Parchetul naţional antiterorist din Franţa a preluat sâmbătă ancheta în cazul atacului cu cuţitul soldat cu un mort şi doi răniţi, vineri, în apropiere de Paris, după ce s-a stabilit "radicalizarea" agresorului, un tânăr care s-a convertit la islam, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Atac langa Paris (captura twitter)Foto: Hotnews

"Dacă tulburările psihice importante ale autorului faptelor au fost dovedite, investigaţiile din ultimele ore au permis stabilirea unei radicalizări sigure a acestuia, precum şi o pregătire organizată a trecerii sale la acţiune", a anunţat Parchetul naţional antiterorist (Pnat) într-un comunicat.

Ancheta a mai demonstrat "parcursul ucigaş atent şi selectiv" urmat de Nathan C., un tânăr de 22 de ani care s-a convertit la islam în 2017 şi care a suferit din copilărie de tulburări psihice, potrivit sursei citate.

Până în prezent, acest atac comis vineri după-amiază într-un parc din Villejuif, la periferia sudică a Parisului, a fost tratat drept o infracţiune de drept comun şi investigaţiile au fost conduse sub autoritatea Parchetului din Créteil.

Ancheta, care continuă în special pentru "asasinat în relaţie cu o acţiune teroristă", va fi efectuată în comun de poliţia judiciară şi de serviciul de informaţii interne (DGSI), care vor trebui să aducă la lumină mobilul agresorului, împuşcat în final de poliţie.

Potrivit procurorului din Créteil Laure Beccuau, Nathan C., cunoscut de justiţie pentru simplu consum de droguri, a comis acest atac cu o "hotărâre extremă" şi strigând continuu "Allah Akbar".

În parcul din Villejuif, mai întâi el l-a cruţat pe un prim trecător după ce acesta i-a spus că este musulman şi i-a recitat o rugăciune în arabă, a povestit Laure Beccuau într-o conferinţă de presă de două ore înainte de sesizarea Pnat.

Ulterior, el a atacat un cuplu, înjunghindu-l mortal în inimă pe bărbatul în vârstă de 56 de ani şi rănind-o grav pe soţia acestuia de 47 de ani. Apoi a rănit în spate o tânără de 30 de ani care alerga prin zonă.

La locul tragediei, anchetatorii au găsit un rucsac aparţinându-i lui Nathan C. şi care conţinea printre altele lucrări "salafiste", precum şi o scrisoare cu accente testamentare. Este vorba despre o scrisoare care "poate fi considerată nu ca o scrisoare de fidelitate, ci ca o scrisoare de plecare, o scrisoare testamentară cu repetiţii destul de caracteristice musulmanului care se autoflagelează şi care ştie că va face poate marele salt", a explicat în conferinţa de presă directorul adjunct al poliţiei judiciare din Paris, Philippe Bugeaud.

Acest mesaj demonstrează că actul a fost "pregătit", a subliniat procurorul Laure Beccuau, potrivit AFP.