Românii comemorează victimele Revoluţiei din decembrie 1989, prin care a fost înlăturat regimul Nicolae Ceauşescu, dar, la 30 de ani de la evenimente, există încă un sentiment de frustrare, observă jurnalistul Paul Cozighian într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro.

22 decembrie 1989Foto: Agerpres

Românii comemorează duminică victimele revoluţiei din decembrie 1989, care a înlăturat dictatura lui Nicolae Ceauşescu, dar nu a reuşit să întoarcă în mod complet pagina sistemului comunist, notează jurnalistul Paul Cozighian, într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro sub titlul "România comemorează căderea lui Ceauşescu", potrivit Mediafax.

Procesul revoluţiei române tocmai a început cu dificultate

Revoluţia română a durat cinci zile în Timişoara şi 30 de ore în Bucureşti. În seara de 22 decembrie 1989, susţinuţi de armată, aşa-numiţii «disidenţi din interior» din perioada lui Ceauşescu, toţi apropiaţi de Moscova, declanşează o vastă diversiune pentru obţinerea puterii. Făcând populaţia să creadă că Ceauşescu vrea să recapete puterea cu ajutorul mercenarilor palestinieni ajutaţi de Securitate, noii lideri auto-proclamaţi ai României au provocat, în mai puţin de o săptămână, aproape o mie de morţi.

Astăzi, 30 de ani mai târziu, sentimentul de frustrare este mare pentru cele mai multe dintre familiile victimelor, în contextul în care procesul a început pe 29 noiembrie, subliniază jurnalistul Paul Cozighian. "Fiul meu a fost ucis de persoane care nici măcar acum nu au fost pedepsite", a declarat în lacrimi o femeie în faţa jurnaliştilor prezenţi la tribunal.

"Duminică seară, numele tuturor victimelor revoluţiei române vor fi citite de tineri, adunaţi simbolic în clădirea în care se afla sediul Partidului Comunist Român. Majoritatea sunt născuţi după 1989 şi nu au cunoscut comunismul. Fac parte din mai multe asociaţii care au depus eforturi, în ultimii trei ani, pentru apărarea independenţei justiţiei şi încurajarea luptei împotriva corupţiei în această Românie care pare că astăzi a întors definitiv pagina comunismului. Drept dovadă, realegerea cu 66% din voturi, pentru încă cinci ani, a liberalului de centru-dreapta Klaus Iohannis, care depune jurământul în Parlament în această sâmbătă, pe 21 decembrie", concluzionează jurnalistul Paul Cozighian.

France Culture: "Revoluţia română: după 30 de ani, speranţa împiedicată"

Un amplu reportaj de 30 de minute, despre situaţia politică din România la trei decenii de la revoluţie, a fost difuzat şi de postul France Culture. Pe 25 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu a fost executat la capătul unui simulacru de proces.

Epilogul sinistru al unei revoluţii iluzorii, a cărei derulare exactă rămâne de scris. Trei decenii mai târziu, corupţia rămâne endemică, iar societatea civilă contestă elita politică, notează jurnalistul Paul Cozighian, colaborator al Radio France în România.