Gelu Voican Voiculescu, despre desfiinţarea Institutului Revoluţiei: Adevăraţii revoluţionari au fost nesocotiţi / Vom face demersuri pentru a împiedica aplicarea acestei măsuri abuzive

de MH     HotNews.ro
Luni, 30 decembrie 2019, 21:47 Actualitate | Esenţial


Gelu Voican Voiculescu
Foto: Agerpres
Directorul general al Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, Gelu Voican Voiculescu, nu înţelege motivaţia privind desfiinţarea acestei instituţii şi susține că acest demers vine "în continuarea unor acţiuni prin care adevăraţii revoluţionari au fost nesocotiţi". El mai spune că va face "demersurile legale pentru a împiedica punerea în aplicare a acestei măsuri pe cât de arbitrară, pe atât de abuzivă".

"Am luat cunoştinţă cu surprindere de hotărârea luată astăzi de Guvernul Orban, cu privire la desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. De asemenea, nu înţelegem motivaţia demersului guvernamental. Acest gest vine în continuarea unor acţiuni prin care adevăraţii revoluţionari au fost nesocotiţi, dovadă că la şedinţa solemnă din 16 decembrie 2019, consacrată împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia Română, domnul Petre Roman nu a fost lăsat să-şi rostească discursul, deşi este unul din cei mai cunoscuţi revoluţionari", spune, într-un comunicat de presă transmis Agerpres, Gelu Voican Voiculescu.

Potrivit acestuia, "deşi astăzi o parte a istoriei noastre contemporane a fost maculată", Revoluţia Română din 1989 rămâne cel mai important moment al istoriei noastre recente.

"Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 va întreprinde demersurile legale pentru a împiedica punerea în aplicare a acestei măsuri pe cât de arbitrară, pe atât de abuzivă", mai spune Voican Voiculescu.

Executivul a motivat că "activitatea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, de la înfiinţarea sa până în prezent, s-a dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului României".

De asemenea, în ordonanţă se precizează că "încă de la constituirea sa, prin Legea nr. 556 din 7 decembrie 2004, instituţia a reprezentat o platformă politică, iar în pofida enunţării veniturilor proprii ca sursă de finanţare, încă de la început activitatea instituţiei a fost finanţată de la bugetul de stat aproape în totalitate".

În acest moment, Institutul este condus de Ion Iliescu, ca președinte, Gelu Voican Voiculescu, director general, și Emilian Cutean, secretar general.

Institutul Revoluției a fost recent în centrul unui scandal, concertul pe care voia să-l organizeze pentru a marca 30 de ani de la Revoluție fiind anulat ca urmare a protestelor societății civile.

CITEȘTE ȘI: Reacția lui Ion Iliescu, după decizia Guvernului de a desființa Institutul Revoluției, condus de el: Este o porcărie inadmisibilă


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4474 vizualizari

 • +34 (36 voturi)    
  ........... (Luni, 30 decembrie 2019, 21:59)

  ak33 [utilizator]

  mai vrei o carja?
  • +9 (9 voturi)    
   Eventual (Marţi, 31 decembrie 2019, 8:02)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui ak33

   de la un ADEVARAT REVOLUTIONAR!
   ca de tavarisci, suntem satui!
   Kaghebistule!
  • +10 (10 voturi)    
   Este un abuz să-i iei hoțului ce a furat. (Marţi, 31 decembrie 2019, 10:23)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui ak33

   Asta spune Gelu Voican Voiculescu și asta a făcut și face PSD.Protecția hoților este țelul PSD și Revoluția lui Iliescu și Voican o vor ca un avantaj pentru hoți.De aia a anulat Iliescu Legea 18-a averilor dobândite ilicit,imediat după dec.1989.
 • +36 (36 voturi)    
  CRIMINAL NOTORIU (Luni, 30 decembrie 2019, 21:59)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  dar liber pentru ca in Romania Justitia e complice cu asasinii
  • -5 (13 voturi)    
   ...fără dubii... (Marţi, 31 decembrie 2019, 5:41)

   baligosul [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   De ce să fi fost condamnat Iliescu, doar el a făcut ce i-a cerut Gorbaciov. Și Gorbaciov avea acceptul lui Bush ăl bătrîn să fie zaveră la București, să fie asasinat Ceaușescu, noi, pe vremea aia, am fost așa, un decor. Am fost niște ,,consumabile"
 • +31 (31 voturi)    
  da, da, da (Luni, 30 decembrie 2019, 22:00)

  rov [utilizator]

  vei lua de la securisti&mafia de partid industria si statiunile turistice furate(cumparate pe 2 lei)???
  • +7 (7 voturi)    
   De la mahării PCR. (Marţi, 31 decembrie 2019, 10:29)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui rov

   Este o diversiune cu securiștii.Ceva general,care nu poate fi nominalizat.Zi-i șefii fostului partid comunist și ajungi direct la cei care au distrus,au furat și profită de harababura creată.Institutul Revoluției poate fi numit corect Institutul minciunii,diversiunii(care continuă) și harababurii.Fac diversiuni media să nu se observe hoțiile lor,așa cum vroiau un spectacol de aniversare ca să creeze euforie pentru a acoperi hoția legalizată.În loc de un raport cu realizări,vedem impertinențe,amenințări și nesimțire.
 • +32 (34 voturi)    
  Tupeul celor ce-au pornit distrugerea țării (Luni, 30 decembrie 2019, 22:14)

  prec [utilizator]

  nu are limite. Și merităm așa ceva atâta timp cât ei trebuiau arestați și judecați măcar de acum 25 de ani!
 • +31 (31 voturi)    
  Saracul (Luni, 30 decembrie 2019, 22:28)

  Ursuletul de Plus [utilizator]

  De la carja aia in cap i se trag gandurile astea. Oameni buni, nu mai loviti mosnegii cu carjele in cap, ca incep sa gandeasca cu sincope.
 • +21 (23 voturi)    
  Perestroikistii sovietici de rang II si III (Luni, 30 decembrie 2019, 23:40)

  xolv [utilizator]

  se cred revolutionari, brigadisti, adevaratii fii ai poporului proletar.
 • +18 (18 voturi)    
  Jegurile (Marţi, 31 decembrie 2019, 0:14)

  UncleSam [utilizator]

  Ilici si Volcan in loc sa moara repejor ori sa ne salute din puscarie pt. crimele comise au tupeul suprem sa se erijeze tot in revolutionari cand ei sunt niste criminali comunisti de cea mai joasa speta.
  Nu va mai rabda pamantul bah javrelor, jegurilor, viermi comunisti criminali, solutia Targoviste o meritati!
 • -4 (8 voturi)    
  ... oare eu...sînt revoluționar...? (Marţi, 31 decembrie 2019, 5:38)

  baligosul [utilizator]

  Pînă să pice Ceaușescu și PCR ,lucram la un institut de proiectări din centrul Bucureștiului, ISLGC. Înainte, pînă în vara lui 1989 lucrasem pe la Armată, cînd mi s-a aprobat cererea de demisie...Și pe la sfîrșitul lui noiembrie am fost chemat de un șef care m-a întrebat dacă sînt de acord ca să păzesc noaptea sediul central al institului, îmbrăcat cu o uniformă de la Gărzile Patriotice și cu un pistol mitralieră, fără muniție și cu o baionetă. Am zis că da, am întrebat dacă mi se va acorda spor de noapte, eram civil, nu ca pe vremea cînd eram la Armată. În fine în prima seară m-am prezentat la datorie, acolo o altă minune, institutul nu era păzit ca de obicei de un portar, ci și de o echipă de vreo 5-6 tehnicieni, ingineri, arhitecți, ceea ce nu se mai întîmplase, se apropia Congresul al-XIV-lea al PCR...Program lejer, pînă pe la miezul nopții uitat la TV, jucat cărți remy, după care fiecare se ducea la el în birou și nani, eu păzeam de lîngă biroul directorului. Cade Ceaușescu, se mobilizează compania de gărzi patriotice a institutului, de predau uniforme GP, se constituie o gardă care se schimba la 24 de ore, se dau arme gardiștilor, dar nu și muniție, care muniție a fost primită pe 23.12.1989, și pune-te pe păzit că teroriștii mișunau, existau prin zonă simulatoare de zgomot de parcă era răzbel nu alt ceva, ale cui or fi fost, cine le pusese în funcțiune păcănitoarele ? Cine știe, cine să cerceteze. În fine primim de la Comandametul Gărzilor Patriotice a Sectorului 2 o ladă cu muniție, se dau fiecărui gardist cîte 30 de cartușe, cu îndemnul clar să nu tragă așa ca la nuntă, eu decisesem că fiind rutinat în uzul armelor, ca fost militar, să port o pușcă mitralieră și 2 încărcătoare de cîte 40 de cartușe, eram prim adjunct și locțiitor al comandantului detașamentului de GP. Într-o zi, poate pe 25, sînt chemat și mi se comunică cum că s-a primit dispoziție să se constituie gardă pentru profesorul Mînzatu. Am Nu am împușcat pe nimeni, sînt un erou ?
  • +1 (5 voturi)    
   Tu ești un băligos adevărat. (Marţi, 31 decembrie 2019, 9:30)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

   Unul care n-a muncit în viața lui!
   • +3 (3 voturi)    
    Citește cu atenție. (Marţi, 31 decembrie 2019, 10:32)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Este o parodie cu ce au făcut //revoluționarii/care primesc câte și mai câte beneficii !
   • -1 (5 voturi)    
    ...nu le știi chiar pe toate... (Marţi, 31 decembrie 2019, 10:40)

    baligosul [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Scrii că nu am muncit în viața mea...Ce le știi, tu pe toate, printre altele am fost taximetrist pe la Bucale, știi cam care era timpul de lucru ? 12 ore/zi, 7 zile pe săptămînă...Te-ar fi ținut balamelale / În medie cam 1 din 4 care intrau în malaxor, făceau accident în prima lună, din vina lor desigur...Cea mai lungă cursă prin România ? Decembrie, iarnă, zăpadă, gheață,ploaie, Cluj-Timișoara- București 21 de ore, pentru 500$ brut,îți curg balele ? 350-400 Km în ajun de Crăciun, curse doar prin București, ieșit din mașină pentru alimentat taxiul și pentru descărcăt vezica...Te-ar fi ținut ulubele ? Eu am fost un erou,măcar la munca în
    taximetristică.
 • +6 (6 voturi)    
  O sa indepartam orice urma de comunism (Marţi, 31 decembrie 2019, 7:45)

  John M. [utilizator]

  Daca as putea as interzice prin lege si culoarea rosie din cauza voastra, nemernicilor!
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 31 decembrie 2019, 8:12)

  [anonim]

 • +10 (10 voturi)    
  "Intre metafizica si cli.toris" (Marţi, 31 decembrie 2019, 8:32)

  zeeman [utilizator]

  Cine e mai in varsta si a prins revolutia din 1989 isi aduce aminte de un interview luat dubiosului personaj cu barba alba ce-l insotea la revolutie pe Ilicescu peste tot, deseori avand atarnat de gat un automat gata de tragere, care se voia total misterios si super original prin raspunsurile "in doi peri" date reporterilor ...
  Intrebat odata unde se situeaza el din punct de vedere politic, a lasat pe toata lumea perplexa cand a raspuns limpede: "ma situez UNDEVA, INTRE METAFIZICA SI CLI.TORIS" ... toata lumea a ramas: WTF ...???
  Individul a ramas acelasi personaj sumbru, si de nedescifrat, dar implicat in toate etapele importante ale preluarii puterii de catre Iliescu, IN FORMAREA NOULUI SRI, apoi IMPLICAT SI LA MINERIADE si in toate PROIECTELE SECRETE, NEDECLARATE ALE FSN! ... unii il credeau chiar AGENT KGB afiliat la puciul-revolutie al lui Iliescu ...
  In cei 30 de ani de tranzitie intre comunismul lui Ceausescu si putredul "capitalism de cumetrie" fondat de Iliescu si acolitii lui, acest GELU VOICAN VOICULESCU (la fel ca "tatucul" sau Iliescu) nu s-a concentrat pe acumularea de avere, fiind remunerat super bine pentru functie ... si-a continuat probabil evolutia lui oculta dinspre "METAFIZICA" ... spre telul lui final: "CLI.TORISUL" originar ... ii doresc totusi inainte o gazduire binemeritata in puscarie pentru crime impotriva umanitatii !
 • +9 (11 voturi)    
  doar ma gandeam (Marţi, 31 decembrie 2019, 9:04)

  codrean [utilizator]

  Exista oare in Franta un Institut al Revolutiei ?(franceze, desigur). Nu cred, n-am auzit de asa ceva. Fapt care nu i-a impiedicat pe multi istorici - francezi sau ne-francezi - sa studieze fenomenul, cauze, consecinte, etc.
  Si-atunci ? De ce sa aruncam noi bani, multi, ca sa hranim niste ... lepre ?
 • +1 (1 vot)    
  Din .... (Marţi, 31 decembrie 2019, 20:26)

  utug [utilizator]

  Din:
  Sedinta Camerei Deputatilor din 1 noiembrie 2004
  http://www.cdep.ro/pls/steno/steno2015.stenograma?ids=5759&idm=11&idl=1

  "Lege privind înfiinţarea Institutului privind ascunderea adevărului în privinţa revoluţiei române - Ion Iliescu"

  Domnul Valer Dorneanu:
  Cine este pentru? 37 de voturi pentru.
  Împotrivă? 29 voturi împotrivă.
  Abţineri? O abţinere.
  Titlul a fost adoptat cu 37 voturi pentru, 29 împotrivă şi o abţinere.

  Domnul Emilian Vasile Cutean:
  Domnule preşedinte,
  Doamnelor şi domnilor deputaţi,
  Mă numesc Emilian Vasile Cutean. Sunt secretarul de stat cu problemele revoluţionarilork

  Domnul Valer Dorneanu:
  V-aş ruga să aveţi în vedere că suntem în procedură de urgenţă. O să propun timpii de dezbatere, dar oricum fiţi foarte scurt.

  Domnul Emilian Vasile Cutean:
  Da. Vă propun spre analiză şi adoptare proiectul de Lege privind înfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, având în vedere că obiectul de activitate al acestuia este analiza ştiinţifică a premiselor desfăşurării şi efectelor în plan politic, economic, social al Revoluţiei române din Decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentare obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by