General-locotenent Gabriel Crețu, fostul adjunct al șefului Serviciului de Protecție și Pază, trecut în rezervă joi de către președintele Klaus Iohannis, a fost depistat de anchetatori la momentul la care au fost făcute percheziții la clinica de "șamanism” unde fostul șef al serviciului secret din Ministerul de Interne Gelu Oltean și iubita lui organizau "ceremonii spirituale" cu ayahuasca, au declarat surse judiciare pentru HotNews.ro.

DIICOT - ritualuriFoto: DIICOT

Potrivit surselor citate, fostul adjunct al șefului SPP se afla între cele 42 de persoane găsite de anchetatori la momentul descinderii la clinica din localitatea Răcari unde erau organizate ceremonii spirituale cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ayahuasca, băutură tradițională folosită de triburi amerindiene și care are ca bază DMT - dimethyltryptamine. DMT este o substanţă psihoactivă endogenă care produce puternice halucinaţii vizuale.

Sursele judiciare citate au declarat că la acest moment fostul șef al SPP Gabriel Crețu are calitatea de martor în acest dosar, fiind citat pentru audieri.

Joi, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a general-locotenent - cu trei stele Gabriel Crețu, adjunct al șefului Serviciului de Protecție și Pază.

În acest dosar, Gelu Oltean, fost șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă din Ministerul de Interne, concubina sa și un cetățean britanic au fost arestați pentru 30 de zile. Ei sunt cercetați de procurorii DIICOT pentru infracțiunile de punere la dispoziție, cu știință, cu orice titlu a unui local pentru consumul ilicit de droguri şi deţinerea şi desfăşurarea de operaţiuni privind circulaţia drogurilor de mare risc.

Potrivit DIICOT, fostul şef al DIPI organiza împreună cu iubita lui, Vanessa Youness, şi cu cetăţeanul britanic Thomas Lishman şedinţe de şamanism la care participau zeci de persoane, unde se consumau droguri, respectiv o băutură tradiţională folosită de triburile din Amazon, care provoacă halucinaţii.

Procurorii spun că în 9 decembrie s-au sesizat din oficiu că un cetățean britanic (T. I. M. L.) urmează să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie 2019, împreună cu inculpata Y. A.-V. o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ayahuasca, băutură tradițională folosită de triburi amerindiene și care are ca bază DMT - dimethyltryptamine. Evenimentul era organizat prin intermediul a două companii globale internaţionale, într-un loc care urma să fie comunicat ulterior participanților.

Ce spun procurorii DIICOT:

  • Inculpatul își promova evenimentele de acest gen prin intermediul unui website, folosind ca acoperire o firmă de turism înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, situată în Marea Irlandei.
  • Pentru participarea la evenimentul din România, participanții trebuiau să achite suma de 550 de euro de persoană dacă acceptau să fie cazați în camere pentru două persoane sau 1.100 de euro de persoană dacă participantul dorea să fie cazat singur, iar sumele de bani trebuiau virate într-un cont indicat de către organizator.
  • Înscrierea participanților se efectua prin completarea mai multor date personale pe respectivul website și ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.
  • În urma cercetărilor s-a stabilit că cele două companii organizează retreat-uri care au fost interzise de comunitatea internaţională deoarece pun în pericol vieţile participanţilor, iar substanţele halucinogene utilizate în cadrul ritualurilor sunt interzise.

Sâmbătă, a fost făcută o percheziţie la Răcari, judeţul Dâmboviţa, iar în imobilul percheziţionat au fost identificate spaţii de cazare în clădirea principală a clinicii, unde se aflau 42 de persoane, printre care şi inculpaţii O. G. M., T. I. M. L. şi Y. A.-V. În urma percheziţiei au fost ridicate trei kilograme ayahuasca, ce are ca bază DMT – dimethyltryptamine - drog halucinogen de mare risc, precum şi două kilograme de fragmente vegetale care conţin aceleaşi substanţe.