Fostul premier Adrian Năstase, condamnat de două ori la închisoare cu executare pentru fapte de corupție și căruia Klaus Iohannis i-a retras decorația, acuză că ”jandarmii, sub noua conducere, permit ca Gelu Voican Voiculescu să fie atacat iar agresorul să nu fie reținut”. Totodată, acesta îl critică pe Iohannis, dar și pe tinerii ”care nu erau născuți în 1989” și care ”ne explică ce s-a întâmplat” la Revoluție, pe baza informațiilor distribuite de ONG-uri cu ”democracy” în coadă.

Adrian NastaseFoto: Facebook

”Astăzi, diversi copii, adolescenti, tineri – care nu erau născuti in 1989 – ne explică ce s-a intâmplat atunci. Pe baza informatiilor distribuite de diverse ONG-uri cu „democracy” in coadă.

Revolutia română nu mai poate fi si nu mai este apărată de cei care au participat la ea. Singurul care o apără, acum, pare a fi Iohannis. La Parlament sau la Timisoara, in Piata Universitătii, el reprezintă acum Revolutia iar jandarmii, sub noua conducere, permit ca Gelu Voican Voiculescu să fie atacat iar agresorul să nu fie retinut. Cei care cunosc istoria interbelică stiu cum s-a trecut de la violenta verbală la violenta fizică.

Aceasta pare a fi „România normală” – o tară in care obiectivul principal al presedintelui său este distrugerea unui partid ales democratic”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Gelu Voican Voiculescu a fost huiduit, îmbrâncit și lovit cu un baston în cap sâmbătă în Piața Universității, unde a venit să depună o coroană de flori.

Gelu Voican Voiculescu a fost implicat și într-un alt scandal în aceste zile, când, ca director al Institutului Revoluției, programase un concert din Piața Enescu.

Mai multe organizații civice au protestat vineri față de organizarea evenimentului din Piața George Enescu unde au murit români în decembrie 1989, susţinând că reprezintă o jignire adusă memoriei eroilor Revoluției din 1989 și urmașilor acestora și solicită anularea acestuia.

"Organizarea unui concert și nu a altui tip de eveniment comemorativ exact în ziua de 22 decembrie, într-un moment și un loc cu încărcătură solemnă deosebită nu poate fi decât un act de sfidare. Un eveniment cu muzică ușoară și populară nu poate fi, în niciun caz și sub nicio formă, acceptabil ca semn de respect pentru cei peste 1.100 de martiri ai Revoluției, pentru răniții din decembrie 1989 și pentru familiile acestora. Dimpotrivă, astfel de evenimente constituie o desacralizare a memoriei victimelor și ducerea în derizoriu a comemorării celor jertfiți pentru libertate", susțin reprezentanții organizațiilor civice: Freedom House, Forum Apulum, REZISTENȚA, Geeks For Democracy, Inițiativa România și Corupția Ucide.

Aceștia au atras atenția că "organizatorii acestui eveniment au jucat roluri-cheie în desfășurarea tragediilor din decembrie 1989 și atât Ion Iliescu, cât și Gelu Voican-Voiculescu sunt inculpați pentru crime împotriva umanității ca urmare a acestui fapt".

Gelu Voican Voiculescu a fost trimis în judecată, alături de Ion Iliescu, în dosarul Revoluției, cazul aflându-se pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). El este acuzat de infracţiuni contra umanităţii.