​Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Transporturilor, Lucian Bode, să meargă pe șantierele autostrăzilor întârziate, acuzând antreprenorii generali că tratează „în mod inacceptabil” lucrările și nu plătesc subcontractorii care duc, de fapt greul.

Autostrada A10 Sebes - TurdaFoto: Asociatia Pro Infrastructura

„Am o sugestie: faceți niște vizite inopinate pe șantiere pe care se lucrează, inclusiv, pe tronsoanele de autostradă și încercați să obțineti informații privind blocajele din mai multe surse. Eu pot să vă dau exemplu să vă duceți, așa într-o primă fază, pe trei tronsoane: Chetani - Câmpia Turzii, interesant de aflat cum de nu s-a obținut acordul de mediu, cum de nu s-a făcut descărcarea arheologică la aproape doi ani de zile de la semnarea contractelor pentru cele două tronsoane Sebes-Turda. Vă spun încă de pe acum, antreprenorii generali tratează lucrările în mod inacceptabil. Este vorba de firmele Pizzarotti și Aktor. Pun pe umerii subcontractorilor efectuarea marii majorități a lucrărilor, nivelul lor de mobilizare este la pământ, cel puțin pe tronsonul unde este Aktor. Acolo cred că n-au un șef de șantier care să aibă experiență, probabil conduce din birou. O asemenea vraiște și dezorganizare nu cred că există pe vreun contract”, a declarat Orban, la începutul ședinței de Guvern de luni.

„Ăștia să nu-și imagineze că, dac-au semnat niște contracte care și așa sunt întârziate, aveau termen de finalizare 2017, pot să-și permită să trateze cu bătaie de joc statul român și Guvernul, în condițiile în care toate plățile pe care le-au efectuat în baza lucrărilor realizate sunt la zi”, a adăugat el.

Orban i-a sugerat ministrului Transporturilor să le condiționeze plățile antreprenorilor generali dacă aceștia nu le dau banii subcontractorilor care „duc greul lucrărilor”.

„Trebuie să aflați adevărul pe fiecare contract. (...) Trebuie să înțeleagă antreprenorii, mai ales ăștia care se consideră mari beneficiari de contracte și nu li se poate întâmpla nimic: dacă nu-și îndeplinesc obligațiile contractuale, pleacă acasă nu mai pupă nicio lucrare în România”, a mai spus premierul.