Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru decorarea post-mortem cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler jurnalistului Mihai Creangă, care a murit în seara de Crăciun, la vârsta de 77 de ani.

Mihai CreangaFoto: Romania Libera

„În semn de recunoștință şi apreciere pentru contribuția esențială adusă la apărarea libertăţii presei şi la promovarea principiilor democrației, precum şi pentru abnegația cu care s-a opus abuzurilor regimului comunist, Președintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Național «Pentru Merit» în grad de Cavaler ziaristului Mihai Creangă”, informează Administrația Prezidențială.

Mihai Creangă, în vârstă de 77 de ani, a murit în ziua de Crăciun. El a fost redactor-șef la „România Liberă” și unul dintre jurnaliștii care s-au opus dictaturii comuniste. În 1989, acesta a stat în arestul Securității mai bine de trei luni, pentru că a făcut parte dintr-un grup de disidenți ce a scos un ziar clandestin ce s-a opus regimului lui Ceaușescu.

„A murit ziaristul Mihai Creangă. În zi Sfântă, de Crăciun, a urcat la cele veșnice. Dumnezeu să îl odihnească! Mihai Creangă este cel care alături de tatăl meu, ziaristul Anton Uncu, de ziaristul Petre Mihai Bacanu, de Ștefan Niculescu Maier și de tipograful Alexandru Chivoiu a făcut parte dintr-un grup de disidenți grupul «Acțiunea R» (Acțiunea România) care prin puterea condeiului și a unui ziar clandestin s-a opus dictaturii comuniste și ceaușiste. Au fost toți arestați și condamnați la închisoare, decembrie 1989 fiind momentul eliberării acestora. Dintre toți, doar Ștefan Niculescu Maier și Petre Mihai Bacanu mai sunt în viață!”, a fost anunțul făcut pe Facebook de Daniel Uncu, fiul ziaristului Anton Uncu.