30 de ani după. Fata blondă care a fluturat steagul Revoluției în balconul CC-ului. Gabriela Nănuș: În naivitatea noastră, am crezut că o să fie de a doua zi ca afară / A fost un șoc îndârjirea cu care oamenii îl susțineau pe Iliescu. INTERVIU

de Ionut Baias     HotNews.ro
Duminică, 22 decembrie 2019, 5:16 Actualitate | Esenţial


Gabriela Nanus in balconul CC (foto: Paul Agarici)
Foto: Arhiva personala
Gabriela Nănuș avea doar 17 ani atunci când a ales să iasă în stradă la Revoluție. Imaginea tinerei blonde fluturând un steag tricolor, cu gaură în mijloc, pe acoperișul clădirii Comitetul Central și în balconul unde Ceaușescu și-a ținut ultimul discurs, avea să devină una definitorie pentru Revoluția română. Care a fost imboldul ei? ”Am plecat de acasă știind că e posibil să nu mă mai întorc niciodată. Mi-am luat buletinul cu mine și am pornit către totul sau nimic. Totul pentru mine însemna LIBERTATEA în toate formele ei.”

HotNews.ro: Gebriela Nănuș, care a fost imboldul pentru o adolescentă de 17 ani să iasă în stradă în acele zile fierbiți și decisive ale Revoluției? Nu ți-a fost frică?

Gabriela Nănuș: Nu mi-a fost frică deloc, ba din contră. Am plecat de acasă știind că e posibil să nu mă mai întorc niciodată. Mi-am luat buletinul cu mine și m-am îmbrăcat în hainele cele mai bune și am pornit către totul sau nimic. Totul pentru mine însemna LIBERTATEA în toate formele ei. La 17 ani, cel mai mult îmi doream să călătoresc, să văd lumea, să aflu cât mai multe despre cât mai multe locuri, dar nu se putea. Dacă Revoluția nu ar fi avut loc sau ar fi fost înăbușită, eram hotărâtă să fug din țară. Tocmai aflasem despre fuga Nadiei Comăneci peste granițe, iar acest lucru m-a motivat și mai mult.

Vorbești de libertate cu atâta pasiune! Ce știa însă un adolescent care trăia în comunism, unde totul era controlat drastic, despre libertate?

Păi, aș putea mai degrabă să vă spun care era ideea unui adolescent atunci despre lipsa de libertate: nu puteam călători în afara țării, nu aveam acces la informație, la tot ce era nou și modern, era rația la hrană, lipsa căldurii, etc.

Gabriela Nanus
Ai primit o anumită educație în familie care te-a făcut să vezi mai bine ororile regimului Ceaușescu?

Din contră. Părinții mei erau destul de fricoși. E drept că tata mai asculta seara Radio Europa Liberă, cu sonorul la minim și cu mare frică, aproape ca mai toți în acea perioadă. Era însă suficient să privești în jurul tău. A mai contat și faptul că noi aveam o casă destul de mare care ne-a fost confiscată, demolată, iar în schimb am primit în chirie un apartament meschin de două camere. ”Beneficiile” regimului erau clare.

Părinții tăi nu s-au speriat când ai hotărât să ieși în stradă, nu au încercat să te oprească?

Părinții nici nu știau unde mă duc. Aflasem de la Radio Europa Liberă că se adunaseră oameni în Piața Universității și am plecat cu o seară înainte și am dormit la o prietenă. În Piața Universității nu am reușit să ajung, fiindcă erau milițieni și armată peste tot. Apartamentul prietenei era undeva în zona Basarab și vedeam de la fereastră seara trasoarele armatei. A doua zi dimineața am plecat hotărâtă să ajung acolo. Pe drum am întâlnit însă un grup de oameni conduși de un tip energic ce avea o portavoce și care îi încuraja. Aveam să aflu mai târziu că e Dan Iosif. Urmând acel grup, am ajuns la CC.

Și ai ajuns în Piața Comitetului Central, unde era o mulțime de oameni. Ce ai simțit?

A fost pentru mine ceva uimitor să văd o manifestație fără acele portrete cu Ceaușescu și Elena, fără acele panouri, steagurile roșii și fără ca oamenii să scandeze lozincile comuniste. Țin minte că atunci când am ajuns eu eram undeva în dreptul Bibliotecii și atunci a venit primul elicopter care a aruncat peste mulțime acei fluturași cu lozinci de genul ”nu cădeți pradă manipulării imperialismului”, etc. Acum, eu nu-mi mai aduc aminte să-l fi văzut pe Ceaușescu când a ieșit cu portavocea pe balcon, eram probabil prea tensionată.

Imediat însă a venit și al doilea elicopter și atunci s-a spart bula, s-a spart rândul scutierilor sau a celor care alcătuiau cordonul de pază, iar lumea a început să se înghesuie înspre clădire. Am dat din coate și m-am strecurat și eu spre clădire. Eram hotărâtă să îl prind pe Ceaușescu și să îl strâng de gât cu mâna mea (râde), chiar dacă știam că așa ceva era greu de realizat. Am intrat în clădire, nu ne-a oprit nimeni și am început să urcăm. La fiecare etaj mă opream și băgam capul cu prudență pe holuri ca să vedem dacă e cineva și urcam mai departe. La un moment dat, când am ajuns la etajul 3 sau 4, am băgat capul, am văzut acolo un grup de scutieri înarmați cu un ofițer și m-am blocat. Doar băgam capul așa pe coridor, iar ofițerul îmi strigă ”Armata e cu voi”. M-au văzut pe mine poate fată și mai necunoscătoare, dar aveam un unchi la pompieri și cunoșteam uniformele, iar ăia doar militari nu erau.

Eram tot cu gândul la Ceaușescu, să-l prind eu, dar evident că nu l-am prins. Când am ajuns la un fel de mansardă, am găsit o magazie cu materiale de propagandă. Am ieșit sus pe acoperiș și am văzut mulțimea. Mai văzusem eu steaguri cu gaură în mijloc și atunci m-am gândit că ar fi bine să găsesc un steag și să-l flutur, ca să arăt mulțimii că am ocupat clădirea și Ceaușescu a fugit. Atunci am coborât la acea magazie, am găsit un steag tricolor, dar vroiam să îi scot stema și nu aveam cu ce. Nu am reușit nici cu dinții. Și atunci am luat la rând birourile căutând o foarfecă sau ceva de tăiat. Îmi amintesc că toate telefoanele din birourile alea sunau mereu. Sunetul ală mi-l amintesc și acum. Am găsit până la urmă o jumătate de lamă, am decupat stema și am urcat din nou pe acoperiș. Deși mi-e rău de înălțime, m-am dus cu steagul chiar pe margine, pe bordura de deasupra literelor și am fluturat steagul. Atunci mulțimea a început să strige ”Libertate, Libertate!”, iar ceea ce am simțit a fost ceva incredibil, incomparabil, ceva ce nu poți descrie în cuvinte.

La un moment dat am auzit în spatele meu un zgomot puternic și nu știam ce e. Cineva dintre cei care au intrat în clădire a găsit un pistol și a tras pe acoperiș cu el ca să îl verifice. Atunci am vrut să mă alătur mulțimii și am început să cobor. În timp ce coboram, balconul se umpluse deja, cineva de acolo m-a văzut cu steagul și mi-a zis să mă duc și eu în balcon cu ei că nu e nimeni cu steag și să îl flutur. Așa am ajuns în balcon. Am fluturat ore întregi steagul fără să simt strop de oboseală.

Gabriela Nanus in balconul CC (foto: Agerpres)
Când ai realizat că fata blondă cu steagul din balcon a devenit un simbol al Revoluției?

Sincer, fără falsă modestie, nu a fost vorba de așa ceva, nu știam că cineva mă vede ca pe un simbol, nu m-am considerat niciodată așa ceva.

Erai la televiziuni, în toate ziarele, ai apărut la televiziunile străine, chiar și pe cărți poștale din străinătate...

Chiar nu știam atunci de toate astea. Chiar nu aveam nicio poză cu mine de acolo. În lunile următoare e adevărat că mă mai opreau unii pe stradă și mă întrebau despre acea zi. Așa s-a întâmplat că m-a oprit cineva pe stradă și mi-a zis că el e fotograf, că a făcut în acea zi fotografii la CC și că are fotografii și cu mine. L-am rugat să-mi dea și mie o fotografie, avea atelierul undeva pe la sediul PNȚ, l-am așteptat la poartă și s-a întors și mi-a adus o fotografie. Era făcută de jos, din mulțime. A fost singura mea fotografie cu momentul, dar și aceea mi-a fost furată (râde).

Mai mult, ca să vedeți că nu eram un simbol, prin 97 am încercat să îmi iau certificat de revoluționar, am fost la sediul acela la Club 22 din zona Primăverii, am vorbit cu cel responsabil, un cascador mic de statură, care trebuia să își dea avizul ca eu să obțin certificat de revoluționar. Mi-a cerut fotografii și martori, iar eu nu aveam nimic. Am încercat la televiziune, era și o fotografie în Flacăra, dar nu am reușit. Abia în epoca internetului am putut găsi mai multe, m-am întâlnit cu Paul Agarici, care avea multe fotografii de la Revoluție.

Care au fost așteptările tale în acele momente, la ce prefaceri sperai în societatea românească?

La momentul respectiv se spunea că o să dureze cel puțin 10 ani ca să fie ca afară. Noi, în naivitatea noastră, ne pusesem atâtea speranțe după eliberarea de comunism, că am crezut că o să fie de a doua zi ca afară. Ușor, ușor am realizat că lucrurile nu stau chiar așa.

Și a venit FSN-ul...

Pentru mine, Iliescu a fost prima mare frustrare. A fost un șoc îndârjirea cu care oamenii îl susțineau pe Iliescu, printre ei fiind și părinții mei.

La 30 de ani de la Revoluție, care e diferența dintre România visată atunci și cea de azi? E România de azi aceea pentru care ai ieșit în stradă?

În mod cert e România pentru care am ieșit în stradă și nu regret nimic! România e pe drumul cel bun, chiar dacă ne-au fost furați cel puțin 20 de ani de către Iliescu și gașca sa. România de azi îmi oferă libertatea pe care mi-am dorit-o, posibilitatea de a-mi alege propriul destin. Am crescut mult în mentalitate, iar suflul adus de generația anilor 90 mi se pare îmbucurător, încep să iasă la suprafață și să contribuie la o democrație mai solidă.

Un mesaj pentru aceste zile?

Vreau doar să spun încă o dată că s-a meritat acea jertfă pentru câștigarea libertății noastre! Sper ca cei care s-au născut după 1990 să înțeleagă cât de importantă e libertatea, cât de greu a fost câștigată și cât de greu îți va fi dacă o pierzi vreodată!


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

56869 vizualizari

 • -18 (26 voturi)    
  Revolutiile sunt frumoase (Duminică, 22 decembrie 2019, 8:17)

  Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator]

  Insa risti sa incasezi un glont care de fapt nici macar nu iti este destinat tie...
 • -15 (27 voturi)    
  morala povestii... (Duminică, 22 decembrie 2019, 8:46)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  e nasol sa traiesti doar in bula ta.
 • +21 (29 voturi)    
  !! (Duminică, 22 decembrie 2019, 9:20)

  nash pandelica [utilizator]

  il votam pe Iliescu, il votam tot neamu'
  ca sa crape de necaz, ratiu si campeanu !
  ....................................
  asa se striga in marea manifestatie electorala, asa tzipau babe stirbe, militieni si securisti, deveniti civili, activisti speriati, toti fostii, cu neamurile lor. \ dar mai ales cei debusolati, pacaliti, care si azi voteaza scursorile feseniste.

  asa a aparut primul presh ales....democratic.
  asa a renascut secoritatea magureana.

  pe 24, in seara asta, la unspe, in reluare, un film despre adevaruri si minciuni ale lovirutiei.
 • +24 (32 voturi)    
  interviu (Duminică, 22 decembrie 2019, 9:33)

  vonamor [utilizator]

  Minunat interviu. Am participat la revol.de la Timisoara,ma regasesc total in el
 • +27 (39 voturi)    
  Bravo pentru reportaj (Duminică, 22 decembrie 2019, 9:38)

  robyzs [utilizator]

  Mi-a plăcut cum a vorbit Gabriela Nanus, a rămas același om frumos ca acum 30 de ani. Felicitări!
 • +14 (22 voturi)    
  Intrebare pentru @Mazeta (Duminică, 22 decembrie 2019, 10:05)

  un domn [utilizator]

  Unde ai fost pe 22 12 1989 ?
  • +8 (14 voturi)    
   iti zic io... (Duminică, 22 decembrie 2019, 11:17)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   .. se plimba linistit prin Piata Rosie.
  • +2 (8 voturi)    
   In dreptul tevii pustii (Duminică, 22 decembrie 2019, 13:12)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Ce-i adevarat insa, pe partea cu patul.
 • +4 (12 voturi)    
  greata (Duminică, 22 decembrie 2019, 11:03)

  dinfranta [utilizator]

  Scirboasa reactie !
 • +15 (19 voturi)    
  Respect (Duminică, 22 decembrie 2019, 11:45)

  Casargoz [utilizator]

  Respect pentru toti eroii de buna credinta ai revolutiei Romane.
 • +13 (17 voturi)    
  superb om (Duminică, 22 decembrie 2019, 11:50)

  ananstef [utilizator]

  Bravo, Gabriela, maxima pretuire!
  Si multumiri pentru interviu.
 • 0 (14 voturi)    
  Profund Inspirational va fi Steagul NATO pe (Duminică, 22 decembrie 2019, 13:53)

  un domn [utilizator]

  Kremlin !

  Deoarece Asa Este In Echilibru Istoria !

  Iar

  In locul / varful port Steag NATO va Fi Tigva Cracanatului !

  AMIN !
 • +10 (14 voturi)    
  Multumesc (Duminică, 22 decembrie 2019, 15:03)

  GicuPorodicu [utilizator]

  Nu puteai exprima mai bine in cuvinte ce am simtit toti din generatia ta in decembrie 89. In Dec 17 am fost pe podul Neptun unde s-au tras primele gloante in Timisoara( nu am certificate, nu am cerut si nici nu vreau).

  Felicitari Gabriela!
 • +2 (6 voturi)    
  Bravo! (Duminică, 22 decembrie 2019, 15:10)

  Kepler [utilizator]

  E vorba de impulsul nobil al libertatii.

  Dar pt majoritatea societatii romanesti de atunci, Iliescu s-a prezentat sau a fost prezentat ca cea mai buna alternativa atit fata de comunismul de pina atunci cit si fata de `rapacele' capitalism.
  • 0 (2 voturi)    
   rapacele capitalism? (Duminică, 22 decembrie 2019, 20:40)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui Kepler

   Pai in Romania, rapacele capitalism a fost cel rezultat din esalonul 2 PCR pastorit de Iliescu. Nu el spunea prin 2001-2004, mai terminati cu capitalsimul asta de cumetriem referindu-se la guvernarea Nastase si cei care erau in jurul ei? Cand spui rapacele capitalsim, gandul ma duce la Sebastian Ghita, Patriciu, Ion Nicolae, Vantu, Tender, Iancu, Trita Fanita, toti beneficiari de privatizari dubioase mai ales in timpul lui Iliescu si Nastase. Ai uitat de Dan Ioan Popescu sau Hrebenciuc? Mitrea? Acestia erau asa zis social-democrati. Patriciu cica era liberal;, dar in 2004 a spus ca cea mai buna alegere ar fi sa se voteze Cu PSD.
 • +3 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 22 decembrie 2019, 16:08)

  [anonim]

  • +1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 22 decembrie 2019, 16:28)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • +2 (2 voturi)    
    AI DREPTATE... (Duminică, 22 decembrie 2019, 20:44)

    minos [utilizator] i-a raspuns lui

    ...insa sa fii membru PCR in Romania nu insemna neaparat sa crezi in acele idei. De exemplu, tata a fost menbru PCR penturu ca altfel nu putea fi promovat. In realitate el era monarhist si total anti-comunist. Nu a votat niciodata cu FSN/PDSR/PSD/Iliescu.
    • -1 (1 vot)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 decembrie 2019, 11:07)

     [anonim] i-a raspuns lui minos

 • 0 (8 voturi)    
  Jegul si Siplexul (Duminică, 22 decembrie 2019, 18:28)

  dinfranta [utilizator]

  crapa fierea-n voi, nu-i asa ? Ma bucur !
  • -2 (2 voturi)    
   Iti jur (Duminică, 22 decembrie 2019, 22:11)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui dinfranta

   Ca Firea si cu mine nu avem nimic de impartit. Dar te intreb: la Otopeni, pana la urma, cine a tras in militari? Sa iti raspund? Tot niste militari, crezand ca ceilalti sunt teroristi. Si atunci te intreb: voiau sa ii omoare sau pur si simplu au incasat gloante gratuit, gloante care nu le erau destinate?
 • +3 (7 voturi)    
  Lasati-ne (Duminică, 22 decembrie 2019, 21:12)

  Bogdan V [utilizator]

  Toti care comenteaza aici, in 2019, ca Gabriela Nănuș a facut parte din inscenarea de la Revolutie si ca era mana-n-mana cu Iliescu si Kgb-istii sunt cei care au pus botul la toate minciunile din ultimii 30 de ani.

  Iar acum se dau “greu de pacalit” cu interviuri manipulatoare si ii lumineaza pe “cei mai naivi”.

  Sa nu uitam ca ei sunt cei care l-au lasat pe Iliescu sa preia puterea in 89, ei sunt cei care l-au votat cu peste 80% in mai 90, ei sunt cei care i-au aplaudat pe mineri cand au intrat in Bucuresti in iunie 90, ei sunt cei care au jucat banii familiei la Caritas, apoi la Mondragon si in 2000 la FNI ul lui Vantu, ei sunt cei care au tinut Psdul la conducere marea majoritate a celor 30 ani.

  Au luat drept in fatza toate tzepele care li s-au prezentat si acum se dau vigilenti.

  Felicitari, Gabriela Nănuș!
 • +6 (8 voturi)    
  @Simplex1 (Luni, 23 decembrie 2019, 1:05)

  paonipao [utilizator]

  Ma intreb daca tu si alti cativa postaci de pe aici sunteti cumva posedati de diavol...?!
  Pe 21 decembrie la baricada de la Dunarea (cei ce au fost acolo stiu despre ce vorbesc)au fost cateva zeci de oameni la inceput ce nu au fost chemati acolo nici de KGB nici de oamenii lui Gorbaciov (despre existenta carora am aflat ulterior)ce se aflau in Romania in acele zile!

  A doua zi in piata CC -ului (acum piata Revolutiei), apoi la televiziune au fost cateva sute de mii de oameni ce au manifestat si au strigat din toti rarunchii “Fara violenta”, “Libertate”, “Jos comunismul”, “Timisoara”, “Jos dictatura”....
  Iti spun si tie si celorlalti nemernici bolsevici ca nici acesti oameni nu au fost chemati nici de KGB - istii aflati in Romania si nici de turistii lui Gorbaciov!
  Am iesit in strada pentru Libertate....tembelule, si pentru libertatea pe care tu o ai acum sa postezi pe un site de stiri!
  Si pentru asta si-au pierdut viata aproape o mie de oameni numai in Bucuresti!
  Pentru mine personal la Timisoara incepand cu 16 decembrie si la Bucuresti in 21 si 22 decembrie chiar a fost o revolutie!

  Faptul ca pe 22 decembrie seara ...a aparut si Iliescu impreuna cu gasca de profitori neo-comunisti a facut sa avem ghinionul sa pierdem vreo 15 ani in care am innotat in democratia originala iliesciana!

  Asa ca mai nemernicule, tu poate oi fi vreun invartit (ca multi altii ce au vazut revolutia la televizor)ce oi avea si carnet de “luptator cu rol determinant in revolutia romana”...luat in vreo localitate unde nu s-a auzit ca a fost revolutie in Timisoara si Bucuresti!

  Pastrez inca steagul (cu gaura facuta de mine)luat de la ambasada Americii (atunci pe Strada Batistei )in noaptea de 21 decembrie cand alergam dinspre Inter...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by