​​Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene, transmite „o scrisoare de dragoste” britanicilor, publicată în The Guardianși în care care susține că Regatul Unit a fost afectat inutil de Brexit și va fi binevenit să se întoarcă în UE.

TimmermansFoto: Comisia Europeana

„Sincer să fiu, m-a durut mult atunci când aţi decis să plecaţi", scrie Timmermans, precizând că este „în continuare trist că unul dintre membrii familiei noastre vrea să rupă legăturile”.

„Dar în acelaşi timp, mă consolează gândul că legăturile de familie nu pot fi niciodată cu adevărat rupte. Noi nu plecăm nicăieri, iar voi veţi fi întotdeauna bineveniţi dacă decideţi să vă întoarceţi", a scris Frans Timmermans.

Vicepreședintele Comisiei Europene spune că s-a îndrăgostit de Marea Britanie și poporul său în vremea în care studia la o școală britanică din Roma. „Te cunosc acum. Si te iubesc. Pentru cine ești și ce mi-ai dat. Sunt ca un fost iubit”, scrie el în textul publicat în Guardian.

„Aţi decis să plecaţi. Mi se rupe inima, dar respect această decizie. Aţi avut sentimente contradictorii în legătură cu asta, aşa cum întotdeauna aţi avut sentimente contradictorii faţă de UE. Mi-ar fi plăcut să fi continuat cu această atitudine, v-a fost de folos şi ne-a ţinut pe toţi în formă. Trebuia să forţaţi lucrurile? Absolut deloc. Dar aţi făcut-o. Şi ceea ce este şi mai trist e faptul că vă afectează şi pe voi. Pentru că sentimentele contradictorii nu vor dispărea, chiar şi după ce veţi fi plecat. Iar pe parcursul acestui proces aţi suferit inutil şi la fel şi noi ceilalţi. Şi mă tem că va urma şi mai multă suferinţă după 31 ianuarie 2020”, a mai scris Timmermans.

Deputații britanici și-au dat pe 20 decembrie acordul inițial asupra acordului Brexit al premierului Boris Johnson, care pavează calea pentru ieșirea Regatului Unite din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie.

După trei ani de criză și blocaje după referendumul din 2016, liderul conservator a câștigat alegerile din 12 decembrie, ceea ce a deschis calea spre îndeplinirea promisiunii de a implementa Brexit, aprobat cu 52% de către britanici în iunie 2016.

„Suntem cu un pas mai aproape de Brexit”, a scris Boris Johnson pe Twitter.

După acest vot, textul trebuie să fie obiectul dezbaterilor detaliate începând cu 7 ianuarie, iar guvernul speră ca adoptarea finală să fie făcută pe 9 ianuarie.

Odată ce Regina aprobă, nu mai rămâne decât ca Parlamentul European să îl ratifice astfel încât Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, după 47 de ani de viață comună și un divorț amânat de trei ori.