​Deputatul afiliat PSD Remus Borza a fost numit, luni, consilier onorific al premierului Ludovic Orban, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Remus Borza, exclus din ALDE în 2017, a fost consilier onorific și al fostului premier Viorica Dăncilă, fiind demis la o săptămână de la numire.

Remus BorzaFoto: Agerpres

Potrivit deciziei publicate în Monitorul Oficial, ”se acordă domnului Remus-Adrian Borza calitatea de consilier onorific al prim-ministrului”. Activitatea acestuia va fi neremunerară, conform deciziei.

Remus Borza este deputat de Brașov, fiind ales în 2016 pe listele ALDE. El este deputat afiliat PSD, fără adeziune. Remus Borza a votat în 2017 împotriva moțiunii de cenzură care a condus la căderea Guvernului Grindeanu. În urma acestui vot, a fost exclus din ALDE.

În 30 mai, Remus Borza a fost numit consilier onorific pe probleme economice al fostului premier Viorica Dăncilă și a fost demis după o săptămână, în urma unor declarații privind necesitatea reducerii numărului de bugetari și de ministere.

Remus Borza a înființat platforma Forța Națională, care apoi a fost preluată și transformată în partid de exclușii din ALDE, fiind condusă acum interimar de Teodor Meleșcanu.

Remus Borza a fost administrator judiciar al Hidroelectrica. În februarie 2015, a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Euro Insol, în care Remus Borza era partener, a angajat în numele societății Hidroelectrica firma de avocatură Borza & Asociații pentru 74 de procese pe care compania le avea cu creditorii în timpul insolvenței.