PSD a sesizat, luni, Curtea Constituțională în legătură cu modificarea OUG 114 pentru care Guvernul Orban și-a asumat răspunderea. Textul face referire atât la forma proiectului, respectiv că există deja un proiect în Parlament cu același obiect, cât și la fond - interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat.

Marcel CiolacuFoto: Facebook/ Marcel Ciolacu

PSD susține, într-un comunicat de presă transmis luni, că sesizarea vizează atât forma proiectului de modificare - faptul că există deja un proiect de aprobare a OUG 114 în procedură legislativă -, cât și fondul proiectului - interzicerea cumulului pensiei cu salariul. În prezent, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 114/2018 (PL-x nr. 93/2019) se află în procedură legislativă, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, sub rezerva depunerii raportului de către comisiile sesizate în fond.

Social-democrații mai susțin că domeniul de reglementare a proiectului pe care Guvernul și-a asumat răspunderea este identic cu cel al inițiativei legislative pentru aprobarea OUG 114, care este deja în procedură parlamentară. "Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege în condițiile în care acesta este și pe ordinea de zi a Parlamentului este neconstituțională, întrucât Guvernul este obligat să lase Parlamentul să se pronunțe asupra acestuia”, arată PSD în sesizarea la Curtea Constituțională.

PSD argumentează că atunci când și-a asumat răspunderea printr-un alt act normativ, Guvernul nu a ținut cont de faptul că în Parlament există o inițiativă legislativă vizând OUG 114.

"Când Guvernul își angajează răspunderea asupra unui proiect de lege, obiectul de reglementare trebuie sa conțină prevederi care se circumscriu clar unui singur domeniu. Angajarea răspunderii Guvernului nu se poate face printr-un proiect de lege care să modifice sau să completeze mai multe legi în vigoare, această manieră fiind profund neconstituțională. PSD este în principiu de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul, dar această reglementare trebuie să se facă în mod legal și constituțional și mai ales după o analiză pe domenii de activitate astfel încât să nu se creeze dezechilibre pe piața forței de muncă”, mai susține PSD.

În 23 decembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament asupra proiectului care modifică Ordonanța 114.

Curtea Constituțională a fost sesizată de liderul PSD, Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, și de președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, privind un posibil conflict de natură constituțională între Guvern și Parlament în ceea ce privește adoptarea prin asumarea răspunderii a bugetului pe 2020.

CITEȘTE ȘI: Ce s-a schimbat la proiectul care conține, printre altele, modificări la OUG 114: de la înghețarea sporurilor bugetarilor, la personalul clerical și excepțiile pensionarilor angajați (DOCUMENT)