VIDEO Predoiu a propus, în ședința de Guvern, desființarea secției speciale. Orban: ”Mi se pare o propunere corectă” / Executivul a adoptat memorandumul propus de MJ

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 27 decembrie 2019, 15:43 Actualitate | Esenţial


Sedinta Guvern Orban
Foto: Guvernul Romaniei
Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, Memorandumul înaintat de Ministerul Justiţiei prin care se propune desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Adoptarea acestui Memorandum nu înseamnă că Guvernul desfiinţează SIIJ, ci că îşi asumă ca poziţie oficială soluţia propusă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Următorul pas va fi elaborarea de către Guvern a unui proiect de lege pe acest subiect pe care îl va înainta Parlamentului pentru dezbatere, au precizat, pentru Agerpres, surse guvernamentale.

UPDATE 20.26 Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, vorbește despre Secția Specială, explicând că a fost criticată de mulți magistrați și de partenerii europeni, inclusiv de GRECO, MCV și Comisia de la Veneția. Propunerea Ministerului Justiției este, astfel, de desființare a SIIJ. ”Mi se pare o propunere corectă”, i-a răspuns Orban lui Predoiu, adăugând că măsura este și în programul de guvernare.


UPDATE 08.16 ”Mi se pare o zi normală, la o oră normală” a spus Orban și la debutul ședinței, despre faptul că are loc în seara zilei de 27 decembrie. ” Chiar dacă am dat liber pe 27 decembrie și 3 ianuarie nu ne privește pe noi lucrul acesta”.

În ședința ce va avea loc pe 30 decembrie, a explicat Orban, vor fi discutate toate hotărârile de guven de funcționare și organizare a ministerelor: ”Trebuie să intrăm în noul an cu toate organigramele de funcționare a Guvernului.

UPDATE 20.07 ”Avem o legislație ciudată: trebuie tot felul de prorogări la sfârșit de an”, a spus Orban despre agenda ședinței de Guvern, înainte de începutul acesteia. Premierul a declarat că, de asemenea se va pregăti acțiunea de auditare a agențiilor și autorităților, în vederea optimizării și restructurării acestora. Întrebat de ce ședința are loc în a treia zi de Crăciun, Orban a răspuns: ”Sunt mulți care lucrează. Și noi lucrăm”

În ședința din 6 decembrie a Cabinetului Orban a fost discutat prima oară memorandumul în care ministrul Justiției Cătălin Predoiu prezintă evaluarea privind organizarea și funcționarea SIIJ, potrivit Mediafax.

Memorandumul transmis Guvernului de către Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, reia argumentele GRECO, organizație care a concluzionat că „recomandarea referitoare la abandonarea creării noii secții speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție nu a fost implementată de România.

Documentul amintește și de criticile aduse de comisia de la Veneția care a recomandat României „să reconsidere stabilirea unei structuri separate de parchet pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători și procurori; recurgerea la procurori specializați, însoțită de garanții procesuale efective, ar putea apărea ca o soluție alternativă mai potrivită”.

De asemenea, memorandumul este argumentat și prin concluziile raportului MCV.

Concluziile din MCV au fost că modificările legate de accelerarea înființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție și extinderea competenței sale au alimentat și mai mult sursele de îngrijorare și lipsa de încredere în aceste modificări. În special, unele dintre modificările propuse ale legilor păreau să servească intereselor anumitor persoane.

„Văzând recomandările cuprinse în documentele europene menționate, dispozițiile legale care reglementează funcționarea și organizarea SIIJ, precum și modul concret în care a funcționat Secția de la înființare până în prezent, propunem ca poziția Ministerului Justiției în raporturile cu autoritățile și instituțiile publice, respectiv cu instituțiile Uniunii Europene sau internaționale pe această temă să fie în sensul susținerii uneia din următoarele soluții (care să fie dezbătute/adoptate în cadrul procedurilor parlamentare derulate cu privire la propunerile legislative aflate pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate): desființarea SIIJ ori, după caz, regândirea radicală a modului de funcționare și organizare a acesteia”, mai arată documentul.

Trei ordonanțe de urgență, la ședința de vineri a Executivului

Guvernul va mai avea în discuție, vineri, un proiect de ordonanță de urgență pentru completarea unui articol din OUG 84/2003 pentru înfiinţarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A prin reorganizarea Regiei Autonome „Administraţia Naţională a Drumurilor din România”.

Conform proiectului de act normativ, este introdus un alineat în OUG 84/2003, prin care CNAIR poate încheia contracte de concesiune de lucrări și de concesiune de servicii pe terenurile care sunt în proprietarea publică a statului.

„C.N.A.I.R. poate încheia, în condițiile legii, contracte de concesiune de lucrări și de concesiune de servicii pe terenurile proprietate publică a statului, prevăzute la art. 3 alin. (1) (C.N.A.I.R. deţine în proprietate bunuri imobile şi mobile - n.r.), destinate spaţiilor de servicii situate de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor expres pentru asigurarea de servicii necesare desfăşurării traficului rutier, precum şi a altor activităţi economice”, potrivit proiectului de OUG.

Un alt proiect de ordonanță de urgență vizează prorogarea termenului pentru înființarea Inspectoratului de Stat pentru Control în Transportul Rutier prevăzut în legea care modifică ordonanța Guvernului 26/2011. Astfel, termenul este amânat până la 1 ianuarie 2021.

Al treilea proiect de ordonanță de urgență completarea art. 201 din Legea educaţiei naţionale 1/2011, care face referire la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”.

Conform propunerii de act normativ, este introdus un nou alineat la articolul din Legea educației care prevede că studenții la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, înmatriculați la programe de licență, master și postuniversitare pentru nevoile SRI și altor autorități publice cu atribuții în domeniul securității naționale nu sunt obligați să se înregistreze în Registrul Matricol Unic al Universităților din România (RMUR).

„(1²) Fac excepţie de la obligativitatea înregistrării în RMUR, prevăzut la alin. (1): a) studenţii Academiei Naţionale de Informaţii «Mihai Viteazul» înmatriculaţi la programe de licenţă, master şi postuniversitare pentru nevoile Serviciului Român de Informaţii şi pentru alte autorităţi publice cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale;

b) cetăţenii străini pregătiţi în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii «Mihai Viteazul» pe bază de protocoale încheiate în acest scop între Serviciul Român de Informaţii şi organe similare de informaţii ale statelor de care aparţin aceştia, în condiţiile legii”, arată proiectul OUG înscris pe ordinea de zi a reuniunii de vineri a Executivului.

Potrivit Legii educației în vigoare, RMUR este o bază de date electronică în care sunt înregistraţi toţi studenţii din România din universităţile de stat sau particulare acreditate ori autorizate să funcţioneze provizoriu, precum şi studenţii-doctoranzi din Academia Română.

„Registrele matricole ale universităţilor şi al Academiei Române devin parte a RMUR, asigurându-se un control riguros al diplomelor”, mai prevede legea.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10589 vizualizari

 • +34 (40 voturi)    
  Trebuie făcut ceva ca și „justițiarii” să răspundă (Vineri, 27 decembrie 2019, 15:59)

  prec [utilizator]

  Musai să fie stabilite și termene pentru procese, niște criterii după care să poată fi trași la răspundere. Nu se mai poate ca ăștia să fie mai presus de lege.
  • +1 (27 voturi)    
   tandarica...tandarica (Vineri, 27 decembrie 2019, 21:19)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui prec

   oare cine a produs un cod penal, asumat si plin de exceptii de neconstitutionalitate.....si DA...DA....acum vrem sluj complet....fara nici o raspundere....vrem sa furam totul....pe pensii speciale....fara numar....mumu la fraieri !
  • -7 (25 voturi)    
   Predoiu, fa-te ca lucrezi (Vineri, 27 decembrie 2019, 23:02)

   Calin II [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Predoiu, fa-te ca lucrezi !
   O noua metoda de tergiversare.
   Nu se pune problema ca infractiunile magistratilor sa ramana nepedepsite, ci sa nu mai fie judecate de Sectia Speciala, aflata in slujba mafiei psd.
   Sectia Speciala a fost infiintata cu scopul de a-i teroriza pe magistratii corecti, cinstiti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, care i-au trimis in judecata si i-au condamnat pe infractorii din mafia psd, in paralel cu acoperitea magistratilor mafiei psd, care ii achita pe infractorii din mafie, in ciuda probelor zdrobitoare, prezentate de procurori.
   In justitie nu s-au comis abuzuri impotriva oamenilor cinstiti, ci au fost achitati infractori din mafia psd, de catre judecatorii corupti.
   Niciun nevinovat nu a fost trimis in judecata si, cu atat mai mult, nu a fost condamnat.
   Achitari s-au produs doar pentru ca :
   – infractorii de la CCR au decis, in mod aberant si criminal, ca probele obtinute cu ajutorul Serviciilor Secrete ale tarii sa fie eliminate
   – infractorii din parlament au dezincriminat, in mod aberant si criminal, anumite fapte penale
   – judecatori corupti, aflati in solda mafiei psd, au ignorat probele beton, prezentate de procurori
   – infractorii de la Sectia Speciala au retras anumite recursuri
   • -5 (13 voturi)    
    Uneori, ca sa fii bun trebuie sa fii "rau" (Sâmbătă, 28 decembrie 2019, 6:44)

    valll [utilizator] i-a raspuns lui Calin II

    Felicitari pentru acest comentariu si pentru titlul lui.
    Si mie mi se pare ca Predoiu nu este foarte dedicat misiunii pe care si-a luat-o acest guvern, ca vrea mai curand sa nu-si supere colegii de breasla.
    Desfiintarea SS este doar una dintre masurile pe care un ministru hotarat sa vindece justitia trebuie sa le ia. Fara a lua si masuri care sa-i oblige pe magistrati sa fie corecti, chiar daca unora nu le-ar placea, vindecarea nu va avea loc.
    Cateodata, ca sa fii bun trebuie sa fii rau.
  • +12 (12 voturi)    
   Corect (Sâmbătă, 28 decembrie 2019, 6:21)

   valll [utilizator] i-a raspuns lui prec

   O lege serioasa pentru raspunderea magistratilor, fiindca se vede de la o posta ca este necesara.
   Prea multe procese cu solutii aberante prea multe crime impotriva natiunii se prescriu cu concursul unor magistrati.
 • -17 (55 voturi)    
  noaptea ca hotii (Vineri, 27 decembrie 2019, 16:08)

  cucuveauamov [utilizator]

  unde sunt tefelistii din piata victoriei, aparatorii principiilor? bleah ...
  • +10 (42 voturi)    
   huh (Vineri, 27 decembrie 2019, 17:40)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Ce-ai patit katiusa, ai facut gargara cu votca si te-a loat de la lingurea? Cauta-te la un doctor "bleah" ca ratezi Craciunul de pe 6 a-ntaia.
  • 0 (6 voturi)    
   Scrie la oficina Sputnik ca Te Au Premiat ! (Sâmbătă, 28 decembrie 2019, 11:18)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   As a e breh ? Personalitatea anului propagandei URSS ?
  • 0 (4 voturi)    
   De ce (Sâmbătă, 28 decembrie 2019, 12:29)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   ca hotii,ma,ca astia nu furara nimic...
  • -1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 28 decembrie 2019, 15:28)

   [anonim] i-a raspuns lui cucuveauamov

 • -12 (42 voturi)    
  Solutia (Vineri, 27 decembrie 2019, 19:58)

  Matzuleanu [utilizator]

  Cine nu a apucat sa emiigreze, ar fi bine sa se grabesca!
  Republica procurorilir PNL-PDL deja se regrupeaza.

  ULTIMUL SA STINGA LUMINA !

  TRAIASCA DIASPORA ....!
  • +12 (30 voturi)    
   Hoții nu pleacă.Adică pesediștii. (Vineri, 27 decembrie 2019, 20:58)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Matzuleanu

   Cum nu pleacă câinele de la măcelărie.
  • -1 (25 voturi)    
   Procurorii si-au facut corect datoria (Vineri, 27 decembrie 2019, 23:06)

   Calin II [utilizator] i-a raspuns lui Matzuleanu

   Nu exista nicio republica a procurorilor.
   Procurorii si-au facut corect datoria : au cules probe, au verificat probele, iar daca s-au dovedit solide, i-au trimis pe infractori in judecata.
   Nu se pune problema ca infractiunile magistratilor sa ramana nepedepsite, ci sa nu mai fie judecate de Sectia Speciala, aflata in slujba mafiei psd.
   Sectia Speciala a fost infiintata cu scopul de a-i teroriza pe magistratii corecti, cinstiti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, care i-au trimis in judecata si i-au condamnat pe infractorii din mafia psd, in paralel cu acoperitea magistratilor mafiei psd, care ii achita pe infractorii din mafie, in ciuda probelor zdrobitoare, prezentate de procurori.
   In justitie nu s-au comis abuzuri impotriva oamenilor cinstiti, ci au fost achitati infractori din mafia psd, de catre judecatorii corupti.
   Niciun nevinovat nu a fost trimis in judecata si, cu atat mai mult, nu a fost condamnat.
   Achitari s-au produs doar pentru ca :
   – infractorii de la CCR au decis, in mod aberant si criminal, ca probele obtinute cu ajutorul Serviciilor Secrete ale tarii sa fie eliminate
   – infractorii din parlament au dezincriminat, in mod aberant si criminal, anumite fapte penale
   – judecatori corupti, aflati in solda mafiei psd, au ignorat probele beton, prezentate de procurori
   – infractorii de la Sectia Speciala au retras anumite recursuri
 • +6 (24 voturi)    
  Halal (Vineri, 27 decembrie 2019, 22:06)

  AMDATi [utilizator]

  "a fost criticată de mulți magistrați și de partenerii europeni".
  Adica, daca nu era criticata, o pastrau? Adica ei nu pot gandi, trebuie sa le zica strainii ce e bine si ce nu?
 • +7 (21 voturi)    
  A buzurile trebie pedepstite (Vineri, 27 decembrie 2019, 23:00)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Gunoiul Stan si gunoiul Florea TREBUIE SA RASPUNDA PENTRU TICALOSIA LOR de magistrati corupti si slugi politice. NU E DE ADMIS CA JUSTITIA SA FIE mânjita de asemenea gunoiae
 • +5 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 28 decembrie 2019, 2:48)

  [anonim]

 • -3 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 28 decembrie 2019, 2:52)

  [anonim]

 • +4 (12 voturi)    
  Va interveni presedintele? (Sâmbătă, 28 decembrie 2019, 8:08)

  hotnewsfil [utilizator]

  Predoiu punctează că CCR s-a pronunțat la compatibilitatea cu Constituția și nu la partea de funcționalitatea Secției, „care e în afara jurisdicției CCR”.
  Predoiu vrea sa spuna ca CCR este de acord cu existenta SIIJ dar nu este de acord cu functionarea acesteia?.
  Este de asteptat ca preseditele KWIohannis, presedintele de facto al PNL si al tot ce se decide in Palatul Victoria, precum si initiatorul referendumului prin care poporul a decis ca se interzice politicienilor sa emita OUG referitoare la justitie, cerand ca politicienii sa nu se amestece in activitatea justitiei, deci, presedintele va da lui Orban peste mana (ii va ordona sa renunte la propunerea de desfiintarea SIIJ).
 • 0 (8 voturi)    
  Saracii liberali, de-aici li se va trage, (Sâmbătă, 28 decembrie 2019, 9:47)

  xrogo [utilizator]

  ALDE le-a spus raspicat, pana la SIIJ!
  • +1 (9 voturi)    
   ALDE are o problema Locala cu Nea Chitoiu (Sâmbătă, 28 decembrie 2019, 11:09)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Asta problema trebe rezolvata, Shica Mandolina si restul vor guverna pana anul viitor fara probleme !
   De Anticipate Nu va fi vorba desi personal mi as dori !
   De primari in doua tururi nu va fi vorba , desi mi as dori !
   P$D a primit Semnal Clar de la Electorat ca MAX 15 % primeste la TOATE alegerile din 2020

   Oponentii P$D se lupta pentru cote de electorat, acum depinde de userre cati Bulaii mai are in Ograda pentru a nu alunga pe toata lumea la penel€

   Mircica
   Prevad ca Antena trei va avea audienta cat OTV inainte de a fi inchis, te mai duci odata la PRO TV ? Asta ca nu mai e Sarbu acolo
   • 0 (0 voturi)    
    Ha, ha, (Duminică, 29 decembrie 2019, 9:54)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    ha!!!
 • +3 (7 voturi)    
  Va propun (Sâmbătă, 28 decembrie 2019, 12:16)

  Mironescu Valeriu [anonim]

  sa urmarim ce se va intampla in urma achitarii "lotului Tandarei", chestiune in afara politicului si in posibilitate clara de comparare cu solutiile din Marea Britanie. Daca "profesionismul" procuroarei care a instrumentat cazul va fi "apreciat" la adevarata valoare si se vor lua masurile care se impun, inseamna ca nu este nevoie de Sectia speciala. Dar daca lucrurile vor ramane "nemiscate" inseamna ca existenta Sectiei este pe deplin justificata.
  • -1 (7 voturi)    
   A existat secția specială. (Sâmbătă, 28 decembrie 2019, 12:41)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Mironescu Valeriu

   Și nu a făcut nimic în cazul Țăndărei.Secția specială a fost preocupată de blocarea dosarelor unor infractori politici,mari mahări în PSD și ALDE.
 • +2 (2 voturi)    
  Sa desfiinteze si DNA si DIICOT, atunci (Sâmbătă, 28 decembrie 2019, 19:29)

  vudejea [utilizator]

  Ca sa se cerceteze singuri pe sine, , procurorii..Daca un jurnalist e interesat de un dosar mai "ciudat"decat Tandarei, un dosar ce o sa arunce la gunoi procurorii in Romania si o sa justifice orice,impotriva lor, inclusiv faptul ca lumea politica nu o sa mai deschida vorba despre desfiintarea SIIJ, atunci sa-mi scrie aici,,.Fara legatura cu acest dosar, sa-mi scrie si daca cineva e interesat de fapte penale savarsite de membrii CSM..Aceasta o sa puna in capul CSM miile de magistrati care au invatat onest pentru promovare...Membrii CSM fraudeaza efectiv exameenele, probabil pentru bani. \Concret, disimulat sub "promovare pe post" unde sunt 2-3 candidati pe un loc si se promoveaza cu nota 7, CSM promoveaza pe loc pe cei care pltesc bine ( la promovarea pe loc sunt zeci de candidati pe un loc si se pica cu nota 9,85 ) ..Dar vor sa desfiinteze SIIJ..Aveti voi idee ca actiunea disciplinara trebuie exercitata in toate cazurile in 2 ani si ca nu pot sa fie sanctionati disciplinar daca exista cai de atac la incalcarea legalitatii de catre procurori..In cursul cauzelor pendinte nu poate sa fie exercitata actiunea disciplinara (Decizie CCR)..La actele procurorilor exista intodeauna cai de atac, astfel ca procurorii nu pot sa fie niciodata sanctionati disciplinar pentru incalcarea legalitatii in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu !!! Cineva are interesul sa mentina justitia in promiscuitate...O justitie puternica da un stat puternic..Parca as vrea sa vad cum explica CSM-ul, public, disimularea concursurilor de promovare si cum explica si prescrierea raspunderii penale in cursul urmaririi penale , in conditiile in care faptele au fost sesizate imediat dupa savrsirea lor.
 • 0 (0 voturi)    
  Panem et circensis (Duminică, 29 decembrie 2019, 15:14)

  Cactus Jack [utilizator]

  Citim, citim, da-mi din cap, apar articole critice la monstrii psd.iste si ce urmeaza....???? Mai nimic, marlanii ceausiste au ramas in functii de conducere ori cu pensii speciale, beizadelele lor au preluat saunelele din fata in functiile publice, au pus mana pe niste averi colosale, adica traiesc mai bine ca in epoca comunista. :) DNA incearca sa-i mai franeze, dar ei gasesc antidot si acestor incercari. Se infiinteaza sectii speciale care verifica DNA-ul, iar dc Orban incearca sa-l desfinteze, latraul nr 1 PSD Ciolacu, il critica vehement fara sa roseasca.
  Vorba vine, cainii latra, iar caravana isi urmeaza linistit drumul.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by