Preşedintele Klaus Iohannis a depus jurământul de învestire în funcţie pentru cel de-al doilea mandat de șef al statului, sâmbătă, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Iohannis a precizat că obiectivul mandatului său este modernizarea administrației, refacerea încrederii cetățenilor în instituțiile statului, eliminarea birocrației și simplificarea legislației, legislație care trebuie eliberată de ”orice formă nocivă de populism”. Președintele a mai spus că va continua să sprijine lupta anticorupție, iar profilul internațional al României va fi consolidat. În finalul discursului de inaugurare, el a adresat un mesaj românilor din afara țării, transmițându-le că devotamentul lor este de ”neprețuit” și îi așteaptă acasă.

Iohannis, la depunerea juramantului (presidency)Foto: Hotnews

Principalele declarații ale președintelui, după depunerea jurământului:

 • Domnilor președinți, domnule prim-ministru, dragi români, preiau astăzi cu multă emoție al doilea mandat de președinte al României. Profund onorat, privesc cu multă recunoștință și speranță viitorul României.
 • Am rostit astăzi în fața reprezentanților aleși un jurământ solemn, îmi voi dedica toată priceperea pentru progresul națiunii.
 • Vă asigur că voi fi președintele tuturor românilor, atât al celor care m-au votat, cât și al celor care au avut altă opțiune.
 • Nu există două sau mai multe Românii, există o singură Românie care ne aparține tuturor.
 • Istoria ne învață multe lecții, dar poate că una dintre cele mai importante este aceea că, atunci când ne confruntăm cu dificultăți care par insurmontabile, nu trebuie să ne pierdem nădejdea. Nu trebuie să dăm vina pe alții. Nu trebuie să fugim de responsabilități. Nu, dimpotrivă, trebuie să ne unim forțele și energiile, așa cum au făcut-o înaintașii noștri, pentru că doar împreună vom reuși!
 • Nu a existat niciun obiectiv național de anvergură care să fi fost realizat fără sacrificii, fără solidaritate sau fără implicarea majorității românilor.
 • Se împlinesc trei decenii de la Revoluția din Decembrie 1989, care, prin jertfă de sânge, a redat României destinul său european și democratic. Însă, dincolo de progresele evidente, bilanțul ultimilor 30 de ani nu este unul satisfăcător, nu se ridică nici la nivelul așteptărilor societății și este dezamăgitor în raport cu potențialul real al țării.
 • Trebuie să depășim odată pentru totdeauna marasmul veșnicei perioade de tranziție. Prea multe generații au fost de sacrificiu! Oamenii s-au săturat, pe bună dreptate, de atâtea schimbări fără finalitate, care nu au produs rezultatele scontate.
 • Obiectivul meu fundamental este acela de a construi o țară prosperă, sigură, un stat funcțional, cu instituții democratice consolidate, în care legea este egală pentru toți. O voce puternică în Europa și în lume, o țară care își promovează valorile și identitatea și își protejează resursele.
 • Un stat în care Guvernul lucrează cu responsabilitate în beneficiul tuturor cetățenilor, iar Parlamentul legiferează bine și eficient. Altfel spus, România normală, proiectul în care se regăsesc milioane de români și față de care și-au arătat de o manieră atât de categorică susținerea.
 • Ce trebuie să facem? Principiul de la care va trebui să plecăm este acela că statul se află în slujba cetățeanului pe care îl servește
 • Este imperativă refacerea încrederii cetățenilor în instituții, dar acest lucru nu se poate face fără o evaluare serioasă, toate instituțiile trebuie să treacă printr-un proces de modernizare pentru a răspunde cu adevărat nevoilor societății și interesului general.
 • O justiție independentă este o condiție indispensabilă a unei democrații veritabile, o garanție a respectului pentru drepturile și libertățile fundamentale. Și în acest mandat voi continua să acționez cu aceeași hotărâre pentru ca cetățenii să își consolideze încrederea în stat.
 • Voi continua să sprijin fără rezerve lupta anticorupție și voi folosi toate prerogativele constituționale pentru ca independența justiției și domnia legii să nu fie alterate.
 • Totodată, legislația va trebui să fie sistematizată și simplificată, printr-un proces de maximă responsabilitate, pentru a elimina riscul ca România să devină un stat blocat într-un hățiș birocratic și legislativ imposibil de deslușit.
 • Îmi doresc ceea ce așteaptă în definitiv și cetățenii, mediul de afaceri și chiar decidenții politici: o legislație coerentă și adecvată realității, ușor de înțeles și aplicat, eliberată de orice formă nocivă de populism.
 • România Educată este un proiect-pilon al construcției României normale, pe care sunt hotărât să îl văd pus în practică.
 • România normală este țara care își protejează cetățenii. Voi asigura și pe mai departe îndeplinirea acestui obiectiv, continuând angajamentele de succes ale politicii noastre externe și de securitate, bazate pe cei trei piloni: consolidarea rolului României în Uniunea Europeană și în NATO, precum și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.
 • Sunt convins că în următorii cinci ani țara noastră își va crește influenţa și profilul internaţional, iar implicarea la nivelul Uniunii Europene în luarea unor decizii în beneficiul tuturor cetățenilor europeni va fi mult mai consistentă.
 • Există astăzi premisele ca președintele, parlamentul și guvernul să lucreze la atingerea acelorași obiective de țară. Este o șansă extraordinară de dezvoltare, suntem datori să nu o irosim.
 • Noi suntem cei care am primit, ca un arc peste timp, cea mai de preț moștenire plătită cu sângele semenilor noștri: idealul unei Românii libere și democratice, al unei Românii puternice și drepte, al unei Românii europene care își câștigă respectul întregii lumi.
 • În baza milioanelor de voturi acordate de cetățeni, îmi asum să conduc această muncă de reconstrucție, să aduc alături toți factorii responsabili, astfel încât întregul potențial al națiunii noastre să își găsească împlinirea.
 • Dragi români de pretutindeni, și nouă ne este dor de voi și vă așteptăm cu drag acasă. În inimile noastre visăm cu toții la aceeași Românie, o țară prosperă și sigură, o casă primitoare pentru toți cetățenii săi. Devotamentul și implicarea voastră sunt de neprețuit.
 • La 30 de ani de la Revoluția din 1989, trebuie să avem maturitatea să înțelegem că suntem obligați să ne rupem definitiv de tarele trecutului și să începem un nou capitol.
 • Destinul nostru va fi pe atât de impunător, pe cât de măreț este idealul în care credem. Să credem, așadar, cu toată tăria, că transformarea țării noastre poate fi extraordinară, iar, peste ani, 2019 să rămână în istorie ca reperul definitoriu al începerii construcției României normale!

Klaus Iohannis a depus jurământul:

"Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!".

Președintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a prezentat Hotărârea privind validarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 10 și 24 noiembrie. ”Vă urăm succes în îndeplinirea mandatului dvs”, i-a transmis Dorneanu.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a binecuvântat învestitura preşedintelui României. În final, şeful statului va transmite un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului.

Conform memorandumului aprobat de conducerea Parlamentului, la ceremonie sunt invitaţi premierul Ludovic Orban, miniştrii, judecătorii Curţii Constituţionale, foştii şefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, Custodele Coroanei române, Margareta, Principele Radu, reprezentanţi ai cultelor religioase.

Sunt invitaţi şi comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean și şefii mai multor instituții, precum și ai misiunilor diplomatice.

Pe 28 noiembrie, Curtea Constituţională a României a validat rezultatul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Preşedintele Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie.

Mandatul preşedintelui este de cinci ani şi se exercită de la data depunerii jurământului de învestitură în funcţie.