Ambasada Chinei în România îl acuză pe Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la București, că a „ponegrit” fără temei tehnologia chineză 5G și sfătuiește Statele Unite să renunțe la „mentalitate învechită de război rece”, potrivit Mediafax.

„Ambasadorul SUA a ponegrit tehnologia chineză 5G fără temei și ne opunem ferm acestui lucru. De mult timp SUA și-a dat toată osteneala să exagereze problemele de securitate ale tehnologiei chineze 5G, dar până în prezent, SUA n-a putut furniza nici o dovadă despre acest așa-numit «risc de securitate». Abuzul puterii de stat și oprimarea întreprinderilor din alte țări prin intermediul mijloacelor politice sunt rușinoase și nu se potrivesc cu statutul de mare putere al SUA”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei la București.

Reacția vine în contextul unei afirmații făcute de ambasadorul SUA în România Adrian Zuckerman, vineri la Timișoara unde a fost dezvelită placa de bronz trimisă de președintele Donald Trump, cu ocazia comemorării a 30 de ani de la Revoluția română.

Diplomatul american a precizat, într-un discurs vineri la Timișoara, că este „straniu” să mai fie discuții cu „chinezii comuniști” privind tehnologia 5G.

„Din păcate, mai rămân lucruri de făcut, sunt o mulţime de influenţe maligne, care vin de la vecinii din nord, influenţe negative care vin de la chinezii comunişti. Acum, la 30 de ani de când au căzut comuniştii, e cam straniu să avem discuţii pe teme precum 5G cu chinezii comunişti. Îmi pare rău că se întâmplă aşa ceva, dar trebuie să mergem înainte şi să ţinem minte tot timpul demnitatea şi libertatea omului”, a declarat Zuckerman, citat de presa locală.