Ana Blandiana a declarat, sâmbătă, la primirea decorației „Ordinul Meritul Cultural”, că cei 30 de ani post-comunism nu au fost liberi, pentru că au fost dominați de miciună și nu de adevărurile istoriei. Scriitoarea consideră de abia de acum încolo putem vorbi despre ”întoarcerea din infern”.

Ana Blandiana, la CotroceniFoto: Hotnews

”Cea mai mare realizare a comunismului a fost distrugerea memoriei, a fost crearea omului fără memorie, a omului nou, a omului cu creierul spălat, care nu își mai aducea aminte nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut, în felul acesta, distrugându-se memoria. Libertatea este dreptul de a nu minți, spunea Albert Camus, și în pofida faptului că astăzi se împlinesc 30 de ani de când am căpătat libertatea, prin această definiție, ultimii noștri 30 de ani, post-comunism, nu au fost niște ani liberi, pentru că au avut prioritate minciunile, nu adevărurile istoriei noastre”, a declarat Ana Blandiana, potrivit Mediafax.

Scriitoarea a mai afirmat că acest moment ar trebui considerat „început al întoarcerii din infern”, care are legătură și cu ultimele alegeri, câștigate de Klaus Iohannis.

Ana Blandiana, a primit decorație, ca președinte fondator al Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet - Ordinul Cultural în grad de Cavaler, categoria E „Patrimoniul cultural național”, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet.

Au mai fost decorate Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Asociaţia "21 decembrie 1989", Asociaţia "Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 Timişoara" şi Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni.