Articol actualizat

VIDEO Iohannis a depus jurământul: Să depășim marasmul tranziției/ Legislația trebuie eliberată de populismul nociv/ Dragi români de pretutindeni, și nouă ne este dor de voi și vă așteptăm acasă!

de DG     HotNews.ro
Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 14:03 Actualitate | Esenţial


Iohannis, la depunerea juramantului (presidency)
Foto: Hotnews
Preşedintele Klaus Iohannis a depus jurământul de învestire în funcţie pentru cel de-al doilea mandat de șef al statului, sâmbătă, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Iohannis a precizat că obiectivul mandatului său este modernizarea administrației, refacerea încrederii cetățenilor în instituțiile statului, eliminarea birocrației și simplificarea legislației, legislație care trebuie eliberată de ”orice formă nocivă de populism”. Președintele a mai spus că va continua să sprijine lupta anticorupție, iar profilul internațional al României va fi consolidat. În finalul discursului de inaugurare, el a adresat un mesaj românilor din afara țării, transmițându-le că devotamentul lor este de ”neprețuit” și îi așteaptă acasă.

Principalele declarații ale președintelui, după depunerea jurământului:
 • Domnilor președinți, domnule prim-ministru, dragi români, preiau astăzi cu multă emoție al doilea mandat de președinte al României. Profund onorat, privesc cu multă recunoștință și speranță viitorul României.
 • Am rostit astăzi în fața reprezentanților aleși un jurământ solemn, îmi voi dedica toată priceperea pentru progresul națiunii.
 • Vă asigur că voi fi președintele tuturor românilor, atât al celor care m-au votat, cât și al celor care au avut altă opțiune.
 • Nu există două sau mai multe Românii, există o singură Românie care ne aparține tuturor.
 • Istoria ne învață multe lecții, dar poate că una dintre cele mai importante este aceea că, atunci când ne confruntăm cu dificultăți care par insurmontabile, nu trebuie să ne pierdem nădejdea. Nu trebuie să dăm vina pe alții. Nu trebuie să fugim de responsabilități. Nu, dimpotrivă, trebuie să ne unim forțele și energiile, așa cum au făcut-o înaintașii noștri, pentru că doar împreună vom reuși!
 • Nu a existat niciun obiectiv național de anvergură care să fi fost realizat fără sacrificii, fără solidaritate sau fără implicarea majorității românilor.
 • Se împlinesc trei decenii de la Revoluția din Decembrie 1989, care, prin jertfă de sânge, a redat României destinul său european și democratic. Însă, dincolo de progresele evidente, bilanțul ultimilor 30 de ani nu este unul satisfăcător, nu se ridică nici la nivelul așteptărilor societății și este dezamăgitor în raport cu potențialul real al țării.
 • Trebuie să depășim odată pentru totdeauna marasmul veșnicei perioade de tranziție. Prea multe generații au fost de sacrificiu! Oamenii s-au săturat, pe bună dreptate, de atâtea schimbări fără finalitate, care nu au produs rezultatele scontate.
 • Obiectivul meu fundamental este acela de a construi o țară prosperă, sigură, un stat funcțional, cu instituții democratice consolidate, în care legea este egală pentru toți. O voce puternică în Europa și în lume, o țară care își promovează valorile și identitatea și își protejează resursele.
 • Un stat în care Guvernul lucrează cu responsabilitate în beneficiul tuturor cetățenilor, iar Parlamentul legiferează bine și eficient. Altfel spus, România normală, proiectul în care se regăsesc milioane de români și față de care și-au arătat de o manieră atât de categorică susținerea.
 • Ce trebuie să facem? Principiul de la care va trebui să plecăm este acela că statul se află în slujba cetățeanului pe care îl servește
 • Este imperativă refacerea încrederii cetățenilor în instituții, dar acest lucru nu se poate face fără o evaluare serioasă, toate instituțiile trebuie să treacă printr-un proces de modernizare pentru a răspunde cu adevărat nevoilor societății și interesului general.
 • O justiție independentă este o condiție indispensabilă a unei democrații veritabile, o garanție a respectului pentru drepturile și libertățile fundamentale. Și în acest mandat voi continua să acționez cu aceeași hotărâre pentru ca cetățenii să își consolideze încrederea în stat.
 • Voi continua să sprijin fără rezerve lupta anticorupție și voi folosi toate prerogativele constituționale pentru ca independența justiției și domnia legii să nu fie alterate.
 • Totodată, legislația va trebui să fie sistematizată și simplificată, printr-un proces de maximă responsabilitate, pentru a elimina riscul ca România să devină un stat blocat într-un hățiș birocratic și legislativ imposibil de deslușit.
 • Îmi doresc ceea ce așteaptă în definitiv și cetățenii, mediul de afaceri și chiar decidenții politici: o legislație coerentă și adecvată realității, ușor de înțeles și aplicat, eliberată de orice formă nocivă de populism.
 • România Educată este un proiect-pilon al construcției României normale, pe care sunt hotărât să îl văd pus în practică.
 • România normală este țara care își protejează cetățenii. Voi asigura și pe mai departe îndeplinirea acestui obiectiv, continuând angajamentele de succes ale politicii noastre externe și de securitate, bazate pe cei trei piloni: consolidarea rolului României în Uniunea Europeană și în NATO, precum și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.
 • Sunt convins că în următorii cinci ani țara noastră își va crește influenţa și profilul internaţional, iar implicarea la nivelul Uniunii Europene în luarea unor decizii în beneficiul tuturor cetățenilor europeni va fi mult mai consistentă.
 • Există astăzi premisele ca președintele, parlamentul și guvernul să lucreze la atingerea acelorași obiective de țară. Este o șansă extraordinară de dezvoltare, suntem datori să nu o irosim.
 • Noi suntem cei care am primit, ca un arc peste timp, cea mai de preț moștenire plătită cu sângele semenilor noștri: idealul unei Românii libere și democratice, al unei Românii puternice și drepte, al unei Românii europene care își câștigă respectul întregii lumi.
 • În baza milioanelor de voturi acordate de cetățeni, îmi asum să conduc această muncă de reconstrucție, să aduc alături toți factorii responsabili, astfel încât întregul potențial al națiunii noastre să își găsească împlinirea.
 • Dragi români de pretutindeni, și nouă ne este dor de voi și vă așteptăm cu drag acasă. În inimile noastre visăm cu toții la aceeași Românie, o țară prosperă și sigură, o casă primitoare pentru toți cetățenii săi. Devotamentul și implicarea voastră sunt de neprețuit.
 • La 30 de ani de la Revoluția din 1989, trebuie să avem maturitatea să înțelegem că suntem obligați să ne rupem definitiv de tarele trecutului și să începem un nou capitol.
 • Destinul nostru va fi pe atât de impunător, pe cât de măreț este idealul în care credem. Să credem, așadar, cu toată tăria, că transformarea țării noastre poate fi extraordinară, iar, peste ani, 2019 să rămână în istorie ca reperul definitoriu al începerii construcției României normale!
Klaus Iohannis a depus jurământul:

"Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!".

Președintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a prezentat Hotărârea privind validarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 10 și 24 noiembrie. ”Vă urăm succes în îndeplinirea mandatului dvs”, i-a transmis Dorneanu.Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a binecuvântat învestitura preşedintelui României. În final, şeful statului va transmite un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului.

Conform memorandumului aprobat de conducerea Parlamentului, la ceremonie sunt invitaţi premierul Ludovic Orban, miniştrii, judecătorii Curţii Constituţionale, foştii şefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, Custodele Coroanei române, Margareta, Principele Radu, reprezentanţi ai cultelor religioase.

Sunt invitaţi şi comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean și şefii mai multor instituții, precum și ai misiunilor diplomatice.

Pe 28 noiembrie, Curtea Constituţională a României a validat rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Preşedintele Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie.

Mandatul preşedintelui este de cinci ani şi se exercită de la data depunerii jurământului de învestitură în funcţie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4421 vizualizari

 • +3 (13 voturi)    
  xzxzxzx (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 14:39)

  solar [utilizator]

  ”O legislație simplificată, eliminată de orice formă nocivă de populism.
  Voi continua să sprijin obiectivele de politică externă, parteneriatul strategic cu SUA și UE. Sunt convins că în următorii cinic ani țara noastră își va crește profilul a nivel european și internațional.”
  Am citat exact ...extrasul din discurs ul d-lui presedinte .
  • 0 (18 voturi)    
   !? (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 15:10)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui solar

   stiam ca este un parteneriat strategic cu sua si uk.
   ce fel de parteneriat ai cu o organizatie din care faci parte ? cand ai un parlament si un guvern al uniunii ?!
   si mai ales, can' acea organizatie iti impune, conf. statutului sau.
   hai, bre, ai dat'o pe limba de plop de sighii, ce invatzata in tinerete.
   ue, cel franco german, se uita mai sus, pt. parteneriat strategic cu mosku.
   • +2 (4 voturi)    
    Mai intai "baietii de sistem" plangand la TV (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 17:50)

    unchiulvladimir [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    Averi confiscate, familii de capuse lasate pe drumuri, demnitari in catuse plangand si implorand oamenii sa nu faca ca ei, spitale si autostrazi.
    Apoi vor veni romanii inapoi, cu banii munciti, sa ii investeasca intr-o economie functionala.
    Altfel, de ce sa vina? Sa plateasca pensii speciale? Sa ii scuipe functionarii la ghisee? Sa ajunga sa munceasca la firmele copiilor de demnitari?
   • -3 (5 voturi)    
    traiasca ipocritul suprem (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 18:40)

    numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    traiasca ipocrizia. Noapte buna, Romania!
 • +5 (19 voturi)    
  Ce să caute acasă? (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 14:56)

  Tayen [utilizator]

  Să dea bani la pensii speciale? Să plătească voucherele de vacanță?
  Să se îmbolnăvească în spitale?
  • +2 (16 voturi)    
   stai asezat, nu se intoarce nimeni... (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 15:37)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   ...mai mult, se pleaca la o rata nemaintalnita in ultimii 30 de ani.
 • -1 (13 voturi)    
  deci, (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 15:11)

  nash pandelica [utilizator]

  pan' la urma, cineva e presedinte....
 • -1 (13 voturi)    
  Fara Patriarh (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 15:18)

  Danov [utilizator]

  Nu are ce cauta Patriarhul Daniel la asa ceva. Suntem un stat laic....preotimea cu srl-urile lor sa-si vada de treaba lor.
  • -1 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 17:45)

   [anonim] i-a raspuns lui Danov

  • 0 (4 voturi)    
   corect (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 17:49)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Danov

   acolo trebuia sa fie Angi Shawrma, Dide, Marian Ceausescu, Sendi boxeru si alti #eroiaineamului
  • 0 (2 voturi)    
   Corect (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 18:58)

   democtrates [utilizator] i-a raspuns lui Danov

   Sa o sfinteasca pe madam Firea care i-a dat bani si acum...le ia inapoi.
 • +3 (9 voturi)    
  o noua medalie (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 16:52)

  alex562 [utilizator]

  erou al muncii de tranzitie
  • +1 (9 voturi)    
   muncita din greu (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 17:09)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui alex562

   pas cu pas.
 • 0 (6 voturi)    
  Jurământul Președintelui (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 17:52)

  ErnestPap [anonim]

  Jurământul lui Johannis CA SĂ FIE CREDIBIL ar fi trebuit să fie sune așa „ JUR SĂ N-AM PARTE DE CELE 5 CASE ȘI DE COANA CARMEN CĂ VOI FI PREȘEDINTELE TUTUROR ROMÂNILOR ȘI NU O SĂ MAI SPUN NUMIC RĂU DESPRE PSD ȘI PSD-IȘTI ”
 • +1 (3 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 18:25)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  eu nu sunt deloc convins ca domnul nou-presedinte are aplecarea personala catre traiul prin romania la dimensiunea enuntului facut. si nici inainte si nici pe viitor.
 • 0 (4 voturi)    
  Jos-hannis (Sâmbătă, 21 decembrie 2019, 19:03)

  briciu [utilizator]

  Si a spus rugaciunea inainte sa intre la somn !
 • +3 (3 voturi)    
  Minciuna este un mare furt ! (Duminică, 22 decembrie 2019, 5:32)

  hotnewsfil [utilizator]

  Presedintele K W Iohannis a decorat, sambata, asociatii revolutionare, precum si Memorialul Sighet, reprezentat de Ana Blandiana.
  - A. B. - ne-a dezvaluit, si de aceasta data, intelepciune ei, prin :
  Ana Blandiana : "Libertatea este dreptul de a nu minţi, spunea Albert Camus, şi, în pofida faptului că astăzi se împlinesc 30 de ani de când am căpătat libertatea, prin această definiţie, ultimii noştri 30 de ani, post-comunism, nu au fost nişte ani liberi, pentru că au avut prioritate minciunile, nu adevărurile istoriei noastre".
  Acesta subliniere, facuta de Ana Blandiana, este "un mare adevar despre minciuna".
  Cu modestia cuvenita, as adauga si un considerent, ce-mi apartine : " Minciuna este un furt, un mare pacat, fiindca mincinosul fura increderea celui caruia i se adreseaza"."


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by