Miliţia Kataib Hezbollah, facţiunea pro-iraniană cea mai radicală a coaliţiei irakiene Hashd al-Shaabi, a avertizat sâmbătă forţele de securitate irakiene să se îndepărteze "la cel puţin 1.000 de metri" de bazele în care se află militari americani, începând de duminică seară, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Aceste ameninţări intervin la mai puţin de 48 de ore de le asasinarea puternicului general iranian Qassem Soleimani într-un atac american din apropiere de Bagdad, urmat de numeroase apeluri la răzbunare din partea forţelor pro-iraniene din Irak.

"Forţele de securitate trebuie să se depărteze de bazele americane cu o distanţă nu mai mică de 1.000 de metri începând de duminică seară", a avertizat miliţia, citată de televiziunea al-Mayadeen, relatează Reuters.

Două atacuri au vizat aproape simultan, sâmbătă seară, Zona Verde ultrasecurizată din Bagdad şi o bază aeriană irakiană în care se aflau soldaţi americani aflată la nord de capitală, au declarat responsabili ai serviciilor de securitate.