Peste 1.000 de oameni și-au adus aminte, duminică, în stradă, de evenimentele de acum 30 ani, de focurile de armă, de speranțe și de cei care au murit pentru libertate, în cadrul unui marș de comemorare a eroilor Revoluției. Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, președintele României, Klaus Iohannis, premierul Ludov Orban, dar și mai mulți miniștri s-au alăturat evenimentului organizat de Freedom House România, Asociația „21 Decembrie 1989”, Geeks for Democracy, Inițiativa România, Rezistența, Corupția ucide. Pe clădirea Ministerului de Interne au fost proiectate numele martirilor, pentru că ”noi sărbătorim libertatea, dar ei comemorează pierderea celor dragi”, scriu organizatorii marșului, referindu-se la familiile celor care și-au pierdut în Revoluție părinții sau copiii, soții sau soțiile, frații sau surorile. Oamenii care au participat la marș au strigat ”Libertate”, dar și ”Iliescu - vinovat pentru sângele vărsat”.

Iohannis si Orban tin steagul Romaniei alaturi de oameniFoto: captura video

Cei care au vrut să fie alături de familiile celor care și-au pierdut părinții, copiii, soțiile, soții, frații și surorile, s-au adunat începând cu ora 16.00 în Piața Victoriei, iar imediat după ora 17.00 au plecat spre Piața Universității, unde au fost întâmpinați de președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban. Împreună au mers spre Piața Revoluției - Ministerul de Interne, unde au fost citite numele celor peste 1100 de Eroi ai Revoluției din 1989.

Cum s-a derulat marșul, pornit din Piața Victoriei:

19.40: Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a fost unul dintre cei care au dat citire numelor eroilor morți în timpul Revoluției din 1989.

”Ambasadorul SUA este alături de noi în această seară, la fel cum țara sa este alături de România pe drumul democratic de 30 de ani. Partener strategic, Statele Unite susțin valorile pentru care s-a ieșit în stradă în 89. Prezența Excelenței Sale aici ne onorează și ne dă speranță”, l-a prezentat actorul Mihai Călin pe Adrian Zuckerman.

”În numele meu, al președintelui Trump, al poporului american Dumnezeu să îi odihnească și să îi binecuvânteze pe eroii de la Revoluție”, a spus și Adrian Zuckerman. (Mediafax)

19.05: Revoluţionarii Nicoleta şi Cătălin Giurcanu au citit numele martirilor.

19.00:Fiul disidentului Gheorghe Ursu, Andrei Ursu, i-a înmânat o scrisoare lui Iohannis în care îi cere șefului statului să solicite ”finalizarea cu celeritate a anchetelor clasate în dosarele existente, dar și deschiderea imperativă a altora”, pentru a se afla adevărul.

18.47: Pe sediul Ministerului de Interne sunt proiectate numele celor care au murit la Revoluție.

18.40: Mulțimea, alături de șeful statului și de premier, au ajuns la Piața Revoluției. Președintele Klaus Iohannnis și premierul Ludovic Orban au depus candele la monumentul din fața Ministerului Afacerilto Interne. Alături de ei au mai aprins lumânări miniștrii Apărării și Internelor, Nicolae Ciucă și Marcel Vela.

”Acum în Piață Revoluției, citim numele celor peste 1100 de Eroi Ai Revoluției. Sã le mulțumim pentru sacrificiu. Sã încercãm sã le oferim mãcar un pic de compasiune. Și nu uitãm, insistãm sã fie gãșiți și condamnați cei vinovați pentru aceste morți!”, a scris pe Facebook Corupția Ucide.

18.30: Marșul continuă spre Piața Revoluției.

18.20: Klaus Iohannis și Ludovic Orban țin în mâini un steag imens al României.

18.15: Oamenii au ajuns în Piața Universității, unde li s-au alăturat președintele României și premierul României.

UPDATE 18.10 Oamenii continuă să meargă în marș spre Piața Universității, unde au ajuns președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban.

UPDATE 17.30: Câteva sute de persoane participă la marș. În fruntea coloanei se află un banner inscripţionat cu mesaje scandate care amintesc de evenimentele petrecute în urmă cu 30 de ani: "Noi suntem poporul/Jos cu dictatorul!", Libertate te iubim/Ori învingem ori murim!", Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă", "Soldaţi, soldaţi/Pe cine apăraţi?". (Agerpres)

UPDATE 17.15: Oamenii s-au pus în mișcare. Aproximativ 100 de persoane scandează ”Cinste lor, cinste lor, eroilor” și ”Libertate”.

UPDATE 17.00 : Potrivit agendei președintelui Klaus Iohannis, acesta va participa, de la ora 18.00, la Marșul „Memorial 22 Decembrie 1989: Suntem alături de ei!”, organizat de Freedom House România, Asociația „21 Decembrie 1989”, Geeks for Democracy, Inițiativa România, Rezistența, Corupția ucide.

Mesajul complet al organizatorilor:

Noi sărbătorim libertatea, dar ei comemorează pierderea celor dragi.

Pe 22 decembrie 1989 noi ne-am câștigat libertatea.

Dar tot pe 22 decembrie 1989, și în zilele dinainte și de după, mii de familii și-au pierdut părinții sau copiii, soții sau soțiile, frații sau surorile.

Aceste familii au rămas fară oameni dragi pentru ca noi să avem libertate.

Aceste familii aprind o candelă an de an pentru cei care au plecat pe un drum fără întoarcere.

Sunt copii ajunși astăzi, după 30 de ani, la vârsta la care părinții lor au murit.

Sunt părinți în vârstă acum care în toți acești 30 de ani au trăit cu durerea în suflet, cu golul lăsat de pierderea copiilor lor.

Sunt soți sau soții care și-au crescut copiii singuri, fără sprijin.

Toți au trecut prin acești 30 de ani cu mare rană în suflet.

Care nu s-a închis niciodată, căci ei simt că nu s-a făcut dreptate.

Că nu au fost găsiți și condamnați cei vinovați de aceste morți.

Pe 22 decembrie noi, societatea, mergem să fim alături de EI.

Să le mulțumim pentru sacrificiu. Să încercăm să le oferim măcar un pic de compasiune.

Ca și anul trecut vom citi în Piața Revoluției lista celor peste 1100 de nume de Eroi ai Revoluției din 1989.

Noi trebuie să fim alături de ei!

Am ales aceasta poza pentru ca din pacate s-au strecurat si greseli, greseli pe care le-au corectat si semnalat copiii, parintii sau prietenii Eroilor Revolutiei.