Trupele americane au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea care a pătruns în perimetrul Ambasadei SUA de la Bagdad, în cursul protestului față raidurile aeriene americane care au vizat o grupare militantă susținută de Iran. Trump acuză Teheranul și amenință cu represalii.

Atac asupra ambasadei SUA in Bagdad (foto arhiva)Foto: Captura Twitter

UPDATE 19.55: Toţi membrii personalului Ambasadei americane din Bagdad sunt în siguranţă, iar protestatarii irakieni nu au pătruns în perimetrul reprezentanţei diplomatice, a anunţat marţi seară Departamentul de Stat.

De asemenea, secretarul american al apărării, Mark Esper, a anunţat că vor fi sporite efectivele infanteriştilor marini care protejează ambasada Statelor Unite din Bagdad.

Fluturând steaguri ale milițiilor pro-iraniene și scandând sloganuri antiamericane, protestatarii au aruncat cu pietre în poarta principala a complexului ce găzduiește ambasada SUA, au distrus camere de supraveghere și au provocat mai multe incendii. Potrivit martorilor oculari, unul din turnurile de pază a fost incendiat.

O poartă de la o intrare laterală a complexului a fost spartă și sute de persoane au avansat aproximativ 5 metri de-a lungul unui coridor care duce la clădirea principală a ambasadei, înainte de a fi forțate să se retragă după ce trupele americane au intervenit folosind gaze lacrimogene, potrivit Associated Press, citată de Mediafax.

Pe fondul acestor incidente, președintele american Donald Trump a acuzat Iranul de orchestrarea atacului asupra Ambasadei SUA din Irak și a amenințat regimul de la Teheran că va fi tras la răspundere.

"(...) Acum Iranul orchestrează un atac asupra Ambasadei SUA în Irak. Vor fi trași la răspundere. În plus, ne așteptăm ca Irakul să-și folosească forțele pentru a proteja ambasada", afirmă liderul de la Casa Albă într-un mesaj postat marți pe Twitter.

Sute de protestatari au încercat marți să pătrundă cu forța în Ambasada SUA din Bagdad, după atacuri aeriene americane care au vizat o gruparea paramilitară, Kataeb Hezbollah, susținută de Iran. Ambasadorul și alți membri ai corpului diplomatic american la Bagdad au fost evacuați din ambasada SUA din motive de securitate.