EXCLUSIV Frații Micula și-au retras acțiunea de poprire a banilor Romatsa / Orban: Este o urmare a deciziei Guvernului de a achita titlul executoriu. Romatsa e salvată

de Clarice Dinu     HotNews.ro
Marţi, 24 decembrie 2019, 11:29 Actualitate | Esenţial


Romatsa
Foto: Stirile ProTV
Frații Micula și-au retras prin executor acțiunea de poprire a banilor în cazul Romatsa, ca urmare a achitării de către Guvernul României a titlului executoriu în acest caz, a declarat pentru HotNews.ro premierul Ludovic Orban.

În urma achitării de către statul român a titlului executoriu, Viorel Micula și-a retras, prin executor, acțiunea de poprire a banilor. Judecătorul a dispus ridicarea popririi Eurocontrol care viza toți banii. Romatsa este salvată”, a declarat Ludovic Orban, pentru HotNews.ro.

Decizia instanței de la Belgia a fost pronunțată astăzi.

Decizia luată de urgență în guvern

În sedința de guvern din 13 decembrie, bugetul MFP a fost suplimentat, printr-o HG, cu suma de 912,5 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului: ”Aceste fonduri vor fi utilizate pentru efectuarea plății, în cursul zilei de astăzi, a titlului executoriu în România în hotărârea arbitrală din dosarul arbitral nr. ARB/05/20 , pronunțată de Curtea de Arbitraj Internațională a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții. (Cauza Micula)”.

”Am luat clar decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în România. Am introdus pe ordinea de zi un memorandum și o hotărâre de Guvern pentru a suplimenta bugetul Ministerului Finanțelor cu suma care trebuie plătită în mod obligatoriu prin titlul executoriu, din Fondul de Rezervă”, a spus, la vremea respectivă, premierul în contextul în care frații Micula au câștigat un proces împotriva statului român și au obținut blocarea conturilor companiei de control a traficului aerian.

Romatsa se afla în pericol de a nu mai putea efectua serviciile de navigație aeriană din cauza problemelor financiare, a explicat premierul. ”Situatia în care ne găsim este extrem de gravă”, a spus Ludovic Orban. ”Conditiile de acordare a licenței sunt foarte stricte, stabilite la nivel european”, a declarat premierul, explicând că una dintre aceste condiții este cea a sustenabilității financiare.

”Pe 24 decembrie e termen de judecată și, dacă se menține decizia instanței, există risc major ca Romatsa să nu își mai poată păstra certificatul de furnizor de servicii. Romatsa dirijează traficul aerian acordând servicii pentru peste 1 milion de zboruri anual, iar ieșirea din funcțiune, adică pierderea certificatului, creează o problemă la nivelul Europei”, declara premierul pe 13 decembrie.

Informații de context

Conturile Romatsa au fost poprite după ce frații Ioan și Viorel Micula, investitori suedezi, au câștigat un proces împotriva statului român. Datoria este de aproape 400 de milioane de euro.

Speța privește un șir de procese în care statul român a fost acționat în instanțe internaționale de către de cetăţenii suedezi Ioan şi Viorel Micula şi societăţile European Food S.A., Starmill S.R.L., Multipack S.R.L, în temeiul Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Regatul Suediei. Procesul a fost deschis în anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lânga Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice.

O instanță americană a decis în luna septembrie că statul român are de plătit 331 de milioane de dolari plus dobânzile suplimentare acumulate din noiembrie 2018 lui Ioan Micula și companiilor sale, într-o dispută legală care privește investițiile fraților Micula, cetățeni suedezi, în România. US District Court for the District of Columbia a hotărât pe 11 septembrie că deciziile Curții de Justiție Europene nu se pot aplica pentru cauze care au debutat înainte de aderarea României la Uniunea Europeană.

În vară Guvernul a discutat consecințele asupra României ce curg din hotărârea Tribunalului Uniunii Europene din 18 iunie 2019 privind litigiul fraților Ioan și Viorel Micula și companiilor acestora cu statul român, respectiv posibilitatea intrării în default. „Ar exista posibilitatea extrem de gravă a activării clauzelor de cross-default pe toate împrumuturile suverane – putând atrage astfel intrarea în default a României. De altfel, riscul de executare silită va putea apărea și în România, întrucât în dosarul de contestație la executare nr. 15755/3/2014 instanța a dispus repunerea pe rol și a acordat termen pentru 4 septembrie 2019”, arată documentul pe care ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici l-a prezentat Executivului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

42475 vizualizari

 • +10 (34 voturi)    
  DNA (Marţi, 24 decembrie 2019, 11:36)

  schumi [utilizator]

  DNA de ce nu face proprire pe toate conturile si nu institutie sechestru pe tot ce detin domnii |Micula in contul prejudiciilor din dosarele pe rol?
  • +5 (11 voturi)    
   nu au cum (Marţi, 24 decembrie 2019, 11:59)

   DSS [utilizator] i-a raspuns lui schumi

   pe ce temei ar putea sa faca asta? ar fi un abuz care ar aduce si alte despagubiri (dobanzile curg in continuare).
   Nu poti face asta decat daca constati ca s-a produs o infractiune si doar in legatura cu acea infractiune. Nu suntem in China, Rusia sau Coreea de Nord unde tatucul ordona si justitia se supune.

   Ce s-ar putea face ar fi sa fie actionata in judecata UE, care e cea care ne-a constrans sa incalcam acel tratat pe motiv ca incalca regulile comunitare. Pt ca din cauza asta a pornit acest proces, din cate imi aduc eu aminte.
   Nu e usor, dar cu niste avocati smecheri s-ar putea face ceva. Aocati + diplomatie de clasa, pt ca astfe de cazuri se rezolva de obicei cu o intelegere financiara.
   Aurescu ai cuvantul
   • -2 (14 voturi)    
    Statul plătește 191 mil. Euro?! E escrocherie. (Marţi, 24 decembrie 2019, 19:20)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui DSS

    Avem de-a face cu o escrocherie evidenta pusa la cale de Frații Micula împreună cu guvernul Orban și judecători corupți din UE care au primit semnal din Romania sa dea sentința acum deoarece banii vor fi plătiți.
    S-a intenționat sustragerea din bugetul tarii a unei mari sume de către PNL și Klaus Iohannis. Procesul intentat de frații Micula și decizia data în favoarea lor de o curte a UE reprezinta doar un pretext. Aceștia vor primi numai o mica parte din transa de 912.5 mil. lei (190.91 mil. Euro).

    Citat: "EXCLUSIV Frații Micula și-au retras acțiunea de poprire a banilor Romatsa / Orban: Este o urmare a deciziei Guvernului de a achita titlul executoriu. Romatsa e salvată

    Decizia luată de urgență în guvern

    În sedința de guvern din 13 decembrie, bugetul MFP a fost suplimentat, printr-o HG, cu suma de 912,5 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului: ”Aceste fonduri vor fi utilizate pentru efectuarea plății, în cursul zilei de astăzi, a titlului executoriu în România în hotărârea arbitrală din dosarul arbitral nr. ARB/05/20 , pronunțată de Curtea de Arbitraj Internațională a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții. (Cauza Micula)”. "
    • +2 (8 voturi)    
     912.5 mil. lei = profitul ROMATSA pe 71 ani!! (Marţi, 24 decembrie 2019, 21:08)

     simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     In viitorii 71 ani, statul Roman va dirija gratuit traficul aerian internațional (care este foarte mare, vezi flightradar24) de deasupra României.

     Profitul net al ROMATSA este de doar 12,88 mil. lei/an. Cei 912,5 mil. lei plătiți de Ludovic Orban fraților Micula reprezinta profitul ROMATSA pe 70.84 ani!!

     Statul a transformat ROMATSA, care nu are nici o vina, în companie neprofitabila pe 71 ani. Asta este un exemplu de cum partidele politice (PNL), împreuna cu privații (frații Micula) și judecători corupți de la UE, falimentează companii de stat rentabile.

     Vezi:
     https://www.economica.net/romatsa-estimeaza-un-profit-net-de-patru-ori-mai-mic-in-acest-an-de-12-88-mil-lei-cheltuielile-de-personal-mai-mari-cu-peste-7prc_169984.html
     • 0 (4 voturi)    
      Pentru tine (Miercuri, 25 decembrie 2019, 13:01)

      mimiloi [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

      si alti perduti in spatiu ca tine care vad numai bani si profituri si judecatori corupti din ue - ROMATSA ca si restul ATSA (Air Traffic Services Administration) din Europa sint companii NON PROFIT.
      Iar daca vorbim de statul roman vs miculii este o poveste foarte lunga pe care statul roman ar fi putut s-o rezolve pe cind suma revendicata era de 84 milioane de euro la jumatate din ea prin negociere dupa ce ar fi explicat Comisiei Europene in ce situatie de kakaolu se afla. Asta era in 2013 in vremea glorioasei guvernari monta. Intre timp CE a pierdut si ea un proces cu miculii fiindca nu stia toate dedesubturile afacerii iar ROMATSA a mai avut odata conturile blocate prin hotarire judecatoreasca.
      Pe pesedei i-a durut drept in freza de procesele cu miculii, dragnea fiind ocupat cu jocurile de glezna in toate contractele mari pe care le avea Romania incercind sa-si negocieze neintrarea in puscarie. Oalele sparte le platesc acum liberalii si ROMATSA care a scapat deocamdata ca prin urechile acului. Te-ai sui intr-un avion aflat in dirijarea unui controlor de trafic care nu stie daca peste o luna mai are de lucru sau va fi dat afara? Si totusi oamenii aia si-au facut treaba ca si ceilalti din suportul tehnic, meteo, administratie.
      Asa ca daca tot vorbesti de coruptie spune tare si raspicat despre dezastrul provocat cu buna stiinta de ciuma rosie pe care o servesti cu credinta.
      • 0 (4 voturi)    
       Adica, pupincureala la UE costa? (Miercuri, 25 decembrie 2019, 14:08)

       newlook [utilizator] i-a raspuns lui mimiloi

       Adica, pupincureala la UE costa? Vai, ce descoperire.

       Hai sa-ti explic cum e treaba cu Romatsa, dincolo de fetisul matale cu Dragnea:

       Romatsa NU E ROMANEASCA - retine asta. De cand cu pupincureala la ioropieni, statutul Romatsa e cam asa:
       a)- Romatsa presteaza serviciile de supraveghere-dirijare spatiu aerian
       b)- Romatsa intretine toate echipamentele si personalul necesar in proces
       c)- Operatorul aerian PLATESTE la coana UE
       d)- UE returneaza Romatsa pentru punctul b) si un mic profit. Restul profitului ramane la UE (in paranteza fie spus, de cativa ani, profitul este chiar urias, tinand cont de restrictionarea spatiului aerian ukrainean, dar in Ro tot o faramita ajunge).

       Ei, citind cele de mai sus pricepi de ce Romatsa NU e o companie romaneasca?

       Deci, VICTORIE !
       Banii din taxele tale vor fi folositi cu vioiciune de guvernul Orban ca sa "salveze" o companie care externalizeaza profitul! Matale nu uita sa-i injuri tot pe Ponta, Dragnea si pe cine mai ai pe lista!
  • +2 (4 voturi)    
   Pentru ca probabil (Marţi, 24 decembrie 2019, 12:24)

   pizbuin [utilizator] i-a raspuns lui schumi

   Nu au dovezi...
  • -5 (15 voturi)    
   N-ai inteles nici pana acum... (Marţi, 24 decembrie 2019, 12:28)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui schumi

   N-ai inteles nici pana acum ca tocmai abuzurile la care s-a dedat statul roman, inclusiv justitia, au facut ca Ro sa plateasca sute de milioane de euro IN PLUS fata de ceea ce ar fi fost normal?

   Tu crezi ca aia de afara au vreo strabatere cand aud de DNA-ul tau si de actiuni d'astea gandite cu matzele de romanas verde-taliban?

   PS: De ce nu pui postarile mele? Adevarul supara?
  • +5 (9 voturi)    
   Mai citeste (Marţi, 24 decembrie 2019, 14:52)

   yol [utilizator] i-a raspuns lui schumi

   articolul odata si minuneaza-te de ce ai scris.
   Adica statul nu-si plateste creantele si tu vrei sa vina dna-ul peste pagubit?!
   De unde ai coborat prietene?!:)
 • 0 (10 voturi)    
  "Eficacitatea" Justitiei Romanesti.... (Marţi, 24 decembrie 2019, 11:46)

  newlook [utilizator]

  "Eficacitatea" Justitiei Romanesti... a costat romanii cateva sute de milioane euro suplimentare fata de ceea ce ar fi fost corect, numai in cazul Micula. Cum au adus cazul in fata unei justitii corecte, imediat verdictele "justitiei" romanesti au fost intoarse la 180 de grade. Pe bani. Pe bani platiti de fiecare roman care (mai) plateste taxe si impozite.

  Platiti, platiti dragi romanasi, ca voi aparati "endependenta" justitiei romanesti. Va consoleaza ca l-au bagat pe Dragnea la puscarie, dupa cum am vazut in diverse comentarii.

  Da, l-au bagat la puscarie, dar tot din buzunarul vostru s-au scurs niste sute de mii de euro cu care au fost platiti procurarasii, aparatul ajutator, magistratii, etc....pe durata procesului. Din banii astia n-au fost recuperati nici cat sa le plateasca o cafea procurorilor. Victorie mareata!

  PS: nu va mai agitati cu Belina si Brazilia. Alea nu au fost decat cazuri de presa, sa va incite neuronelul inrosit de ura. Se vor cheltui alte sute de mii de dolari (ce vacante vor face unii procuresti prin Brazilia!)...daca la sfarsit va fi sau nu condamnat Dragnea, e irelevant...recuperarile vor continua sa fie ZERO.

  Sa aveti succeSURI, nu eseCE, cum zice cea care v-a fost calauza, mai #rezistilor!
 • -4 (4 voturi)    
  este o lovitura grea (Marţi, 24 decembrie 2019, 11:53)

  Dimijoarei_Obt [utilizator]

  data balaurilor crem-linezi din umbra pesedelei tembele !
 • -1 (9 voturi)    
  sa-i multumim lui Orban (Marţi, 24 decembrie 2019, 11:55)

  cucuveauamov [utilizator]

  ca a platit din buzunarul lui.
 • +10 (12 voturi)    
  cine a gresit cu Chemical Brothers ??? (Marţi, 24 decembrie 2019, 12:02)

  viziru [utilizator]

  cine a gresit cu Chemical Brothers ??? se pare ca guvernul Adrian Nastase ...... luati-l pe Bombo la DNA dar confiscati-i inainte fularul .....
  • +4 (8 voturi)    
   nu (Marţi, 24 decembrie 2019, 17:32)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui viziru

   vina este a UE, care l-a obligat pe Nastase sa nu mai acorde facilitatile pana la capat; normal ar fi sa plateasca CE
   • +2 (2 voturi)    
    De ce (Marţi, 24 decembrie 2019, 20:55)

    pizbuin [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    Sa nu le dea Nastase?!? De la Tamara...
 • +13 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 decembrie 2019, 12:11)

  [anonim]

  • +3 (7 voturi)    
   Pentru ce? (Marţi, 24 decembrie 2019, 13:13)

   pizbuin [utilizator] i-a raspuns lui

   Ca ajungea firma particulara si omul ala voia profit si fara pierderi?
   • 0 (2 voturi)    
    Esti constient de ce spui? (Marţi, 24 decembrie 2019, 20:32)

    serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui pizbuin

    Cum sa ajunga regia care controleaza traficul aerian civil firma particulara? Nu vorbim de firma de autocare.
   • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 decembrie 2019, 22:54)

    [anonim] i-a raspuns lui pizbuin

  • +2 (2 voturi)    
   Cred ca trebuia (Marţi, 24 decembrie 2019, 21:11)

   serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui

   Daca Romatsa pierdea licenta probabil ca dirijarea traficului aerian civil de pe teritoriul Romaniei se muta la centrul unic de la Bruxelles, Eurocontrol, care e gata sa preia tot traficul de deasupra EU(si care probabil in viitor o va face oricum). Ceea ce insemna ca sumele enorme care intra la bugetul RO prin Romatsa- platite de toate companiile aeriene care tranziteaza RO- mergeau la Bruxelles.
 • +12 (14 voturi)    
  Si tousi... (Marţi, 24 decembrie 2019, 14:04)

  tontu [utilizator]

  ... cine e vinovat? Banii astia s-au platit din buzunarul nostru si e important ca organele abilitate ale statului sa se sesizeze. Pentru un jurist familiarizat cu dreptul international ar fi trebui sa fie clar din start ca statul va pierde procesul, iar asta inseamna ca guvernele anterioare ar fi trebuit sa constitue provizioane. Mai mult decat atat cineva a luat o deciie gresita vis a vis de investitiile fratilor Micula, altfel nu s-ar fi ajuns la proces.
  • +3 (9 voturi)    
   da, vina este a UE (Marţi, 24 decembrie 2019, 17:33)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui tontu

   daca le dadeam in continuare favoruri ne ataca UE, daca nu le-am dat ne ataca fratii; sa plateasca UE
 • +7 (11 voturi)    
  Da (Marţi, 24 decembrie 2019, 14:32)

  Lionheart [utilizator]

  Deci Moș Crăciun există.
  Pentru unii.
 • +3 (11 voturi)    
  astia-s suedeji (Marţi, 24 decembrie 2019, 15:06)

  g.v. [utilizator]

  DNA nu o sa-i atinga nici macar cu o floare.
  DNA areca teza umplerea puscariilor.
  Romania ramane cu prejudiciul iara hotul cu banii.
  Parca asa era pana acum!
 • +15 (19 voturi)    
  Statul a platit cu banii nostri, (Marţi, 24 decembrie 2019, 15:54)

  PowerIon [utilizator]

  iar noi cumparam ca fraierii apa Izvorul Minunilor.
  Nu gasim si alta apa minerala?
 • +6 (8 voturi)    
  Fraierul de serviciu (Marţi, 24 decembrie 2019, 17:34)

  oreo [utilizator]

  Statul roman.
 • +4 (4 voturi)    
  dupa bechtel, se fura cu acte in regula (Marţi, 24 decembrie 2019, 21:03)

  Coco Whistle [utilizator]

  asa si-au trimis unii copii la studii in elvetia, si multe altele. felicitari sri ptr contributia pe care o aveti la apararea statului roman. cirdasia inseamna tradare, iar tradarea, invatati de la putin.
 • +3 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 24 decembrie 2019, 22:48)

  [anonim]

 • -2 (2 voturi)    
  Apoi... (Miercuri, 25 decembrie 2019, 11:25)

  Jolly Roger [utilizator]

  Era vorba ca vin rusii si nu putem sa le facem fata nici doua ore. Ce teama sa avem de asta cand vine un srl si ajunge sa blocheze romatsa?
  Ce poata sa ne facă un strain si nu putem sa ne facem noi?
 • +4 (4 voturi)    
  Persona non grata (Miercuri, 25 decembrie 2019, 11:40)

  Mircea11 [utilizator]

  Acesti 2 escroci de talie internationala ar trebui declarati "persona non grata" si cata vreme or trai sa nu mai calce in Romania.
 • +1 (1 vot)    
  Sunt mai multe (Miercuri, 25 decembrie 2019, 18:24)

  Kornell [utilizator]

  porcarii aici - ei au venit ca "suedezi", sa construiasca in zone "defavorizate", cu ajutor guvernamental. Ulterior UE ar fi interzisajutorul, astia au dat in judecata cu pretentii fabuloase. Adevarul este ca sprijinul acordat lor a fost putred de la inceput, ca si Bechtel. De 7 ani se tot judeca, a mai fost odata sechestru pe ROMATSA iar PSD de la putere a tot lasat lucrurile sa taraganeze in loc sa incerce o impacare, o negociere. Astia sunt juristii romani...
 • +2 (2 voturi)    
  fratii micula "suedezi " (Joi, 26 decembrie 2019, 14:23)

  bogmar [utilizator]

  Hotii astia se dau suedezi ca sa mai faca o paguba Romaniei iar istoria lor de hoti si neplatitori de taxe e veche . Desigur in Suedia li s-ar lua 3 rinduri de piei de pe cururile lor jegoase dar sint suedezi doar de forma ca sa permita suediei sa faca pe desteptii cind de fapt ei sint niste psihopati unde rasismul este la el acasa daca nu esti arian . Micula ar trebui condusi afara sa faca afaceri in suedia asta ca sa a vada cum e intr-o dictatura aberanta dar spoita pe afara . Iar institutiile Romaniei ar trebui sa se ocupe serios de hotii astia tupeisti ce se numesc acum " suedezi " si lasati sa plece de tot dar fara paralele furate din Romania . Si nu vorbiti despre democratie si civilizatie in suedia ...ar fi jignitor pt toti care stiu din viata reala cum e aici in mizeria asta de tara ipocrita si degenerata !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by