​Magistrații Curții de Apel Ploiești au decis, luni, la Adunarea Generală a Judecătorilor, să suspende și ei activitatea instanței începând de marți și până pe data de 13 ianuarie 2020, cu excepția cauzelor urgente, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit reprezentaților Curții de Apel Ploiești, decizia a fost luată „având în vedere inițiativa puterii executive, de modificare a unor prevederi legale privind pensiile de serviciu și salarizarea judecătorilor în mod intempestiv, fără o dezbatere publică adecvată şi fără consultarea într-o manieră efectivă a Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenţei justiţie şi a asociaţiilor profesionale ale magistraţilor reprezintă o încălcare gravă a independenţei puterii judecătoreşti şi al principiului constituţional al separării puterilor statului”.

De asemenea, reprezentații Curții de Apel Ploiești spun că modificarea drepturilor salariale ale personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor va afecta activitatea instanţelor şi independenţa puterii judecătoreşti, iar „magistraţii Curţii îşi declară solidaritatea cu demersurile iniţiate de aceștia pentru respectarea statutului profesional”.

„Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel Ploieşti adoptă punctul de vedere în care își manifestă totala nemulţumire față de aceste iniţiative inadecvate și solicită puterii legislative şi executive să se abţină de orice măsuri care afectează independenţa justiţiei sub aspectul condiţiilor financiare. În cazul în care se vor adopta măsurile preconizate, cu majoritate de voturi s-a decis suspendarea activității instanței”, arată Curtea de Apel Ploiești.

Activitatea este suspendată la instanța ploieșteană începând cu 24 decembrie 2019 și până pe data de 13 ianuarie 2020, cu excepția cauzelor urgente.

  • Anterior, judecătorii din cadrul Tribunalului Galați au decis suspendarea activității instanței până când Guvernul va decide să renunțe la modalitatea de aplicare și calculare a sporului pentru condiții vătămătoare, precum și la eliminarea pensiei de serviciu.O decizie similară a fost luată și la Tribunalul Prahova. Totodată, și Curtea de Apel București a anunțat că începând de luni suspendă pe termen nedeterminat activitatea instanței în cazul în care Guvernul își menține intenția de a tăia drepturile salariale ale magistraților. Excepție fac măsurile preventive.