Ministerul Justiţiei a publicat, marți, lista candidaților care s-au înscris în cursa pentru desemnarea procurorilor-şefi ai Parchetului General, Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Ministerul PublicFoto: Ministerul Public

Astfel, potrivit listei publicate de MJ, pentru funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ - Parchetul General) candidează opt magistrați: Daniel Horodniceanu, Răzvan Horațiu Radu, Laura Oprean, Gabriela Scutea, Ionel Corbu, Florin-Daniel Cășuneanu, Pompiliu-Marian Drilea-Marga și Sorin Săndel Vasilache.

Aceștia vor susține interviurile în zilele de 14 și 15 ianuarie 2020.

Pentru funcția de procuror-șef al DNA au intrat în cursă cinci candidați: Mariana Alexandru, Călin Nistor, Camelia Elena Grecu, Crin-Nicu Bologa și Ionuț Botnaru.

Ei vor susține interviurile la Ministerul Justiției în data de 16 ianuarie 2020.

Iar la DIICOT, în concursul pentru ocuparea funcției de procuror-șef s-au înscris tot cinci candidați, și anume: Daniel Horodniceanu, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea, Ioana Bogdana Albani și Teodor Niță.

Aceștia vor susține interviurile în ziua de 17 ianuarie 2020.

****

Pe 2 decembrie, Ministerul Justiţiei anunța că a declanşat procedura de selecţie pentru propunerea de numire a procurorilor-şefi ai Parchetului General, DNA şi DIICOT.

„Ministerul Justiţiei organizează, în perioada 2 decembrie - 22 ianuarie 2020, la sediul său din Bucureşti, strada Apolodor, numărul 17, sectorul 5, selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcţiile vacante de conducere, respectiv: procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism”, se preciza în anunţul publicat pe pagina de internet a ministerului.

Conform calendarului, candidaţii şi-au putut depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă până pe 23 decembrie inclusiv.

Cererile de participare la selecţie vor fi însoţite de dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime, un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, un curriculum vitae, minim 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea în ultimii cinci ani, ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale a procurorului participant la selecţie şi orice alte înscrisuri relevante.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei la data de 24 decembrie, urmând ca, în perioada 14-17 ianuarie 2020, candidaţii selectaţi să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei.

Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe 21 ianuarie 2020.

„Propunerile ministrului Justiţiei vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerea preşedintelui României în vederea numirii în funcţia de conducere. Calendarul aprobat va putea suferi modificări în funcţie de numărul procurorilor înscrişi”, se menţionează în anunţ.