.

   Acum s-a schimbat seful lor, Klownus nu prea vorbeste, da' procurorii sunt la fel de corupti.
 • -5 (13 voturi)    
  Domnule Predoiu (Duminică, 5 ianuarie 2020, 14:59)

  dincannes [utilizator]

  … greseala este rupta din rai; toti putem gresi.

  Unele greseli se pot ierta, altele trebuie pedepsite.

  Un magistrat, ca noi toti ceilalti, trebuie sa stie ca daca face o prostie va fi PEDEPSIT.

  Un inginer, un doctor care greseste nu este "independent".

  Metoda domnului Basescu (securista) de a conduce tara cu dosare, trebuie sa dispara.
  .
 • 0 (0 voturi)    
  O parere (Duminică, 5 ianuarie 2020, 17:44)

  doar_o_parere [utilizator]

  Domnul Tariceanu spune corect, citez : (Coruptia)"Trebuie combătută de noi toți și nu doar de câțiva aleși de sistem și puși pe un soclu de pe care taie și spânzură." Dar acum intreb si eu, oare sectia speciala ce este? Cumva tot ceva in genul "doar cativa alesi de sistem si pusi pe un soclu de pe care taie si spanzura" ?
 • -1 (1 vot)    
  totusi (Duminică, 5 ianuarie 2020, 19:16)

  martel55 [utilizator]

  de ce nu s-a indignat nimeni cand LCK a infiintat discret sectia la DNA?de ce agitatia a aparut doar cand sectia respectiv a fost scoasa de sub aripa DNA?si de ce DNA a inchis miile de dosare in graba daca erau deschise pe probe?astea ar trebui sa fie intrebarile principale la caresa raspunda indigantii de serviciu , abia dupa ce avem aceste rapsunsuri putem gasi o solutie care sa rezolve si prioblema, reala sau nu, a controlului judecatorilor de aceasta sectie, si problema , dovedita d eja, a nerespectarii drepturilor procesuale de catre procurorii DNA...
  • +2 (2 voturi)    
   Pt ca esti pe langa subiect. (Duminică, 5 ianuarie 2020, 21:08)

   Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Voit sau din neatentie ti-a scapat esentialul.

   Pt incalcarea anumitor norme de conduita de catre magistrati existau deja Inspectia Judiciara si CSM.

   Iar pt partea penala exista sectia DNA care avea o structura ierarhica si se supunea deciziilor luate de Procurorul General.

   Sectia "SS" este dirijata exclusiv politic, pt ca nu are niciun sef ierarhic.
   Practic, tmpita aia de Florea putea (si inca mai poate) sa deschida dosar penal oricarui magistrat, fara sa existe un filtru care sa spuna "stop, acuzatiile nu se confirma"" si fara sa dea socoteala nimanui.
   Ca sa nu mai spun de tampeniile facute cu retragerea recursurilor sau punerea sub acuzare a unor inalti oficiali europeni, porcarie cu care justitia romana s-a facut de toata rusinea, din cauza unor specimene ca Savonea, Garbovan si Florea!
 • +2 (2 voturi)    
  Ce tupeu . . . (Duminică, 5 ianuarie 2020, 20:25)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . inimaginabil poate avea acest Tariceanu vorbind despre lupta anticoruptie, pe când el este vizat de un dosar de mita de 800000 de euro! Trebuie sa ai tare gros soriciul!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by