Instanța a stabilit că Edward Snowden nu are dreptul să încaseze banii provenți din vânzarea memoriilor sale ”Permanent Record”, pentru că volumul încalcă acordul de confidențialitate semnat de autor cu CIA și NSA pe vremea când era angajatul serviciilor secrete americane. Astfel, profitul va fi încasat de guvernul american.

Memoriile lui Edward SnowdenFoto: Hotnews

În volumul ”Permanent Record” (carte tradusă și în limba română, la Editura Nemira, sub titlul ”Dosar Permanent”-n.red) avertizorul de integritate Edward Snowden povestește cum a ajuns la decizia de a dezvălui documente top secret referitoare la planurile guvernului american de supraveghere în masă. Volumul a fost publicat în septembrie.

La scurt timp după lansarea cărții, guvernul american a intentat un proces civil pe motiv că întregul conținut al volumului reprezintă o încălcare a acordurilor semnate de Snowden cu CIA și NSA atunci când s-a angajat, acorduri care îl obligau să păstreze confidențialitatea în ceea ce privește munca sa. Guvernul american a mai invocat în instanță că autorul nu a cerut avizul structurilor respective înainte de publicare.

Avocații autorului au spus că acesta ar fi trimis manuscrisul spre avizare dacă ar fi avut convingerea că el va fi analizat cu bună-credință.

La începutul săptămânii, instanța a decis că guvernul american este îndreptățit să încaseze veniturile obținute din vânzare, dând câștig de cauză statului, relatează The Guardian.

Snowden a reacționat pe twitter: “Guvernul poate să fure un dolar, dar nu poate să șteargă ideea care produce venitul respectiv...Am scris această carte pentru voi și sper că încercările disperate ale statului de a bloca publicarea ei să vă încurajeze doar să o citiți și să o faceți cadou și altora”.